Help, mijn tuin heeft tegels!

Tegelschaamte; een fenomeen dat de kop kan opsteken wanneer iemand wél van zijn betegelde tuin af wil, maar níet weet hoe! Door online accounts als @Onderhoudsarmoe, campagnes als het NK Tegelwippen en de grote aandacht voor klimaatadaptatie, staat er een steeds grotere en hetere spotlight op betegelde tuinen.

In de mini-serie ‘Help, mijn tuin heeft tegels!’ gaat Rotterdamse tuinfluencer @Tuinierhier (ook wel bekend als Eefje Peddemors) op bezoek bij mensen met Tegelschaamte om ze met tips en groene aanpakkers in mum van tijd van hun tegels én tegelschaamte af te helpen.

Bekijk hier vanaf zondag 8 oktober 2023, 19:30 uur hieronder de eerste aflevering! En wil jij tips om van je Tegelschaamte af te komen? Scroll dan verder naar onder. 

Aflevering #1 | Tegelschaamte in Rotterdam

Wil je contact met de makers? Mail naar: onderhoudsarmoe@gmail.com of eefje@tuinierhier.nl

Help jezelf van je tegelschaamte af!

Niet iedereen heeft de luxe van een Eefje die je aan de hand mee neemt naar een onttegelde tuin. Daarom hebben we hier wat handige tips voor je!

Stap 1: Hoeveel tegels heb je?

Bereken het oppervlakte van de tegels die je eruit gaat halen. Zo krijg je niet alleen een idee van de hoeveelheid tegels die er zo uitgaan, maar ook wat je nodig hebt aan compostrijke tuinaarde en planten!

Stap 2: Wat zit er onder de tegels?

Onder tegels ligt meestal een laag zand van ca. 20cm diep. Als je de tegels wilt vervangen voor planten of gras, moet je dit zand eerst uitgraven. Het zand kun je vervolgens gebruiken om hoogteverschillen in je tuin aan te brengen en het afgegraven stuk kun je met (bemeste) tuinaarde vullen zodat je planten een lekker voedzaam bedje hebben. Denk je eraan om een paadje of een zithoek te maken, dan kan het zand gewoon blijven liggen en kun je het bijvoorbeeld opvullen met waterdoorlatende matten, vlonders of grind.

Tip: Kan je het zand nergens kwijt?
• Zet het zand op marktplaats.
• Breng het weg naar de milieustraat.
• Laat het ophalen door de gratis tegeltaxi.
• Zet het op gratis af te halen

Stap 3: Verwerk je tegels in je tuinplan!

Bedenk wat je wilt maken en maak een tuinplan. Wat je wilt maken heeft invloed op de benodigde materialen en de manier waarop de tegels hergebruikt kunnen worden. Je kunt voor het aanleggen van groen zelfs subsidie krijgen!

Stap 4: Welk gereedschap heb ik nodig?

Met een schop, emmer of kruiwagen ben je vaak al een heel eind op weg naar de tuin van je dromen. Heb je unieke plannen en heb je daarvoor extra gereedschappen nodig? Dan kan je bij vele tuincentra en bouwmarkten vaak gereedschappen huren. Of misschien heeft je buurman nog wel iets liggen wat je mag lenen! Via Peerby kun je zien wie van je buren iets te leen hebben.

Tip: Voorbeelden van gereedschap
• Schop
• Tuinhandschoenen
• Emmer
• Kruiwagen

Stap 5: Haal alvast genoeg (compostrijke) tuinaarde en (biologische) planten in huis

Om de leegte van de verwijderde tegels en zand op te vullen heb je genoeg tuinaarde nodig én natuurlijk planten! Kies bij de aarde bij voorkeur voor compostrijke aarde waar de nieuwe planten het direct goed in doen. Houd er bij de planten rekening mee dat ze inheems (van nature uit deze omgeving) zijn en biologisch. Zo dragen ze het beste bij aan de biodiversiteit.

Stap 6: Materialen verzamelen

Kies de dag, weekend of week uit waarin je de tuin wilt veranderen. Verzamel, koop, huur of leen vervolgens de materialen, gereedschappen, tuinaarde en planten die je nodig hebt voor je nieuwe tuin.

Tip: (bemeste) tuinaarde wordt nog wel eens aangeboden op marktplaats.

Stap 7: Vele handen maken licht werk

Vraag alvast je familie, vrienden of buren om hulp. Vele handen maken licht werk, daarnaast kun je gemakkelijk grond en gereedschap delen. Misschien denken je buren er ook wel aan om hun tuin te vergroenen en kun je ze hiermee inspireren. Een groene tuin is natuurlijk heel erg fijn, maar ook een groene wijk kan de buurt ontzettend opfleuren. Op Opzoomermee vind je meer informatie over groene bewonersinitiatieven in Rotterdam.

Stap 7: Begin met tegelwippen!

Nu je plan rond is, kan je beginnen aan het tegelwippen. Dit kan eenvoudig met een schop. Steek het blad tussen twee tegels en duw de tegel omhoog. Stapel alle tegels op een handige plek voor later.

Stap 8: Wat te doen met al die tegels?

Wat moet je doen met al die tegels die eruit gaan? Meld ze als eerste sowieso aan op www.nk-tegelwippen.nl om jouw gemeente een handje te helpen. Kijk vervolgens of je er misschien nog iets van kan maken. Tegels zijn namelijk perfect bouwmateriaal voor de rand van een plantenbak, een bankje, opstapje of kruidentuin. Blijf je toch nog met tegels zitten? Veel gemeente bieden tegenwoordig een service aan waarbij ze ze gratis voor je ophalen, zoals de TegelTaxi in Rotterdam. En als deze er niet is dan kan je ze altijd inleveren bij het dichtstbijzijnde milieupark.