Icon Left Overzicht
  • vandaag

Rotterdams WeerWoord Terugblik 2023

Wat een jaar, hè? 2023 was echt een knaller in Rotterdam. We hebben samen de handen uit de mouwen gestoken en het resultaat is top!

Kijk maar eens naar die 231.048 tegels die plaats hebben gemaakt voor groen. En onze Tegeltaxi-held, die heeft maar liefst 103.278 tegels opgehaald, deels elektrisch! En dan die regentonnen, 415 stuks, goed voor bijna 83.000 liter wateropslag. Wauw, dat is genoeg om een groot zwembad te vullen. De video hieronder vat het fantastische jaar perfect samen. En als je meer wilt weten over al deze geweldige prestaties, lees dan zeker verder. Dankzij deze Rotterdammers is onze stad een stukje mooier geworden.

Samenwerking met Opzomer Mee

In maar liefst 200 straten zijn door bewoners nieuwe planten en bloemen geplant (2882 m² groen!). Ook hebben 61 straten deze herfst klimplanten in de straat geplaatst. In 525 straten hebben bewoners samen het bestaande groen opgefrist, en in 245 straten hebben ze het groen zelfs winterklaar gemaakt. En dan die 220 nieuwe regentonnen van Waterleider die in de straten zijn geplaatst, perfect voor het besproeien van al dat mooie groen! De bewoners hebben de regentonnen zelf aangevraagd. Met meer dan 1000 goedgekeurde aanvragen voor groenprojecten, waaronder 260 nieuwe initiatieven en 770 onderhoudsacties, was Rotterdam dit jaar één grote groene oase.

Groenblauwe Schoolpleinen

De scholen in Rotterdam hebben ook niet stilgezeten. Sinds 2019 zijn er 24 scholen die subsidie hebben gekregen voor het aanleggen van groenblauwe schoolpleinen. In 2023 waren de pleinen aan de Louwerslootstraat, de Nozemanstraat, het Schelfplein en het Dempoplein aan de beurt. Het blijft niet alleen bij de scholen zelf; openbare pleinen worden ook opgeknapt. En met de nieuwe subsidieregeling voor nieuwe scholen, wordt het alleen maar groener! Dankzij deze inspanningen is Rotterdam nu één van de vijf ambassadeursgemeenten van Jantje Beton en IVN voor groenblauwe schoolpleinen.

Tuin van de Wijk

Dit jaar was het zover: de eerste Tuin van de Wijk is aangelegd in de Afrikaanderwijk, snel gevolgd door de Agniesebuurt. En we gaan door! De Tuinen van de Wijk worden door de bewoners zelf ontworpen, aangelegd en onderhouden. Dit zorgt voor een groenere wijk met koelere plekken in de zomer, meer kleur, biodiversiteit en gezellige ontmoetingsplekken. Je vindt deze tuinen vaak naast het Huis van de Wijk, waar je alle info kunt vinden om zelf met groen aan de slag te gaan.

Een vrouw en twee kinderen samen in de Tuin van de Wijk. De vrouw legt iets uit. Een kind houdt compost wormen vast.
Opening Tuin van de Wijk, foto Jan de Groen.

Rotterdam wint de Steenbreektrofee 2023!

“We hebben een Huis van de Wijk, maar waarom geen Tuin van de Wijk?” Aya, die toen 11 jaar oud was, stelde deze vraag. Zo begon het idee voor de Tuin van de Wijk in de Afrikaanderwijk. Vier jaar later won deze tuin de Steenbreek Trofee 2023 in de categorie ‘Professionals’.  “Een prachtig project waarbij echt alle koppelkansen zijn benut op het vlak van biodiversiteit, klimaatadaptatie, gezondheid en sociale cohesie”, valt te lezen in het juryrapport. Het is een plek geworden waar bewoners samen komen en genieten van het groen.

Bezoek van Rob Jetten tijdens de Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek was een bruisende week vol activiteiten. Een perfecte gelegenheid om het Rotterdams WeerWoord te laten schitteren. Het hoogtepunt? Een ontbijt met Minister Rob Jetten in de wijk Mathenesse! Bewoners kregen de kans om hun duurzame projecten te presenteren en er was zelfs een speciale klimaat-rap.

Tegelschaamte

In de online serie ‘Help, mijn tuin heeft tegels’ pakt tuinfluencer @Tuinierhier (ook wel bekend als Eefje Peddemors) ‘Tegelschaamte’ aan. Met tips en groene oplossingen helpt ze Rotterdammers van hun betegelde tuinen én hun tegelschaamte af.

Een groep mensen poseert bij een stapel stoeptegels op straat.
Opname van de mini-serie ‘Tegelschaamte’.

Groene Karavaan

Dit jaar kon je met de buurt meedoen aan de Groene Karavaan-winactie. De Mathenesserweg heeft deze Groene Buurt-actie gewonnen. We kwamen langs met plantjes, biologisch bloemenzaad, een regenton van Waterleider, gereedschap, muziek en een paar sterke tegelwippers met groene vingers die de buurt rondom de Mathenesserweg kwamen helpen om te vergroenen en tegels weg te halen. Het was een gezellige dag waarop buren, ondernemers en de gemeente samenwerkten aan een groene, gezonde straat.

Wijkaanpak in 10 wijken samen met bewoners

De wijkaanpak van het Rotterdams Weerwoord is inmiddels actief in 10 wijken in Rotterdam! In elke wijk hebben we een coördinator die uit die wijk komt. Samen voeren we acties uit om de wijk mooier en beter te maken. We werken met de mensen die in de wijk wonen en met de organisaties in de wijk. Of het nu gaat om workshops, het vergroenen van straten, of het plaatsen van regentonnen, de acties zijn net zo divers als de wijken zelf. In 2024 gaan we nog meer wijken groener maken!

Programmakader Rotterdams WeerWoord 2030

We hebben het nieuwe Programmakader Rotterdams WeerWoord 2030 gelanceerd, met al onze plannen en acties voor de komende jaren. Dit kader is een blauwdruk voor iedereen die wil bijdragen aan een klimaatbestendige stad, van stadsontwikkelaars tot bewoners. Het plan helpt ook om samen te werken met partners van WeerWoord, zoals de Waterschappen, woningcorporaties en Evides. Nog niet gelezen? Neem dan zeker een kijkje.

Hier lezen (NL)  

Hier lezen (ENG)

Storm op Komst

Tijdens het festival ‘Storm op Komst’ stond het Noordereiland in de schijnwerpers. Hier leerden bewoners alles over het ‘buitendijks’ gebied en wat te doen als het water hoog staat of overstromingen dreigen. Bewoners konden bijvoorbeeld oefenen met het plaatsen van zandzakken om het water tegen te houden. Een praktische en leerzame ervaring die laat zien hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op klimaatverandering.

Samenwerkingsovereenkomst met Ho Chi Minh Stad

Samen sterk tegen klimaatverandering: dat is het doel van de nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen Rotterdam en Ho Chi Minh Stad. De wereldwijde strijd tegen klimaatverandering kent geen grenzen.

Nieuw experiment voor schaduw

Op zoek naar verkoeling? Op het Ammersooiseplein hebben we iets nieuws geprobeerd: pergola’s met klimplanten en schaduwdoeken. Een slimme oplossing voor plekken met weinig groen.

Schaduwdoek Ammersooiseplein
Schaduwdoek Ammersooiseplein.

Een drinkbare rivier

Meer dan 100 bestuurders van alle gemeentes langs de Maas (van Frankrijk tot Nederland) kwamen samen in Rotterdam om te praten over het verbeteren van de waterkwaliteit van de Maas. Deze bijeenkomst is georganiseerd door Li An Phoa van Drinkable Rivers: “Een drinkbare rivier staat symbool voor een samenleving die gezond en in balans is.” Na de opening door burgemeester Aboutaleb, volgde een ochtend vol inspiratie en brainstormsessies. De dag werd afgesloten op het Eiland Van Brienenoord met leerzame wandelingen!

Meer biodiversiteit

In 2023 heeft Rotterdam 12,8 hectare aan bijenvriendelijk landschap aangelegd. Dit stuk groen draagt bij aan de biodiversiteit in de stad. Rotterdam heeft ook meegedaan aan de “Bodemdieren battle of the cities”, waar ecologen onderzoek deden naar bodemdiertjes in plantperken met ‘Bokashi’. Er zijn veel bodemdiertjes te vinden en Rotterdam kreeg daardoor een beoordeling van 8,0. Dit jaar hebben we ook, samen met Boswachter Bas, aandacht besteed aan de vier V’s. Deze vier V’s zijn belangrijk voor alle dieren om te kunnen leven in een gebied: Veiligheid, Voedsel, Verbinding en Verblijfplaats. Ook heeft Biodiversiteit Rotterdam het Beleidskader Biodiversiteit gelanceerd, met acties voor de komende jaren om de biodiversiteit en natuur in de stad te verbeteren.

Wat een jaar was het! Samen hebben we Rotterdam groener, gezelliger en leefbaarder gemaakt. Op naar een nog groener en klimaatbestendiger 2024.