Wij zijn het Rotterdams WeerWoord
 

Wij zijn het Rotterdams WeerWoord

Klimaatverandering. Iedereen heeft er de mond vol van. Maar wat merken gewone Rotterdammers zoals jij en ik van klimaatverandering? Baal jij als het voetbalveld dagenlang vol water staat na een fikse regenbui? Of maak jij je zorgen om je opa of oma tijdens een hittegolf? Misschien verzakt je huis wel steeds verder door het sterke wisselende grondwaterpeil.

Dit zijn allemaal voorbeelden waaraan je kunt zien dat het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Dat betekent dat het soms heel nat en soms veel te droog is.

Meer heftige buien

Met de bestaande data kunnen we voorspellen dat de neerslag in Rotterdam drastisch toeneemt. Tot wel 1.000 liter per vierkante meter in 2050! Die stijging zit met name in extreme buien. De stad kan een bui van 20 mm wel aan, maar er worden neerslagpieken verwacht van 170 mm. Veel wijken in Rotterdam zijn nu nog voor 80% versteend. Hier wordt het water niet opgenomen in de bodem en raakt het riool overbelast.

Meer ernstige droogte

Langdurig te weinig neerslag zorgt voor extreme droogte in de stad en daardoor zakt het grondwaterpeil. Dit kan zorgen voor bodemdaling en schade aan funderingen van huizen. Rotterdam zakt wel 1 cm per jaar als we niet snel actie ondernemen.

Meer extreme hitte

In de toekomst krijgen we meer extreem hete dagen dan de afgelopen decennia. In het ergste geval stijgt de temperatuur in 2050 bijna 4 keer zo vaak boven 30 ℃. Als we niet zorgen voor afkoeling, heeft dat gevolgen voor onze gezondheid. Van meer smog in de lucht en meer bacteriën in het drinkwater, tot tropische muggen die ziekten verspreiden.

Meer cijfers vind je in onze broekzakpublicatie Weer Weetje Meer.

Weer Weetje Meer Online lezen

Handen uit de mouwen

Je ziet het, klimaatverandering gebeurt niet alleen op de Noordpool. Ook in Bloemhof, Charlois en Kralingen hebben we er last van. Het slechte nieuws: het gaat niet vanzelf over. Sterker nog, in de toekomst krijgen we nóg extremer weer. Gelukkig is er ook goed nieuws. Jij kunt jezelf en de stad hierop voorbereiden door aanpassingen te doen aan jouw huis, tuin, balkon of straat. En hoe meer mensen dat doen, hoe beter we het extreme weer kunnen hebben. Dus wil jij ook een toekomst waarin we onze voeten droog houden en ons hoofd koel? En waarin onze stad niet alleen veilig is, maar ook mooi, groen en gezellig? Laat dan samen met ons het Rotterdams WeerWoord horen!

Het Rotterdams Weerwoord, dat zijn we samen. Iedereen die wil meedoen, is welkom. Van beleidsmakers tot schoolkinderen, van stadsarchitecten tot winkeliers en van projectontwikkelaars tot sportverenigingen. Iedereen kan een belangrijke rol spelen om de stad klimaatbestendig te maken. Bijvoorbeeld met een moestuin op het schoolplein, een regenton op het balkon of een groen dak.

Kijk wat jij kunt doen op onze pagina Handen uit de Mouwen.

Alle tips & tricks

Samen voor de stad

Als er iets is wat we in Rotterdam goed kunnen, dan is het wel aanpakken. En dat komt mooi uit, want er is werk aan de winkel. Een van de dingen die ons te doen staat, is Rotterdam groener maken. Veel groener. Planten vergroten namelijk de ‘sponswerking’ van de stad. Hoe meer planten en bloemen er zijn, hoe meer water er in de grond kan worden opgeslagen. Verder zorgt het voor meer verkoeling bij hitte en voor een betere afvoer van regenwater na stevige buien. Misschien denk je nu: dat is toch iets voor de gemeente? En dat klopt ook voor een deel. Maar een groot deel van de oppervlakte in Rotterdam bestaat uit tuinen en daken van bewoners. En uit daken en terreinen van bedrijven, zorginstellingen en scholen. De hulp van bewoners en ondernemers is dus net zo belangrijk als die van de overheid. Daarom doen we het samen.

Veiliger, mooier én gezelliger

Samen werken aan klimaatadaptatie is niet alleen nodig, het is ook leuk. Iets goeds doen voor de stad brengt mensen bij elkaar en geeft veel energie. Met een groen balkon, tuin of een geveltuintje draag je ook bij aan een gezellige, groene stad met meer verschillende planten en dieren. Een groenperkje nodigt uit om meer naar buiten te gaan, en een bankje van overgebleven stoeptegels is een goede plek voor een gesprek. Sowieso brengt meer groen ook meer vrolijkheid op straat én de wens om iets moois ook echt mooi te houden. Wist je dat mensen die leven in een groene omgeving automatisch veel gezonder zijn? Je bent dan vanzelf veel opgewekter en wordt sneller beter als je ziek bent. Dus leg die daktuin aan, ga tegels wippen, plaats een regenton en wissel tips uit met de buren.

Je krijgt er gewoon subsidie voor!

Subsidie krijgen

Het Rotterdams WeerWoord is een initiatief van de gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, Evides Waterbedrijf. Doe ook mee!

Caroline Kroes

Programmamanager Duurzaamheid bij Woonstad Rotterdam

“Woonstad Rotterdam werkt toe naar een klimaatneutrale woningvoorraad in 2050. Dit doen we bijvoorbeeld door onze woningen te voorzien van duurzame warmte en betere isolatie. Tegelijkertijd zijn we druk met de gevolgen die we nu al ervaren van de klimaatverandering. Denk aan wateroverlast door hevige regenbuien, of funderingsproblemen die verergerd worden door droge periodes. Het Rotterdams Weerwoord helpt ons om die taken te vervullen. Dankzij hen weten we bijvoorbeeld dat de benodigde maatregelen per straat kunnen verschillen. En dankzij het Weerwoord hebben we toegang tot alle partijen met wie we de uitdaging aan kunnen gaan. Want dat we het samen moeten doen, staat als een paal boven water.”

Elze Mergler

Actieve buurtbewoner en community manager Groen Rotterdam voor het Rotterdams Weerwoord

“Ik ken het Rotterdams Weerwoord door mijn werk en ik werd enthousiast om in mijn eigen buurt ook iets te doen. Ik heb gewoon eens bij wat buren aangebeld om te vragen of ze mee wilden doen, bijvoorbeeld met het NK Tegelwippen. Voor ik het wist, stond er een hele ploeg op straat! En zo hebben we het al op meerdere plekken in de stad aangepakt. Geweldig als mensen meteen een bak koffie zetten en samen kijken wat ze allemaal kunnen doen. En ook goed om te zien hoe snel het gaat! In straten die eerst compleet waren versteend, zijn er nu allemaal geveltuintjes. Goed voor de waterafvoer en ook nog eens heel gezellig! Naast deze offline community’s zet ik nu via de Facebookgroep Groen Rotterdam ook een online community op. Daar kunnen mensen tips uitdelen en ideeën opdoen.”