Dit is het Rotterdams WeerWoord
Klimaatverandering. Iedereen heeft er de mond vol van. Maar wat merken gewone Rotterdammers zoals jij en ik van klimaatverandering? Baal jij als het voetbalveld dagenlang vol water staat na een fikse regenbui? Of maak jij je zorgen om je opa of oma tijdens een hittegolf? Misschien verzakt je huis wel steeds verder door het sterke wisselende grondwaterpeil.
Dit zijn allemaal voorbeelden waaraan je kunt zien dat het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Dat betekent dat het soms heel nat en soms veel te droog is. In de video leer je meer over het Rotterdams WeerWoord
Meer heftige buien
Met de bestaande data kunnen we voorspellen dat de neerslag in Rotterdam drastisch toeneemt. Tot wel 1.000 liter per vierkante meter in 2050! Die stijging zit met name in extreme buien. De stad kan een bui van 20 mm wel aan, maar er worden neerslagpieken verwacht van 170 mm. Veel wijken in Rotterdam zijn nu nog voor 80% versteend. Hier wordt het water niet opgenomen in de bodem en raakt het riool overbelast.
Meer ernstige droogte
Langdurig te weinig neerslag zorgt voor extreme droogte in de stad en daardoor zakt het grondwaterpeil. Dit kan zorgen voor bodemdaling en schade aan funderingen van huizen. Rotterdam zakt wel 1 cm per jaar als we niet snel actie ondernemen.
Meer extreme hitte
In de toekomst krijgen we meer extreem hete dagen dan de afgelopen decennia. In het ergste geval stijgt de temperatuur in 2050 bijna 4 keer zo vaak boven 30 ℃. Als we niet zorgen voor afkoeling, heeft dat gevolgen voor onze gezondheid. Van meer smog in de lucht en meer bacteriën in het drinkwater, tot tropische muggen die ziekten verspreiden.
Meer cijfers vind je in onze broekzakpublicatie Weer Weetje Meer.
Handen uit de mouwen
Je ziet het, klimaatverandering gebeurt niet alleen op de Noordpool. Ook in Bloemhof, Charlois en Kralingen hebben we er last van. Het slechte nieuws: het gaat niet vanzelf over. Sterker nog, in de toekomst krijgen we nóg extremer weer. Gelukkig is er ook goed nieuws. Jij kunt jezelf en de stad hierop voorbereiden door aanpassingen te doen aan jouw huis, tuin, balkon of straat. En hoe meer mensen dat doen, hoe beter we het extreme weer kunnen hebben. Dus wil jij ook een toekomst waarin we onze voeten droog houden en ons hoofd koel? En waarin onze stad niet alleen veilig is, maar ook mooi, groen en gezellig? Laat dan samen met ons het Rotterdams WeerWoord horen!
Het Rotterdams Weerwoord, dat zijn we samen. Iedereen die wil meedoen, is welkom. Van beleidsmakers tot schoolkinderen, van stadsarchitecten tot winkeliers en van projectontwikkelaars tot sportverenigingen. Iedereen kan een belangrijke rol spelen om de stad klimaatbestendig te maken. Bijvoorbeeld met een moestuin op het schoolplein, een regenton op het balkon of een groen dak.
Kijk wat jij kunt doen op onze pagina Handen uit de Mouwen.
Samen voor de stad
Als er iets is wat we in Rotterdam goed kunnen, dan is het wel aanpakken. En dat komt mooi uit, want er is werk aan de winkel. Een van de dingen die ons te doen staat, is Rotterdam groener maken. Veel groener. Planten vergroten namelijk de ‘sponswerking’ van de stad. Hoe meer planten en bloemen er zijn, hoe meer water er in de grond kan worden opgeslagen. Verder zorgt het voor meer verkoeling bij hitte en voor een betere afvoer van regenwater na stevige buien. Misschien denk je nu: dat is toch iets voor de gemeente? En dat klopt ook voor een deel. Maar een groot deel van de oppervlakte in Rotterdam bestaat uit tuinen en daken van bewoners. En uit daken en terreinen van bedrijven, zorginstellingen en scholen. De hulp van bewoners en ondernemers is dus net zo belangrijk als die van de overheid. Daarom doen we het samen.
Veiliger, mooier én gezelliger
Samen werken aan klimaatadaptatie is niet alleen nodig, het is ook leuk. Iets goeds doen voor de stad brengt mensen bij elkaar en geeft veel energie. Met een groen balkon, tuin of een geveltuintje draag je ook bij aan een gezellige, groene stad met meer verschillende planten en dieren. Een groenperkje nodigt uit om meer naar buiten te gaan, en een bankje van overgebleven stoeptegels is een goede plek voor een gesprek. Sowieso brengt meer groen ook meer vrolijkheid op straat én de wens om iets moois ook echt mooi te houden. Wist je dat mensen die leven in een groene omgeving automatisch veel gezonder zijn? Je bent dan vanzelf veel opgewekter en wordt sneller beter als je ziek bent. Dus leg die daktuin aan, ga tegels wippen, plaats een regenton en wissel tips uit met de buren.
Je krijgt er gewoon subsidie voor!
Het Rotterdams WeerWoord is een initiatief van de gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta, Hoogheemraadschap van Delfland, Evides Waterbedrijf. Doe ook mee!
Contact
Vind je op onze site geen antwoord op je vraag, mail ons dan gerust!