Grondstoffenstation wint prijs!
Het Grondstoffenstation Afrikaanderplein heeft de vakjuryprijs van de Rotterdam Architectuurprijs 2024 gewonnen! Dit gebouw is meer dan alleen een plek…
Feestelijke opening van de eerste Natuurheldentuin!
De eerste Bioto Natuurheldentuin in Rotterdam is onlangs feestelijk geopend! Tijdens zijn laatste werkbezoek aan Oud-Mathenesse opende burgemeester Aboutaleb samen…
Terugblik Dakendagen 2024
Regen of geen regen, tijdens de Rotterdamse Dakendagen op 25 en 26 mei was het één en al waterpret op…
Nieuw groenblauw schoolplein in Hoogvliet
Het nieuwe groenblauwe schoolplein bij KBS Jacobus in Hoogvliet is officieel geopend! Het is een heerlijke plek geworden waar kinderen…
Project Groene OV-Haltes Rotterdam gestart!
Vanaf nu brengt de metro je dichter bij de natuur! De allereerste Groene Halte bij metrohalte Rodenrijs is geopend. Deze…
Nieuw groenblauw schoolplein in R’dam centrum
Eind april werd het nieuwe schoolplein van basisschool De Provenier spectaculair geopend. Een roofvogel bracht de ontbrekende onderdelen van een…
Waterpret op de hofbogen!
Kom tijdens de Dakendagen naar het waterpark op het luchtpark Hofbogen en dompel je onder in een bad vol inspiratie,…
De subsidie van Waterschap Hollandse Delta is er weer!
Waterschap Hollandse Delta geeft weer subsidie voor groene tuinen en wijken. Of je nou een particulier bent, een school vertegenwoordigt,…
11x De Kuip aan extra groen!
In slechts anderhalf jaar tijd is onze stad 8,1 hectare groener geworden. Dat is alsof we niet één, niet twee,…
Iedereen aan Boord! – van stadsdeel naar duurzaam schip
Hoe transformeert Ellen van Bodegom samen met de Noordereiland-bewoners hun stadsdeel tot een duurzaam ‘schip’? Wat betekent ‘Iedereen aan Boord’…
Meld je nu aan voor de R’damse Lente-aftrap met ontbijt + wandeling op Zuid
De lente is hét moment voor iedereen om weer naar buiten te gaan en het startsein om te vergroenen! Op…
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- BinnentuinEducatieve tuinWaterberging
Stadskwekerij De Kas
Bewoners
Stadskwekerij De Kas is een bewonersinitiatief van twee enthousiaste tuinvrouwen uit Rotterdam Noord. Samen met andere bewoners zetten zij zich in voor het vergroten van de biodiversiteit in de stad en de verbinding tussen organisatie en bewoners. Zij vragen aandacht voor meer natuurlijk groen en het gebruiken van hemelwater. Hierin wordt gefocust op duurzame en betaalbare oplossingen. Het kassencomplex staat in hartje Blijdorp en is een oase van rust en groen.
- Neerslag
- GebouwWaterberging
Waterberging Parkeergarage Museumpark
Bedrijven - Gemeente
In het Museumpark is op 22 augustus 2011 een ondergrondse waterberging in gebruik genomen. De berging heeft een bergingscapaciteit van 10 miljoen liter water. De berging ligt onder de inrit van de parkeergarage Museumpark. De bergingscapaciteit is te vergelijken met de hoeveelheid water in vier olympische zwembaden en is hiermee een van de grootste ondergrondse waterbergingen in Nederland. De waterberging is een van de maatregelen die de gemeente en het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hebben getroffen om wateroverlast in het centrum van Rotterdam te beperken.
- Neerslag
- Hitte
- Wijk
Amelandseplein
Bedrijven - Gemeente
Buurtklimaatje is sinds mei in de slag in Carnisse. Door veel gesprekken met buurtbewoners, organisaties en partners in de wijk weten zij wat er speelt en waar er al initiatieven zijn. Een schouw door de wijk heeft inzicht gegeven in de problemen als gevolg van het klimaat maar ook wat de klimaat adaptieve mogelijkheden van de wijk zijn. Er liggen veel kansen om maatschappelijke thema’s te verbinden met de urgentie van technische oplossingen. Door middel van bewonersactiviteiten en workshops met kinderen gaat Buurtklimaatje het gesprek aan en komen zij achter de wensen van de wijk. De handen worden ook uit de mouwen gestoken, de wijk wordt aangenamer gemaakt met no-regret acties.
- Neerslag
- Overstroming
- Hitte
- Droogte
- GebouwSchoolplein
Project Arentseschool
Bedrijven - Gemeente
De Arentschool krijgt een nieuw gebouw en ook een nieuw schoolplein. Buurtklimaatje zet zich in om met de school, de buurt, de bouwer en de gemeente te zorgen dat het Jaffahof groener en blauwer kan worden. Met de kinderen van groep 8 worden oplossingen bedacht voor hitte, droogte en een wolkbreuk. De oplossingen van de kinderen probeert Buurklimaatje te verwerken in het ontwerp van het schoolplein. In oktober is er gestart met de lessenreeks, waarbij er onder andere onderzoek is gedaan naar de waterdoorlatendheid van het huidige schoolplein.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- PleinWaterberging
Driehoeksplein
Bedrijven - Gemeente
Het Driehoeksplein, gelegen in de wijk Tussendijken, wordt de komende jaren opnieuw ingericht. Het huidige, stenige plein wordt vergroend en er wordt waterberging gerealiseerd. De sport- en speelfunctie van het plein zal behouden blijven, aangezien het ook intensief gebruikt wordt door de aangrenzende basisschool. Het basisschool wordt voorzien van een groen dak.
- Neerslag
- Hitte
- GebiedPark
Park Rijnhaven
Bedrijven - Gemeente
In het kader van het Masterplan Rijnhaven gaat de Rijnhaven de komende jaren flink op de schop. Zo worden er 2500 nieuwe woningen gerealiseerd en komt er een mooi nieuw stadspark bij: park Rijnhaven. Dit park, van maar liefst 8 hectare groot, zal beschikken over een strandje om te zonnen, vlonders om langs het water te kunnen lopen en natuurlijk veel groen.
- Neerslag
- Hitte
- Gebied
Rivieroeverpark Feyenoord
Bedrijven - Gemeente
Met Feyenoord City wordt ingezet op een nieuw knooppunt in Rotterdam, met o.a. een nieuw voetbalstadion, een treinstation en woningen, horeca en kantoren. Verder wordt de openbare ruimte flink vergroend. De stenige kale parkeerterreinen en kades worden getransformeerd naar groene pleinen en parken. In de buitenbocht van de Nieuwe Maas, van het Eiland van Brienenoord tot het Mallegatpark, wordt een uniek rivieroeverpark van circa drie hectare aangelegd met getijde-natuur en recreatiemogelijkheden. Bewoners van de Veranda, Feyenoord City, maar ook de dichtbevolkte stadswijken op Zuid hebben straks de natuur om de hoek.
- Neerslag
- Hitte
- GebiedPlein
Schouwburgplein
Bedrijven - Gemeente
Het Schouwburgplein is een van de Zeven Stadsprojecten en wordt opnieuw ingericht. Zo komt er een nieuwe vloer op het dak van de parkeergarage, worden de straten om het plein aangepakt en wordt er meer groen aangelegd. Niet alleen het plein zelf wordt vergroend; de omliggende gebouwen zullen (waar mogelijk) voorzien worden van een groen dak. Verder wordt er meer ruimte gecreëerd voor de horeca en culturele evenementen. Tot slot komt er een ondergrondse fietsenstalling en een waterbergingssysteem.
- Neerslag
- Overstroming
- Hitte
- Park
Park Maashaven
Bedrijven - Gemeente
Aan de oostzijde van de Maashaven wordt een deel van de haven gedempt en wordt een nieuw stadspark gerealiseerd. Dit park, van 7 hectare groot, zal bestaan uit ligweides, bomen, afwisselende beplanting en hoogteverschillen.Het park moet bijdragen aan minder hittestress in de omliggende wijken. Daarbij zal de komst van het park nieuwe plekken opleveren om elkaar te ontmoeten, te verblijven en te sporten of spelen. Een deel van het park zal bestaan uit een getijdepark. Het New Yorkse landschapsbureau SWA Balsley maakt het ontwerp. Naar verwachting is het park in 2025 gereed.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- DakPark
Hofbogenpark
Bedrijven - Gemeente
Op het 2 kilometer lange en 6 meter brede dak van het voormalig spoorviaduct en rijksmonument De Hofbogen wordt een groen stadspark gerealiseerd. Dit nieuwe icoon van de stad draagt met een slim en circulair watersysteem bij aan minder wateroverlast. Daarnaast verbindt het verschillende stadswijken met elkaar, vergroot het de biodiversiteit en biedt nieuwe kwalitatieve ruimte om te recreëren en te ontmoeten. Het Hofbogenpark is een samenwerking tussen de gemeente Rotterdam en de eigenaar van de Hofbogen, de Dudok Groep. In december 2019 is het ontwerp van De Urbanisten, DS Landschapsarchitecten en De Dakdokters als winnaar gekozen. Op 8 december 2020 is het concept schetsontwerp gepresenteerd. In 2021 wordt het definitieve ontwerp verwacht. Waarschijnlijk wordt in 2022 gestart met de transformatie.
- Neerslag
- Hitte
- Gebied
Prins Alexanderplein
Gemeente
Momenteel fungeert het Prins Alexanderplein vooral als doorgaansroute. Na een groene metamorfose moet het plein een aantrekkelijke verblijfsplek worden met beplanting, bomen en nieuwe bestrating en bankjes.
- Neerslag
- Hitte
- GebiedPlein
Hofplein (Groene Long)
Gemeente
Het Hofplein zal transformeren van stenige rotonde naar groen verblijfsgebied met grasvlakken en pleinachtige ruimten, vol met bomen en de iconische fontein als centraal middelpunt. Het verkeer rijdt hier omheen. Er komt meer ruimte voor fietsers en voetgangers en meer ruimte om te recreëren en te verblijven. Langs de gevels van de omliggende gebouwen komen brede trottoirs, die de route van en naar de binnenstad comfortabeler maken.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Park
Blaakpark / Groene Long
Gemeente
Het Blaakpark, ook wel Groene Long genoemd, moet het grootste binnenstadspark van Nederland worden. De Westblaak, Blaak en Burgemeester van Walsumweg (Eendrachtsplein tot Oostplein) zullen worden getransformeerd tot een groene oase midden in de stad. Het idee is om de rijbaan aan de noordzijde van de Westblaak op te heffen, waardoor alleen de zuidelijke rijbaan beschikbaar blijft voor autoverkeer. De ruimte die hiermee wordt gecreëerd, kan worden gebruikt voor bijv. voetgangers, fietsers of groen. De Westblaak zal het startpunt van het project zijn. De werkzaamheden zullen naar verwachting in 2024 worden opgestart en in 2027 worden afgerond.
- Neerslag
- Hitte
- GebiedGebouw
Masterplan ZOHO
Bedrijven - Woningcorporaties - Gemeente
In het Zomerhofkwartier in de Agniesebuurt wordt een nieuw wijkje gerealiseerd met 550 woningen. Op de daken van de nieuwe stedelijke voorzieningen en creatieve bedrijven wordt een groen landschap gerealiseerd dat als verbinding zal dienen tussen het toekomstige Hofbogenpark en de Noordsingel. Dit nieuwe dakpark biedt een plek van rust, een groene oase in de drukke stad. Daarbij draagt het positief bij aan de biodiversiteit van de stad.
- Neerslag
- Hitte
- GebiedGebouw
De Groene Kaap
Bedrijven - Gemeente
Aan de Maashaven Noordzijde in Katendrecht ontwikkelt Stebru De Groene Kaap: 450 nieuwbouw huur- en koopwoningen, in vier verschillende gebouwen die met elkaar verbonden zijn door o.a. loopbruggen en daktuinen. Groen is een belangrijk aspect geweest in het ontwerp. De verschillende hoven en daktuinen vormen een groene route. Er komen groene binnenterreinen met veel bomen en plantensoorten. Het groen wordt onderhouden door een hovenier.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- GebouwWaterberging
Tree House
Bedrijven - Gemeente
Pal naast Rotterdam Centraal Station (tussen het station en Central Post) wordt een nieuw woon-, werk en horecacomplex gerealiseerd van 140 meter hoog, genaamd Tree House. Er wordt gebruik gemaakt van zo’n 5.500 m2 hout. Het wordt een duurzaam gebouw, mede door het inzetten van circulair bouwen, materiaalhergebruik, hemelwateropvang en innovaties op het gebied van energie. Er wordt extra groen gerealiseerd, waardoor de hittestress in de toekomst wordt verminderd en de biodiversiteit toeneemt. Daarbij buffert de Tree House een deel van het hemelwater dat op de naastgelegen stationshal valt. Schatting oplevering: 2024.
- Overstroming
- Hitte
- Park
Masterplan Rijnhaven
Gemeente
In april 2020 is het Masterplan Rijnhaven gepubliceerd. De Rijnhaven zal de komende jaren getransformeerd worden tot een nieuwe hoogstedelijke hotspot. De Rijnhaven zal gedeeltelijk gedempt worden, waardoor ruimte ontstaat voor nieuwbouw. Ook zal er veel groen van hoge kwaliteit worden toegevoegd. Ten minste 50% van de openbare ruimte (exclusief het water) wordt groen. Hierdoor wordt de kans op hittestress verkleind. Onderdeel van het groen is een drijvend park, dat meebeweegt met het tij. Behalve dat de getijdewerking hierdoor meer beleefd kan worden, maakt de drijvende functie het park ook beter bestendig tegen overstromingen. Schatting realisatie: 2027.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Schoolplein
Schoolplein OBS De Wilgenstam
Gemeente - School
Het schoolplein van de basisschool de Wilgenstam is een echt groenblauw schoolplein te noemen. In 2018 is het plein volledig getransformeerd. Het schoolplein bestaat sindsdien uit planten, bomen, rotspartijen en andere natuurlijke elementen. Water heeft ook een belangrijke plek gekregen op het vernieuwde plein. Zo is er een waterpomp aanwezig waarmee water opgepompt kan worden en via rotspartijen natuurlijk afstroomt. Tot slot zakt al het water dat op het terrein valt in de bodem, niet in het riool.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Schoolplein
Schoolplein Agnesschool
Gemeente - School - Maatschappelijke organisatie
De Agnesschool heeft een prijsvraag gewonnen van de Stichting Rondom GWW (samenwerkingsverband bedrijven Grond-, Wegen- en Waterbouw) en de gemeente Rotterdam. Sinds september 2019 wordt gewerkt aan een schetsontwerp. De huidige betonnen binnenplaats zal transformeren in een aantrekkelijke moestuin. Daarbij wordt er een vlindertuin aangelegd. Ook wordt het aspect water meegenomen in het ontwerp. Zo komen er watergootjes, wat het water tijdens neerslag goed zichtbaar maakt. Daarnaast komt er een waterspeelplek en wordt een gedeelte van het gebouw afgekoppeld en watert af op een regenton.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Schoolplein
Plein Hildegardisschool
Gemeente - School
Het schoolplein van basisschool Hildegardis is vergroend. Tegels zijn weggehaald en gras is ervoor in de plaats gekomen, net als een moerasvijver aangelegd en een ontdektuin. Tot slot is er een kindermoestuin aangelegd, o.a. voor educatieve doeleinden. De helft van het plein is openbaar en kan, ook buiten schooltijd, gebruikt worden door buurtbewoners.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Schoolplein
Schoolplein A.S. Talmaschool
Gemeente - School
Vanuit het programma Kansrijke wijken is een deel van het schoolplein van de A.S Talmaschool onthard en vergroend. Er is reliëf gerealiseerd waar houtsnippers en boomstronken op zijn geplaatst.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Schoolplein
Schoolplein De Ark
Gemeente - School - Maatschappelijke organisatie
Vanuit het programma Kansrijke wijken is een deel van het schoolplein van basisschool De Ark onthard en vergroend. In het ontwerp is gespeeld met reliëf door bijv. heuveltjes te bouwen. Ook is er een moestuin aangelegd met vele fruitsoorten en bomen. Kinderen van de basisschool hebben workshops gevolgd en gespeeld bij de Speeldernis om inspiratie op te doen.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Schoolplein
Schoolplein De Globetrotter
Gemeente - School
Vanuit het programma Kansrijke Wijken is een deel van het schoolplein van basisschool De Globetrotter vergroend. Er is gekozen voor een aantal kleinere groene ingrepen. Zo is er o.a. een heuveltje gerealiseerd met stromend water.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Schoolplein
Schoolplein De Schalm
School - Maatschappelijke organisatie
Vanuit het programma Kansrijke Wijken is een deel van het oude, stenige schoolplein van basisschool De Schalm deels onthard en vergroend. Samen met Ian Mostert (eigenaar natuurspeeltuin De Speeldernis) is gewerkt aan een visie. Er is gekeken hoe kunst en cultuur gecombineerd kunnen worden met groen. Er is een arena gemaakt waar les gegeven kan worden. Verder is er vergroening toegevoegd en een klein beetje water.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Schoolplein
Schoolplein De Fontein
School
Vanuit het programma Kansrijke Wijken is het oude stenige schoolplein van basisschool De Fontein deels onthard en vergroend. Doordat het een relatief klein plein is, is er gekozen voor veel verticaal groen. Ook is er een grote zandbak geplaatst met stromend water. Omdat de leerlingen graag een boomhut wilden, is deze gerealiseerd. Net als een podium dat tevens gebruikt kan worden voor educatieve doeleinden.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- BinnentuinWaterbergingWadi
Hof van Heden
Bewoners - Bedrijven - Woningcorporaties
Het Hof van Heden in Hoogvliet bestaat uit zestig nieuwbouwwoningen met een gemeenschappelijke tuin, die samen met de toekomstige bewoners is ontworpen. De binnentuin is ecologisch ingericht en heeft een duurzaam watersysteem. Het regenwater wordt verzameld in tonnen en stroomt op diverse plekken naar een wadi en een vijver. De woningen en tuin zijn ontworpen door Atelier Groenblauw in opdracht van woningcorporatie Vestia.
- Neerslag
- Hitte
- Plein
Vergroende Sint-Jacobsplaats
Gemeente
De Sint-Jacobsplaats, gelegen boven de treintunnel richting Blaak, is heringericht en vergroend. Daarbij zijn er lavakoffers geplaatst met infiltratievoorziening, waardoor het regenwater makkelijker kan weglopen.
- Neerslag
- Hitte
- Dak
Groene Infodak
Bedrijven
Bij het Groene Infodak op het Groothandelsgebouw kun je persoonlijk advies krijgen over groene daken. Op het dak dat zelf ook groen is, staan o.a. peren- en citroenbomen, kruidensoorten, bessenstruiken en sedumplantjes.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Geveltuin
Geveltuin XXL Bloemkwekersstraat
Bewoners - Gemeente
Aan de Bloemkwekersstraat zijn bij zeven portieken grote stukken stoep ingeruild voor groene tuintjes. Deze tuinen blijven wel in eigendom van de gemeente, maar het beheer wordt gedaan door de bewoners. Om een eenduidig straatbeeld te behouden is gewerkt met een betonrandje, een hek en een haag over de gehele lengte van de straat.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- BinnentuinRegenton
Tuin De Bajonet & Slimme Regenton
Bewoners - Gemeente
Een onopvallend binnenterrein aan de Bajonetstraat in het Oude Westen is omgevormd tot Tuin De Bajonet, een gezellige binnentuin met theehuisje, waar omwonenden op gezette tijden koffie of thee schenken. Tuin De Bajonet wordt onderhouden en gebruikt wordt door mensen en instellingen in de buurt. Het regenwater dat op de daken van omliggende panden valt, wordt naar de tuin geleid en geïnfiltreerd in de bodem. Er is een waterpomp geplaatst, waar grondwater mee opgepompt kan worden voor het onderhoud van de tuin. En er staat een mooie diamantvormige Slimme Regenton. Studio Bas Sala is als bedenker, ontwikkelaar en producent van De Slimme Regenton.
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- TuinWaterbergingKunstwerkImpluvium
Impluvium Henegouwerplein
Bewoners
Op het Henegouwerplein staat een prototype van het eerste Rotterdamse impluvium: een bouwwerk met open dak in trechtervorm, met in het midden een bassin. De Romeinen vingen vroeger op deze wijze water op, voor hergebruik. Naast het impluvium is De Hollandse Tuin aangelegd, een groene border van siergrassen waarin het impluvium afwatert. Het impluvium is een initiatief van ‘de Bron van Middelland’, een initiatief van Ruud Reutelingsperger en Marc Bukman.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- ParkSpeelplek
Essenburgpark
Bewoners - Gemeente - Waterschappen
Essenburgpark is een natuurlijk gebied van 900 meter lang en 100 meter breed, gelegen tussen de Essenburgsingel en de spoorlijn. Het is een initiatief geweest van de Pluktuin, de Spoortuin en Ieders Tuin. Er zijn extra watergangen gegraven en het watersysteem is zo ontworpen dat het 5.000 m3 extra water kan bergen tijdens hevige neerslag.Het park wordt onderhouden door een groep actieve bewoners, het waterschap en de gemeente.
- Neerslag
- Hitte
- Grondwater
- Binnentuin
Collectieve binnentuin Staringtuin
Bewoners - Woningcorporaties
In opdracht van Woonstad heeft Stichting Tussentuin samen met de omwonenden de Staringtuin getransformeerd van een weinig inspirerende buitenplaats naar een fijne, groene plek om elkaar te ontmoeten. Zo zijn er groene daken geplaatst op de schuurtjes en is er verschillende soorten vergroening aangebracht, zoals gras en eetbare en bloemrijke plantensoorten. De tuin draagt bij aan meer sociale cohesie. Bewoners tippen elkaar over het onderhoud van de kruidentuin en hebben meer contact met elkaar.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Binnentuin
Collectieve binnentuin De Driehoek
Bewoners
De bewoners van de woningen rondom de collectieve binnentuin De Driehoek in Katendrecht wilden graag met elkaar de tuin transformeren tot een natuurlijke tuin met aandacht voor inheemse beplanting en dieren. Onder begeleiding van een plantenecoloog en landschapsarchitect is er een ontwerp gemaakt. In de tuin groeien verschillende gras- en bloemsoorten. Daarbij is er ook een kruiden- en moestuin. In het centrale terrasgedeelte eten de bewoners samen.
- Neerslag
- Hitte
- BinnentuinDak
Collectieve tuin Laankwartier
Bewoners
Op het dak van een parkeergarage aan de Brede Hilledijk ligt de collectieve tuin Laankwartier II. Deze daktuin bestaat uit een houten terras omringd door een diverse beplanting. In de tuin staan o.a. appelbomen, wilde grassen en andere bloeiende vaste planten. In de eerste jaren nadat de tuin was aangelegd, kwam de landschapsarchitect die de tuin had ontworpen meerdere keren per jaar naar de daktuin om de bewoners te leren hoe ze de daktuin het beste kunnen onderhouden.
- Neerslag
- Droogte
- Afgekoppeld dakRegenton
Regentonnenactie Oude Noorden
Gemeente - Maatschappelijke organisatie
In het Oude Noorden zijn door Rotterdams WeerWoord 25 regentonnen uitgedeeld aan geïnteresseerde bewoners. Deze zijn geplaatst in tuinen, maar ook op balkons en dakterrassen.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Tuin
Tuin van de Wijk Afrikaanderwijk
Bewoners - Gemeente - Maatschappelijke organisatie
Bij ieder Huis van de Wijk hoort een Tuin van de Wijk. En dus wordt deze begin 2021 in de Afrikaanderwijk door een brede coalitie onder aanvoering van Rotterdams WeerWoord, Afrikaanderwijk Cooperatie en Huis van de Wijk aangelegd. Als voorproefje is in 2019 alvast een klein eetbaar tuintje aangelegd bij het Huis van de Wijk.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Geveltuin
Langste geveltuin van Nederland
Bewoners - Bedrijven
Rotterdam heeft het nationaal record in handen voor de langste geveltuin van Nederland. Langs de geveltuin van verzamelgebouw De Kroon is een geveltuin aangelegd van maar liefst 142,4 meter. Naast verschillende plantensoorten zijn er ook kruidensoorten geplant zoals rozemarijn, oregano en koreander die iedereen mag plukken.
- Neerslag
- Afgekoppeld dakWaterberging
Waterberging Rotterdam Centraal Noordzijde
Bedrijven - Gemeente - Waterschappen - Maatschappelijke organisatie
Het dak van het Centraal Station is afgekoppeld en voert zijn water af naar een infiltratieveld dat tot 447 m3 hemelwater kan bergen.
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- Afgekoppeld dakWaterbergingRegentuin
Regentuin KINO
Bedrijven - Gemeente
Het dak van bioscoop KINO is afgekoppeld en voert zijn water af naar de regentuin, zichtbaar vanuit de foyer. Onder de tuin, met stijlvolle geul waar het water met flinke regen mooi doorheen stroomt, liggen infiltratiekratten die 13 m3 water kunnen bergen.
- Neerslag
- Waterberging
Waterberging Cypruslaan
Gemeente - Waterschappen
Voor deze waterberging zijn lavakoffers geplaatst in het wegdek, die aangesloten zijn op het hemelwaterafvoer-riool. In totaal wordt het regenwater dat op maar liefst 20.100 m2 valt, afgevoerd naar deze waterberging, die maximaal 804 m3 water kan bergen.
- Neerslag
- Waterberging
Waterberging Spitsenhagen
Gemeente - Waterschappen
Het verdiepte basketbalveld werkt ook als waterberging. Deze waterberging kan tot 240 m3 hemelwater bergen en voert het dan af via het HWA-riool (hemelwaterafvoer-riool).
- Neerslag
- Waterberging
Waterberging Marnixplein
Gemeente - Waterschappen
Deze waterberging kan tot 228 m3 aan hemelwater bergen. Zo’n 2850 m2 verhard oppervlak is afgekoppeld op deze waterberging, die bestaat uit lavakoffers.
- Neerslag
- Waterberging
Waterberging Bloklandstraat
Gemeente - Waterschappen
Deze waterberging bestaat uit een krattenberging onder de straat. Er is zo’n 8.017 m2 verhard oppervlak op aangesloten en de berging kan tot 80 m3 water bergen.
- Neerslag
- Waterberging
Waterberging Sonmanstraat
Gemeente - Waterschappen
Deze waterberging van infiltratiekratten kan tot 110 m3 water bergen. Het regenwater dat valt op zo’n 1720 m2 verhard oppervlak wordt afgevoerd naar deze waterberging.
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- WaterpleinWaterberging
Waterberging Ammersooiseplein
Gemeente - Waterschappen
Onder een deel van het Ammersooiseplein in de Agniesebuurt zijn infiltratiekratten aangebracht. Het regenwater dat valt op zo’n 2000 m2 verhard oppervlak wordt geloosd op deze waterberging van infiltratiekratten. De kratten kunnen zo’n 200 m3 water bergen.
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- PleinWaterpleinWaterberging
Waterberging Multatuliplein
Gemeente - Waterschappen
De infiltratiekratten onder het Multatuliplein in Spangen kunnen zo’n 80 m3 water bergen. Het water van zo’n 2500 m2 verhard oppervlak wordt geloosd in deze berging.
- Overstroming
- Drijvend gebouw
Drijvend paviljoen
Bedrijven - Gemeente
Het drijvend paviljoen in de Rijnhaven verenigt de Rotterdamse klimaatdoelstellingen om de uitstoot van CO2 te halveren en de stad ook in de toekomst klimaatbestendig te houden. Het paviljoen is het eerste project van klimaatbestendig bouwen in buitendijks gebied en daarmee een goed voorbeeld van intensief stedelijk ruimtegebruik in het stadshavensgebied. Het Drijvend Paviljoen is een ontwerp van het ontwerpteam Deltasync/PublicDomain Architecten. Dura Vermeer bouwde het.
- Neerslag
- WaterbergingGroenstrook
De Groene Corridor
Gemeente
De Groene Corridor is de groenstrook tussen de Kralingseweg en ’s Gravenweg. Hij ligt ingeklemd tussen een volkstuincomplex en een woonwijk. Hier is wordt water opgevangen ter compensatie van de bouw van de P&R-garage Kralingse Zoom.
- Neerslag
- WaterbergingWatergang
Pernisserpark
Gemeente
In het kader van waterberging Deijffelbroek is in het Pernisserpark Oost een nieuwe singel aangelegd. Bovendien is er een extra waterpartij aangelegd voor waterberging.
- Neerslag
- WaterbergingWatergang
Singels & vijvers Spaanse Polder
Gemeente
De watergangen langs de Matlingeweg zijn verbreed, waardoor de waterberging in het gebied is vergroot.
- Neerslag
- WaterbergingWatergang
Giessenplein
Gemeente
Onder de toeritten van de A20 is bij het Giessenplein een waterpartij aangelegd. In totaal is 10.400 m2 extra wateroppervlak gegraven met 8840 m3 aan nieuwe waterbergende ruimte.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- ParkWatergang
Tjalklaan
Gemeente
De Tjalklaan is één van de zeven hoofdinvalswegen van Rotterdam. De reconstructie van de Tjalklaan door gemeente Rotterdam is ook gebruikt om hier meer water te creëren en groen aan te leggen met brede boulevards en aparte fiets- en wandelpaden. De verkeersveiligheid is verbeterd en het aangelegde park zorgt voor meer water en groen in de wijk. De plas in het park kan zo’n 4.000 kubieke meter water bergen. De natuurvriendelijke oevers zijn goed voor waterplanten en –dieren. Bewoners van het gebied zijn blij met het resultaat.
- Neerslag
- Grondwater
- WatergangNatuurlijke oever
Brug Stuyvesantpad
Gemeente - Waterschappen
Om de aanvoer van water naar het singelgemaal te verbeteren, is een sloot gegraven. Over dit water is een houten brug aangelegd die geschikt is voor voetgangers en fietsers. Het ontwerp van de brug sluit aan op dat van de andere bruggen in het parkgebied. Aan het Tasmanpad is een nieuwe duiker (verbindingsbuis) aangelegd om hiermee ook de aanvoer naar het gemaal te verbeteren. Met dit project is 260 m² extra wateroppervlak en 60 m natuurvriendelijke oever gerealiseerd.
- Neerslag
- Grondwater
- WatergangNatuurlijke oever
Bredere Krimsloot
Gemeente - Waterschappen
Om te zorgen voor goede wateraanvoer naar gemaal Krimsloot, moest de Krimsloot worden aangepast. De sloot is voor een deel verbreed en voor een deel verdiept. Op sommige plaatsen zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd.Hierdoor is een leefomgeving gecreëerd voor dieren. Ook zal de kwaliteit van het water verbeteren.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Park
Park Groenenhagen-Tuinhoven
Bedrijven - Gemeente
Tussen de Oosterhagen en de geluidswal langs de A16 is in 2014 een park aangelegd, met veel ruimte voor water. Hiermee is een groot deel van de watercompensatie voor diverse nieuwbouwprojecten gerealiseerd. In het park bevinden zich drie wooneilanden. Het park bestaat verder uit natuureilanden, met elkaar verbonden door bruggen en vlonders. Het vormt een fraai wandelgebied.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Bodemdaling
- WaterbergingWatergang
Het Mooie Plan
Bedrijven - Gemeente
Het nieuwbouwproject Het Mooie Plan ligt in Lombardijen. Het plan bestaat uit twee delen. In juli 2010 zijn de 125 woningen van Deelplan 1 opgeleverd. De 87 nieuwbouwwoningen van Deelplan 2 worden in twee fasen gerealiseerd. De bouw van de eerste fase is eind 2011 gestart. In de nieuwbouwwijk zijn brede, verlaagde groenstroken aangelegd, die bij extreme neerslag kunnen functioneren als waterberging. Bij de realisatie van deelplan 2 wordt een nieuwe watergang gegraven.
- Neerslag
- Grondwater
- Watergang
Hordijkerveldsingel
Gemeente
Met de opening van het singelpark in Hordijkerveld (deelgemeente IJsselmonde) heeft Rotterdam er ruim 600 meter nieuwe singel en waterpartijen bij. Het watersysteem is uitgebreid van 2,5 naar 5,15 hectare. Dankzij de nieuwe singel verbetert de waterberging in Hordijkerveld. Visvlonders, een waterterras en bankjes zorgen ervoor dat het water volop beleefd kan worden. Aan beide kanten van de watergang zijn plasbermen gecreëerd, van 1 – 3 meter breed. Deze liggen op 10 cm onder de wateroppervlakte. De diepte van de watergang is in principe 1,10 meter.
- Neerslag
- Grondwater
- Watergang
Zuiderparkweg
Gemeente
De Zuiderparkweg, die loopt van het Zuidplein naar de Slinge, is voor een deel verlengd. De ‘Verlengde Zuiderparkweg’ loopt langs het natuurgebied Drechterweide, kruist de Charloisse Lagedijk en gaat vervolgens onder de Betuwelijn en de A15 door, om daar aan te sluiten op de Rhoonse Baan in de gemeente Albrandswaard. Ter hoogte van natuurgebied Drechterheide is extra water aangelegd. In het Rotterdamse deel zijn aan beide zijden van de weg waterpartijen toegevoegd.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- ParkWatergang
Zuiderpark
Gemeente
In 2007 is het Zuiderpark na een intensieve periode van herinrichting opgeleverd. De waterhuishouding vormt een belangrijk onderdeel van de vernieuwing. In het park zijn de singels verbreed en uitgediept en er zijn nieuwe singels gegraven. Via het slimme watersysteem wordt overtollig water afgevoerd vanuit de oude stadswijken die ten noorden van het park liggen. Zuiderpark Rotterdam is 215 hectare groot. Dat zijn ongeveer 430 voetbalvelden. Het Zuiderpark is daarmee het grootste stadspark van Nederland. Met een meer dan twee kilometer lange promenade, een fantastisch speelterrein, een strandje, moerasgebied, bossen, eilanden en veel water nodigt het park uit tot wandelen en genieten. Er is volop ruimte voor sporten en bewegen. Van voetbal en skaten tot aan kanoën en hardlopen.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Watergang
Lepelaarsingel
Gemeente
In het kader van het Singelplan is de Lepelaarsingel verlengd. Het singelplan is een langlopend programma waarbinnen een aantal bestaande singels en vlieten op Noord en Zuid worden opgeknapt. Het Singelplan richt zich naast het opknappen van de buitenruimte rond de singels (het groen en de straten) ook op het verbeteren van de waterkwaliteit. De totale lengte van de Lepelaarsingel is ongeveer 260 m. Het nieuw gegraven deel Lepelaarsingel is 180 m, zodat een totale lengte is ontstaan van ongeveer 440 m. De watergang, voorheen een sloot van 7,50 m is verbreed naar 10 m. Direct langs het water is een wandelpad gelegd, zodat beter van het water genoten kan worden.
- Overstroming
- StadsboerderijDrijvend gebouw
Floating Farm
Bedrijven
In Rotterdam is de eerste drijvende boerderij ter wereld gerealiseerd. Prioriteiten zijn: dierenwelzijn, circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Gezond voedsel produceren in steden, dichtbij de consument. De Floating Farm noemt dit zelf ‘Transfarmation’. Voor de Floating Farm is het belangrijk om voedselverliezen tegen te gaan, transport van voedsel te reduceren en de kwaliteit van het voedsel te verbeteren. Maar uiteraard ook dierenwelzijn, circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Breng de boerderij terug in de stad als onderdeel van een schone, leefbare en bewuste stads-transformatie. Floating Farm staat voor circulair boeren: een groot deel van het dieet van de koeien bestaat uit organische reststromen afkomstig uit de stad. Zo krijgen de koeien bierbostel gevoerd van een aantal Rotterdamse brouwerijen, zemelen van Schiedamse molens, gras van sportvelden in de buurt en aardappelschillen van een lokale verwerker. Ook wordt de urine van de koeien benut als meststof voor voerproductie aan boord. Op deze manier worden de kringlopen zo veel mogelijk lokaal gesloten. De energie die de boerderij benut wordt gewonnen met zonnepanelen. Op de Floating Farm wordt verse melk geproduceerd en verwerkt tot melkproducten. Ook is de Floating Farm een transparante boerderij (ook letterlijk: het boerderijgebouw bestaat uit transparante materialen) waar bezoekers de koeien kunnen zien en kennismaken met alle processen die plaatsvinden op de boerderij. De koeien hebben een prettig leven, met weideruimte op de kade.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- TuinEducatieve tuin
Rotterdamse Munt
Bewoners
In de Rotterdamse Munt groeien bijna 100 soorten kruiden. De kruiden worden geleverd aan de Rotterdamse horeca en wordt ook verkocht aan particulieren in de tuin. De Rotterdamse Munt is ontstaan uit een experimenteel bewonersinitiatief op het braakliggend terrein aan de Laan op Zuid, in het ontwikkelingsgebied ‘Parkstad’. In 2014 is daar een tijdelijke kruidentuin aangelegd, samen met buurtbewoners. Eind 2018 is de tuin verhuisd naar een nieuwe, permanente bestemming aan de Rosestraat. Bovenop de spoortunnel groeien vier educatieve inspiratietuinen.
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- VoedseltuinOnderzoeksgebied
Voedseltuin & Sponstuin
Bedrijven - Maatschappelijke organisatie
Op een braakliggend terrein op de gedempte Keilehaven is in 2011 de Voedseltuin aangelegd. De Voedseltuin is ontstaan om ervoor te zorgen, dat er meer verse groente en fruit in de pakketten van de Voedselbank zitten. In 2018 hebben De Urbanisten aan de Voedseltuin een ‘Sponstuin’ toegevoegd. Er is een wadi aangelegd, die water als het ware ‘omhoog’ infiltreert in een klein heuveltje dat werkt als een spons.Tevens is er een testopstelling aangelegd met verschillende grondmengsels (veen, klei, zand en puinmengsel) en verschillende planten, om te onderzoeken welke bodem het beste vocht vasthoudt.
- Neerslag
- Overstroming
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- DakPark
Dakpark Rotterdam
Bewoners - Gemeente - Waterschappen
Dakpark Rotterdam, op een voormalig rangeerterrein in Rotterdam West, is een riant dakpark van acht hectare, met uitzicht over stad en haven. Het ontwerp heeft opvallende afmetingen; 800 meter lang, 80 meter breed en 9 meter hoog. Dakpark Rotterdam is daarmee een van de grootste dakparken van Europa. Wat het dakpark uniek maakt, is de opeenstapeling van functies op hetzelfde oppervlak. Het geheel bestaat uit een winkelboulevard, een expeditiestraat, een zee-kerende dijk die Rotterdam beschermt tegen het water én een park.
- Neerslag
- Hitte
- Dak
Groen dak Erasmus MC
Maatschappelijke organisatie
Bijna 16.000 vierkante meter groen dak ligt er bovenop Erasmus MC. Hieronder vallen twee daktuinen, waar patiënten met bed en al naar buiten kunnen. De tuinen zijn ingericht als boomgaarden en bevatten appel- en perenbomen. In 2018 won de daktuin op het Erasmus MC de Rooftap Award.
- Neerslag
- Waterberging
Waterberging Westersingel
Gemeente - Waterschappen
De Westersingel speelt met water. Het beeldenterras is ontworpen om te overstromen bij extreme regenbuien. Als er dan nog meer regen valt, loopt dit over in de waterberging bovenop de Kruispleingarage en de waterberging onder het Museumpark. Zo worden extreme buien opgevangen.
- Neerslag
- Waterberging
Waterberging Museumparkgarage
Gemeente - Waterschappen
In het Museumpark is op 22 augustus 2011 een ondergrondse waterberging in gebruik genomen. De berging heeft een bergingscapaciteit van 10 miljoen liter water. De berging ligt onder de inrit van de parkeergarage Museumpark. De bergingscapaciteit is te vergelijken met de hoeveelheid water van vier olympische zwembaden en is hiermee een van de grootste ondergrondse waterbergingen in Nederland. De waterberging is een van de maatregelen die de gemeente en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard hebben getroffen om wateroverlast in het centrum van Rotterdam te beperken.
- Neerslag
- Waterberging
Waterberging Kruisplein
Gemeente
De waterberging in de parkeergarage Kruisplein is een ondergronds, maar bovenop het dak van de ondergrondse parkeergarage gebouwd. De berging kan 2.400 kubieke meter (2,4 miljoen liter) water vasthouden. Dit water loopt eerst in de Westersingel en daarna over in de berging.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- DakEducatieve tuinAfgekoppeld dak
DakAkker & Slimdak
Bewoners - Bedrijven - Gemeente - Waterschappen - School - Maatschappelijke organisatie
Bovenop het Schieblock ligt De DakAkker, een dakboerderij van 1000m2. Er worden groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd en bijen gehouden. De DakAkker is de grootste openlucht dakboerderij van Nederland en een van de grootste van Europa. Op het dak van het dakpaviljoen, waar restaurant Op het Dak is gevestigd, ligt het Slimdak, een waterbergend dak met een smartflowcontrol, dat wordt aangestuurd door het weerbericht. Bij de voorspelling van extreme regenval reageert de smartflowcontrol door 24 uur van te voren extra waterbergingscapaciteit beschikbaar te maken. De DakAkker is een initiatief van ZUS en het Rotterdams Milieucentrum i.s.m. Optigrün Benelux en Binder daktuinen als onderdeel van het eerste stadsinitiatief ‘de Luchtsingel‘.
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- Waterplein
Waterplein Kleinpolderplein
Gemeente
Onder de snelweg A13 is een bassin gegraven dat als buffer dient voor overtollig water bij hevige neerslag. In de binnenring van het Kleinpolderplein is een waterpartij aangelegd met waterplanten en riet aan de randen. Voordat het water wordt afgevoerd wordt een deel geleidelijk afgegeven aan de omgeving en het grondwater. Ook een incidenteel optredend watertekort in Overschie wordt met deze buffer opgelost.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- DakGroene gevel
Groene gevel Westblaak
Bedrijven
De groene gevel van parkeergarage Westblaak, oftewel Thornico Building, is een van de grootste van Europa! Zo’n 5.000 vierkante meter aan planten wordt automatisch bewaterd met regenwater, dat wordt gefilterd en verzameld onder de parkeergarage. Bovendien verzorgt operational manager van Thornico Building, Richard Capelle, met veel passie drie bijenvolkeren bovenop het hoogste dak van het gebouw. Op deze 45 meter hoogte leven de ‘hoogste bijen’ van de stad.
- Grondwater
- BinnentuinGebiedTuin
Renovatie Welschen
Woningcorporaties - Gemeente
In Overschie renoveert woningcorporatie Woonstad verouderde woningen van Welschen 2 en 7 tot eigentijdse sociale huurwoningen. Het nieuwe Welschen 2 wordt het wooncomplex Thuishaven Welschen, waar uiteenlopende doelgroepen gemengd wonen. 32 Woningen zijn bedoeld voor bewoners die individuele begeleiding nodig hebben. Woonstad werkt daarvoor samen met zorginstelling Pameijer, die een intensief traject aanbiedt om kwetsbare huurders met multiproblematiek te helpen. In de overige woningen komen huurders die bereid zijn hun kwetsbare buren waar nodig te ondersteunen. In het gebied speelt wateroverlast door grondwater. Rotterdams WeerWoord werkt samen met Woonstad aan klimaatadaptieve oplossingen hiervoor.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- DakPleinSpeelplek
Driehoeksplein
Gemeente - School - Maatschappelijke organisatie
Het Driehoeksplein, gelegen in de wijk Tussendijken, ondergaat de komende jaren een transformatie. Het huidige stenige plein zal worden vergroend en er wordt een waterberging onder het plein aangelegd. De sport- en spelfunctie van het plein zal behouden blijven, aangezien het ook intensief gebruikt wordt door de aangrenzende basisschool. Het basisschool krijgt bovendien een groen dak!
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Geveltuin
Geveltuin De Kroon
Bewoners - Bedrijven - Gemeente
Zon, groen en gezelligheid! Op zaterdag 20 juni verbrak 1000 Geveltuinen samen met een grote groep enthousiaste vrijwilligers bij De Kroon Rotterdam het record van de langste geveltuin van Nederland. De 142 meter lange geveltuin staat vol met zo’n 600 gifvrije planten. Deze actie is deel van de campagne 1000 Geveltuinen Rotterdam, die in de zomer van 2020 zorgde voor een fixe vergroening van Rotterdam.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Geveltuin
Geveltuin De Peperklip
Woningcorporaties - Gemeente - Maatschappelijke organisatie
Zo’n 70 vrijwilligers hebben het record voor de langste geveltuin van Nederland verbroken. Langs appartementencomplex de Peperklip in Rotterdam-Zuid is zaterdag 26 september 2020 een 210 meter lange tuin aangelegd. De actie is onderdeel van de campagne 1000 geveltuinen Rotterdam, die in de zomer van 2020 alle zeilen bijzette om Rotterdam te vergroenen, door het aanleggen van geveltuinen. In de 210 meter lange geveltuin bij de Peperklip staan zo’n 1.000 bloemen en planten. De geveltuin XXL fleurt de straat op, biedt verkoeling op warme zomerdagen, vangt regenwater op en heeft een positief effect op de biodiversiteit. Woningcorporatie Vestia van de Peperklip neemt het eerste jaar de kosten voor het beheer en onderhoud van de geveltuinen op zich. In samenwerking met de tegenover gelegen Rotterdamse Munt, een stadskruidentuin met educatie-functie en sterke binding met de wijk wordt het onderhoud gedaan met bewoners en omwonenden van de Peperklip.
- Neerslag
- Hitte
- Dak
Gebouw De Heuvel
Gemeente - Maatschappelijke organisatie
In het centrum van Rotterdam, aan het Grotekerkplein, staat het Gebouw De Heuvel. Het kantoorgebouw De Heuvel is een gemeentelijk monument en wordt gebruikt door een aantal welszijnsorganisaties. Als onderdeel van de renovatie en herinrichting van het gebouw worden de daktuinen ook opnieuw ingericht, waarbij er samen met de expertise van de gemeente Rotterdam, een energiedak met zonnepanelen wordt aangelegd, het dakterras opnieuw wordt ingericht, er een groen dak komt en een daktuin voor waterretentie. In 2019 en 2020 is er in totaal 175,6 m2 groen dak aangelegd, wat goed is voor een bergend vermogen van 18,3 m3. Later dit jaar wordt er nog 85 m2 aan zonnepanelen geplaatst, die ca 10.000 kw/jaar gaan opwekken. Het zijn sfeervolle, toegankelijke en beleefbare tuinen, als inspiratie en stimulatie voor de bezoekers van De Heuvel om ook zélf een dak om te vormen.
- Neerslag
- Grondwater
- Bodemdaling
- BinnentuinTuinWijkAfgekoppeld dak
Renovatie Vreewijk
Woningcorporaties - Gemeente
Tot en met 2023 moderniseert woningcorporatie Havensteder ruim 1.400 huizen in de Vreewijkse Valkeniersbuurt, Buurt 9 en de Linker Halve Vlieger. Daarbij is afgesproken dat bij de vernieuwing de daken van de gemoderniseerde woningen worden afkoppelen en dat er op eigen terrein klimaatadaptieve maatregelen worden genomen. Tevens hebben sommige panden grote binnenterreinen. Bij de inrichting van de terreinen worden aanpassingen gedaan zodat er minder water zal blijven staan. Bij de oplevering hebben de bewoners een comfortabele, goed geïsoleerde, energiezuinige en klimaatadaptieve woning, waarbij het authentieke karakter aan de buitenzijde behouden blijft.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Bodemdaling
- Gebied
Architectenbuurt
Bedrijven - Gemeente - Evides Waterbedrijf
Tot 2023 werken gemeente Rotterdam, Stedin Netbeheer en Evides Waterbedrijf samen aan de herinrichting van de Architectenbuurt. Hierbij ligt de focus op de ondergrond; riolering, kabels en leidingen worden vernieuwd. Maar ook wordt de buitenruimte opnieuw ingericht en de bestrating aangepast. Hierbij wordt zoveel mogelijk vergroend en aan grondverbetering gedaan om infiltratie te bevorderen. Ook worden laagliggende tuinen opgehoogd. In een aantal tuinen wordt een wadi aangelegd, waarmee wateroverlast wordt opgelost.
- Neerslag
- PleinWaterpleinSpeelplek
Frederiksplein
Bewoners - Woningcorporaties - Gemeente - Waterschappen - School
Door klimaatverandering, bodemdaling en verstedelijking neemt de kans op wateroverlast in Crooswijk toe. Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard en Havensteder hebben, samen met bewoners, gezocht naar multifunctionele oplossingen om wateroverlast op en rond het Frederiksplein zo veel mogelijk te voorkomen. Het plein is veranderd in een waterplein dat onder normale omstandigheden een speelplein is, maar bij extreem weer overtollig regenwater uit de directe omgeving opvangt. Deze integrale aanpak vergroot de veerkracht van de wijk: het Frederiksplein anticipeert op klimaatverandering, verbetert de kwaliteit van de buitenruimte en draagt tegelijkertijd bij aan de sociale samenhang in de wijk. Leerlingen van de Oscar Romeroschool hebben meegetekend aan de afbeelding die het midden van het plein siert.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- PleinSpeeltuinWaterplein
Waterplein Bellamyplein
Woningcorporaties - Gemeente - Waterschappen
In het midden van dit plein stond sociale woningbouw die behoorlijk vervallen was. De mooie gebouwen eromheen, waren ook in slechte staat. Woningcorporatie Woonstad besloot de middelste gebouwen te slopen en de gebouwen aan een zijde van het plein te verkopen als kluswoningen. De woningen aan de andere zijde bleven appartementen en sociale woningbouw. Het midden van het plein is omgeturnd tot een prachtig waterplein. De regenpijpen van de panden om het plein heen zijn losgekoppeld van het riool. Bij zware regenval valt het water op de straat en stroomt in de lage bassins van het waterplein. Bij mooi weer staan de bassins droog. Bij hitte kunnen de bassins bewust onder water worden gezet voor extra waterpret! Het waterbergend vermogen van het Bellamyplein is 864 m3.
- Neerslag
- PleinWaterpleinSpeelplek
Waterplein Benthemplein
Bewoners - Bedrijven - Gemeente - Waterschappen - School - Maatschappelijke organisatie
Een mooi plein midden in de stad, dat helpt om droge voeten te houden. Bij droog weer zijn het mooie plekken om te basketballen en te skaten, bij zware regenval kunnen de bassins het regenwater van het plein en de daken opvangen. Bij elkaar ongeveer 1,7 miljoen liter water. Dat water stroomt daardoor niet rechtstreeks naar het riool, dat daardoor dus minder snel zal overstromen. En zo helpt het plein om droge voeten te houden terwijl regenbuien steeds heftiger worden.
Het Benthemplein was oorspronkelijk bedekt met grijze stoeptegels. Een aantal studenten van scholen uit de buurt vroegen de gemeente Rotterdam of het mogelijk was het plein aan te passen. Dit paste uitstekend bij de wens van de gemeente en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard om in de buurt een waterplein aan te leggen.
De architecten van de Urbanisten hebben een traject begeleid met studenten, bewoners en ondernemers uit de buurt, zodat zij zoveel mogelijk invloed hadden op hun nieuwe plein. En dat heeft gewerkt: bij de officiële opening waren zo’n 300 mensen bij elkaar om te vieren dat deze nieuwe primeur voor Rotterdam klaar was. En toen de bouw nog in volle gang was, werd het plein in de weekenden al gebruikt door skaters en bootcampers.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- ParkEducatieve tuinWaterpleinSpeelplek
Waterplein Johan Idaplein
Gemeente - School
Onder het Johan Idaplein in deelgemeente Noord kan 360.000 liter regenwater worden opgevangen. Nog niet zo lang geleden was het Johan Idaplein een grauwe, stenige plek vol hekken, waar een enkeling een balletje trapte. Er is alles aan gedaan om er multifunctioneel plein van te maken, waar de hele buurt zich welkom voelt. Veel groen, een heuvelig landschap, nieuwe speeltoestellen, een chillplek en een wandelpromenade. Tegelijkertijd is het plein ondergronds aangepakt. Daar wordt nu op een slimme manier regenwater opgevangen. Onder het plein liggen 1100 infiltratiekratten. Vanuit die kratten kan het water langzaam in de bodem zakken. Het schone regenwater komt in de bodem bij het grondwater en dat is goed voor de grondwaterstand in deze omgeving. In totaal is er 1000 vierkante meter groen geplant op stukken waar het eerst grijs was. Dat bestaat o.a. uit een educatieve schooltuin (Hildegardisschool), dertien flinke bomen, een veldesdoornhaag van ruim 750 stuks en twee grasvelden.
- Neerslag
- Hitte
- Grondwater
- BinnentuinDakGebied
Polderdak Moerkapellestraat
Woningcorporaties - Gemeente - Waterschappen
Woonstad, Rotterdams WeerWoord en het waterschap verkennen het gebied Oude Noorden Noord. Het gebied kan het regenwater niet afvoeren naar omliggende singels. In de openbare ruimte en verschillende woningen wordt wateroverlast ervaren. De omliggende gerealiseerde ondergrondse waterberging is bijna vol. Samen wordt gekeken naar mogelijke klimaatadaptieve maatregelen in de openbare ruimte en de private tuinen van Woonstad. Onderzocht wordt of ook een polderdak gerealiseerd kan worden.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- GebiedWijk
Bloemhof-Zuid (Tarwewijk)
Woningcorporaties - Gemeente - Waterschappen
In 2023 worden in Tarwewijk de riolen vervangen, waarbij ook de energietransitie plaatsvindt. Rotterdams WeerWoord, Woonstad en het Waterschap hebben samen ingezoomd op de kansen en risico’s binnen deze gebieden. Besloten is om ook klimaatadaptatie mee te nemen. De plannen voor deze grote ingreep worden nu uitgewerkt.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- GebiedWijk
Heijplaat Klimaatadaptief
Woningcorporaties - Gemeente - Waterschappen
Woingcorporatie Woonbron heeft Heijplaat gekozen voor de pilot Klimaatadaptieve Wijk. In 2021-2022 komt er een grote rioleringvervanging waarbij de wens van de gemeente is om publiek en privaat terrein klimaatadaptief in te richten.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Binnentuin
Binnentuin Courzandseweg
Woningcorporaties - Gemeente
Woonbron gaat een binnenterrein aan de Courzandseweg (Heijplaat) samen met de omwonenden klimaatadaptief inrichten. Woonbron wilt haar huurders op Heijplaat klimaatbewuster maken en voorbereiden op de toekomstige rioolvervanging. Rotterdams WeerWoord ondersteunt hierbij in het participatietraject. De eerste participatiebijeenkomsten zijn begin 2019 van start gegaan en lopen momenteel nog steeds. Daarnaast loopt er een bodemonderzoek. Verwachte realisatie is eind 2020.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- TuinSpeeltuinEducatieve tuin
Blankenburgtuin
Gemeente - School - Maatschappelijke organisatie
Openbare Basisschool de Globe is onderdeel van de Children’s Zone van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) en voorziet alle scholieren wekelijks van 6 extra lesuren. Samen met Stichting Vakmanschap hebben zij hiervoor een lesprogramma samengesteld. Onderdeel van dit lesprogramma is leren over flora en fauna, zelf groenten verbouwen, bewustwording rondom gezond eten en koken. Hiervoor is een educatieve tuin aangelegd, de Blankenburgtuin. Omdat er geen kraantje of andere watertoevoer was in de tuin, maar de tuin in een natte periode wel last heeft van wateroverlast, zijn de daken van de omliggende schuurtjes afgekoppeld en verschillende regentonnen neergezet. Ook is er een kleine grindkoffer in de grond aangebracht, waarlangs het water langzaam aan de grond afgegeven kan worden.
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- PleinSchoolpleinSpeeltuin
Waterplein Koningsveldenplein
Gemeente - Waterschappen
Bij de herinrichting van het voormalige schoolplein/speelplein aan de Koningsveldestraat is er een krattenberging geplaatst onder het kunstgrasveld. Hier wordt het regenwater dat op het plein valt en op het dak van het voormalige schoolgebouw tijdelijk opgevangen voordat het infiltreert in de ondergrond.
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- PleinSpeeltuin
Waterplein Berkelplein
Gemeente - Waterschappen
Toen de speeltuin op het Berkelplein opnieuw werd ingericht in 2018, is er wateropvang door middel van kratten aangelegd onder het plein. Regenwater uit het aangrenzende gebied Jaffa West kan hier infiltreren (de grond inzakken), voordat het (ondergronds) afstroomt naar de Kralingse Plas. Goed voor de kwaliteit van het zwemwater in de plas!
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Binnentuin
De Kasteeltuin (Spangen)
Bewoners - Bedrijven - Gemeente
Bij kinderopvang De Kasteeltuin in Spangen mogen kinderen vies worden bij het buitenspelen. De kinderen worden opgevangen in een van de mooiste tuinen die je ooit hebt gezien in een kinderopvang. In 2018 is de tuin nog verder aangepakt, waarbij een deel van de tegels zijn weggehaald, het dak van het naastliggende pand is afgekoppeld en dit water wordt gebruikt voor een waterspeeltuin voor de kinderen.
- Neerslag
- Hitte
- Dak
Groene dak De Peperklip
Woningcorporaties - Gemeente - Waterschappen
De Peperklip is een beeldbepalend wooncomplex (549 woningen), waarvan Vestia eigenaar is. In het kader van Life@UrbanRoofs is gekeken hoe dit op dak groen, wateropvang en energieopwekking gecombineerd konden worden. Uiteindelijk is dit vooral een groen dak geworden, maar wel een van de langste van Europa! Het dak is in mei 2020 opgeleverd.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Straat
Akeleistraat
Bewoners - Gemeente
In de voorheen stenige Akeleistraat hebben de bewoners in 2019 mooie beplanting aangelegd, in samenwerking met Aktiegroep Oude Westen en landschapsontwerper Wolbert van Dijk. Ook het ontwerp was een mooie co-creatie van deze partijen en de bewoners.
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- GebiedWijk
Het Nieuwe Dorp (Heijplaat)
Bedrijven - Gemeente - Waterschappen
Op Heijplaat is de nieuwbouwwijk Het Nieuwe Dorp aangelegd. Het regenwater dat hier valt, wordt niet afgevoerd naar het riool, maar via waterpasserende verharding geïnfiltreerd in zandgrond onder de (nieuwe) wegen. Het regenwater dat van de 170 nieuwe woningen en tuinen in de wijk afstroomt, wordt naar de parkeerterreinen geleid die ook zijn aangelegd met waterpasserende verharding.
Waterkansen-tuinen Vreewijk
In Vreewijk is Havensteder verschillende woonblokken aan het renoveren. Op dit moment worden plannen ontwikkeld voor het afkoppelen van de daken en voor een oplossing van grondwaterproblematiek in de binnenterreinen.
Gezamenlijke tuin Simeon & Anna
Zorgcentrum Simeon & Anna in Vreewijk transformeert gedeeltelijk van een zorglocatie van Laurens in een woongebouw voor sociaal-maatschappelijk en financieel kwetsbare mensen: Samen & Anders. De bewoners kunnen genieten van een grote tuin (met Slimme Regenton) die de Vreewijkcoöperatie heeft aangelegd. In april 2019 werd deze tuin feestelijk geopend.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Binnentuin
Schans Watergeus
Woningcorporaties - Gemeente - Waterschappen
Bij de renovatie van het complex aan de 1e Schansstraat / Watergeusstraat, wilden Havensteder, het hoogheemraadschap en de gemeente graag een alternatieve inrichting van de binnentuin, die naast mooi, ook klimaatbestendig zou zijn. Hiervoor zijn de regenpijpen losgekoppeld. Het water van het dak en het binnenterrein wordt opgevangen in kratten onder de grond en vertraagd afgevoerd in de bodem. Dit plan is in het eerste kwartaal van 2019 uitgevoerd.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Straat
Vuurplaat / Rosestraat
Woningcorporaties
Toen Vestia 2018 en 2019 de gevels van het wooncomplex aan de Vuurplaat / Rosestraat verving, heeft ze besloten om ook de buitenruimte te vergroenen. Dit deed ze door 12 vierkante meter 30×30 tegels eruit te halen en te vervangen door groen.
- Neerslag
- Hitte
- BinnentuinGebied
Heliportterrein
Bewoners - Gemeente
Met behulp van Stichting Tussentuin hebben de bewoners van Heliport de afgelopen jaren de buitenruimte vergroend en opgeknapt om er een veiligere, gezelligere woonplek van te maken. In het tweede kwartaal van 2020 gaan bewoners met gemeente en waterschap verder aan de slag om tot een verdere verbeteringsslag te komen. Hierbij wordt ook gekeken naar opvang van regenwater.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Bodemdaling
- Binnentuin
Binnenterrein Ooievaarstraat / Zaagmolenstraat
Woningcorporaties - Gemeente - Waterschappen
De tuinen van de woningen aan de Ooievaarstraat en Zaagmolenstraat zijn opgehoogd en opgeknapt. Ook zijn er maatregelen getroffen om het regenwater vertraagd af te voeren in de grond.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Gebied
Smeetsland Noord
Bedrijven - Gemeente
In Smeetsland-Noord komen 290 nieuwe huur- en koopwoningen, waarvan 100 in de sociale huursector. Deze nieuwe wijk wordt energieneutraal en gaat Tuinbuurt Vrijlandt heten. De wijk krijgt de uitstraling van een tuindorp. In het midden van de wijk komt een groot stuk groen met een flinke waterberging om een gedeelte van de wateropgave in Lombardijen op te lossen. Ook krijgen de nieuwbouwhuizen waterberging op eigen terrein. De plannen zullen naar verwachting in 2022 gerealiseerd zijn.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- GebiedWaterbergingGroenstrook
Reyeroord & Slimme Regenton
Bewoners - Bedrijven - Woningcorporaties - Gemeente
Klimaatverandering, energietransitie en digitalisering zijn belangrijke uitdagingen voor Rotterdam en de wereld. Besloten is om de wijk Reyeroord als proeftuin te laten dienen, waar al deze transities tegelijk worden aangepakt. Dat biedt veel kansen! In Reyeroord werken ondernemers, bewoners, en allerlei andere actieve partijen samen. Ze gaan met elkaar op ontdekkingsreis, om te ontdekken op welke manieren ze van Reyeroord een nog fijnere omgeving kunnen maken. De groenstrook in het centrum van Reyeroord krijgt bijvoorbeeld een nieuw ontwerp en een belangrijke nieuwe functie als waterberging. Waarbij sommige delen altijd onder water staan en andere alleen wanneer het hard heeft geregend. Halverwege 2020 is er een (coronaproof) participatietraject opgestart met bewoners die kunnen meedenken over de verblijfsfuncties in de groenstrook. Ook wordt er gezocht naar een geschikte locatie in Reyeroord om een Slimme Regenton te plaatsen. In tijden van neerslag voeren afgekoppelde daken water af richting de Slimme Regenton. Deze regenton staat in verbinding met het online weerbericht, waardoor het in staat is om voorafgaand aan een regenbui het water geleidelijk te lozen. Het opgevangen hemelwater kan door bewoners gebruikt worden om hun planten water te geven. Daarnaast wordt er een pomp geïnstalleerd die de schoonmaakwagens van Schone Stad kunnen bijvullen met regenwater. Studio Bas Sala is als bedenker, ontwikkelaar en producent van De Slimme Regenton.
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- Park
Wijkpark Oude Westen
Gemeente
Aan de Noordzijde van dit leuke wijkpark (vlakbij de fontein) wordt een waterberging aangelegd van ca. 120 m3 aan de noordzijde van het park. Doel is het overschot aan water in het lager gelegen zuidelijke deel van het park hier tijdelijke te bergen. Daarna kan het infiltreren in de omgeving. De berging wordt in de tweede helft van 2020 aangelegd. De berging wordt gemaakt met Urban Rainshells (schelpen) die een zuiverende werking hebben.
- Neerslag
- Grondwater
- Bodemdaling
- Binnentuin
Gemeenschappelijke tuinen Lombardije
Woningcorporaties - Gemeente
Lombardije heeft last van een hoge grondwaterstand, waardoor er snel plassen staan in de tuinen en gazons. In de Zenobuurt is een tiental gemeenschappelijke tuinen opgeknapt. De tuinen zelf zijn ietsje opgehoogd en er zijn lager gelegen delen aangebracht waar regen- en grondwater opgevangen kan worden.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Tuin
Regentuin (ZOHO)
Bewoners - Bedrijven - Gemeente
Eind 2017/begin 2018 is de Regentuin in het Zomerhofkwartier gerealiseerd. De entree vanaf de Heer Bokelweg is veranderd van een parkeerplaats in een onverharde plek, waar het regenwater van de Hofbogen en de straat rondom, heen stroomt. Het water wordt tijdelijk geborgen en geïnfiltreerd door een beplante wadi. Ook wordt een deel van het water van de Hofbogen geborgen in Slimme Regentonnen in de vorm van de ZOHO-letters. Studio Bas Sala is initiatiefnemer, ontwerper en ontwikkelaar van De ZOHO-letters.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Plein
Rondom Hildegardiskerk
Gemeente
De gemeente wilde rondom de Hildegardiskerk vergroenen, maar later is besloten om het gebied ook klimaatbestendig te maken. Het regenwater dat op de kerk en het omliggende plein valt, wordt met een infiltratieleiding naar de krattenberging op het nabijgelegen Johan Idaplein gebracht.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Park
Grote kerkplein
Gemeente
Het Grotekerkplein in Rotterdam is in 2017 ingericht als stadsparkje. Het plein rondom de Laurenskerk heeft vakken met beplanting, gras, extra bomen gekregen. De bestaande bomen zijn behouden gebleven. Naast groen heeft het plein een vertraagde hemelwaterverwerking gekregen. Een deel van het dak van de kerk is afgekoppeld. Het water wordt onder het evenemententerrein opgevangen en langzaam afgegeven aan de ondergrond .
- Neerslag
- Grondwater
- Bodemdaling
- Binnentuin
Gemeenschappelijke tuinen Prins Alexander
Woningcorporaties - Gemeente
Bij de Soderblomplaats/Cordell Hullplaats/Kelloggplaats wordt gewerkt aan het verminderen van wateroverlast in de gemeenschappelijke tuinen. De riolen worden vervangen in deze buurt en de tuinen worden opgehoogd. En tegelijkertijd wordt onderzocht of er een wadi kan worden gemaakt, waarin het water van de omliggende woongebouwen kan worden opgevangen.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Straat
Freijapad
Bewoners
De bewoners van het Freijapad en het Donarpad op Katendrecht wilden een groene, veilige en gezellige stoep voor hun voordeuren. Samen met Marjan Ketner, ontwerper, adviseur en buurtbewoner, hebben de bewoners plannen gemaakt voor een nieuwe inrichting en deze ingediend voor subsidie bij Citylab010. De bewoners wilden grote groenvakken, een schaakbord en een picknicktafel, waar ze elkaar kunnen ontmoeten, kinderfeestjes kunnen organiseren of samen kunnen eten. Grote keien op beide paden zorgen ervoor dat er geen ongewenst verkeer meer kan rijden.
- Neerslag
- Hitte
- Plein
Groenewegplein
Gemeente
In het wijkactieplan van 2017 is het Groenewegplein opgenomen als plek om aan te pakken. Gezamenlijk met de gebiedsnetwerker, is Rotterdams WeerWoord op zoek gegaan naar middelen om het plein aan te pakken. Het plein is samen met de omgeving (volwassenen en kinderen) ontworpen en wordt lekker groen. Al het hemelwater van het plein wordt opgevangen in een groene watervoorziening.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- ParkUrban WaterbufferVijver
Regenwaterberging Museumpark
Bedrijven - Gemeente - Waterschappen
Naast het Nieuwe Instituut, een Rotterdams museum voor architectuur, design en digitale cultuur, ligt een vijver. Deze vijver moet ‘s zomers regelmatig worden bijgevuld met drinkwater. Terwijl er in dit deel van Rotterdam regelmatig behoefte is aan meer waterberging om wateroverlast te voorkomen. Overtollig regenwater van de omgeving en omliggende gebouwen wordt nu in de vijver opgevangen en gezuiverd. Zo blijft de vijver op het gewenste peil en heeft bij droogte geen aanvulling nodig van drinkwater.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- DakPark
Hofbogendak
Bedrijven - Gemeente
Het dak van de Hofbogen wordt een tuin, wandelroute, waterberging en – zuivering in een. Het is de bedoeling dat het groene dak minimaal het regenwater kan verwerken dat daar neervalt, maar mogelijk ook uit de omgeving. Daarnaast kan het dak als waterzuivering dienen en wordt het water mogelijk in de diepe ondergrond opgeslagen en gebruikt in perioden van droogte.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- GebiedWijk
Groendag Oude Noorden
Bewoners - Bedrijven - Gemeente - Maatschappelijke organisatie
Klaar met het Stenen Tijdperk! Zo’n 400 tegels zijn er op 26 januari 2020 uitgegaan op 10 plekken in het Oude Noorden. En vervangen door 2800 liter potgrond, 300 planten en 2000 bloembollen! Planten, bollen, helpende handjes en advies verzorgd door Groennoord, GroenGoed, Natural Bulbs, Stadskwekerij De Kas, de Tegeltaxi, Wijkraad Oude Noorden en Rotterdams WeerWoord! Maar het meeste werk is natuurlijk gedaan door de bewoners. Dat gaat lekker zo!
Audiodescriptie in MP3 beschikbaar
- Neerslag
- Droogte
- Grondwater
- Gebied
Agniesebuurt
Gemeente
Het riool wordt in de Agniesebuurt vervangen. Daarbij worden ook klimaatadaptieve aanpassingen meegenomen. Zo is er waterberging onder het wegennet aangelegd door middel van grof granulaat. Er is een groot netwerk opgezet in de wijk om de grondwaterstand bij te houden om zo de effecten van de maatregelen waar te nemen.
- Neerslag
- Droogte
- BinnentuinGebied
Staringbuurt
Woningcorporaties - Gemeente
Woningcorporatie Woonstad Rotterdam is de Staringbuurt in Spangen aan het renoveren. Daarbij wordt het regenwater van de daken van de woningen opgevangen in de binnenterreinen van de woningcorporatie. Vervolgens stroomt het water naar openbaar terrein. De gemeente heeft hier voorzieningen aangebracht om het regenwater langer vast te houden.
- Neerslag
- Droogte
- GebiedPleinUrban Waterbuffer
Regenwaterberging Spangen
Bewoners - Bedrijven - Gemeente - Waterschappen
Het regenwater dat valt op het parkeerterrein en het dak van het Sparta-stadion wordt ingezameld en gebufferd. Onder het nieuw aangelegde Cruyff-court buiten het stadion wordt het hemelwater opgeslagen. Vanuit deze buffer wordt het gezuiverd door een groen filter, waarna het wordt verpompt naar de diepe ondergrond. Het opgeslagen water wordt gebruikt worden voor de beregening van het wedstrijdveld van Sparta. Het project is o.a. gefinancierd door de Topsector Water, het hoogheemraadschap en de gemeente Rotterdam. Evides is als (drink)waterleverancier een belangrijke partner, en neemt de installatie in beheer. Het project is opgeleverd in 2018.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- DakStraat
Robert Fruinstraat
Bewoners - Bedrijven - Gemeente
De StraaD is een initiatief van Bosch Slabbers om de straat van de toekomst te ontwerpen. Het is de ambitie om elke straat in Nederland om te vormen naar een straaD. Maar allereerst is de Robert Fruinstraat aan de beurt; in de wijk Middelland (Westen). De Straad is een intensief participatietraject geweest, waarbij er groene daken zijn gerealiseerd op gemeentelijk vastgoed (een polderdak) en privaat vastgoed. Ook komt er nog een Urban Waterbuffer, waarin het water zal worden opgevangen van de daken en panden van de Robert Fruinstraat. Het water wordt opgevangen in een krattenveld, waarin tegelijk ook een aantal kabels en leidingen worden verzameld in de straat. Samenwerkende partners: Gemeente Rotterdam, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, Evides, Stedin, Woonstad, Bosch Slabbers en partijen in de straat.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Straat
De Doorbraak
Bewoners - Gemeente
Begin 2017 is de Doorbraak als klimaatadaptieve straat opgeleverd. Deze staat is samen met de bewoners vergroend. In de 9 meter brede betegelde straat is een 4 meter brede groenstrook aangelegd. Onder de rest van de verharde straat ligt een waterberging van lavastenen. Het beheer van de groenstrook wordt nog steeds enthousiast door de bewoners gedaan.
- Neerslag
- Hitte
- Droogte
- Grondwater
- Binnentuin
Spetterflat
Bewoners - Woningcorporaties - Gemeente
Bij de renovatie van twee flats aan de Mathenesserweg, is Stichting Tussentuin door Havensteder gevraagd om samen met de bewoners het binnenterrein in te richten, met aandacht voor klimaatmaatregelen. Vanuit een vaste plek in de te renoveren flat onderhielde ze contact met de bewoners. Er is een wadi aangelegd en waterbergende kratten onder de grond aangebracht. Aan de voorkant van de flat zijn de regenpijpen afgekoppeld. In de binnentuin zijn ook de mooie en waterdoorlatende Rain-Away tegels gelegd. Het project is in het voorjaar van 2019 opgeleverd.
- Neerslag
- Hitte
- Schoolplein
Al Ghazalischool
Bewoners - Bedrijven - Gemeente - Waterschappen - School
Het stenige speelplein bij de Al Ghazalischool in Spangen is omgetoverd tot een groen, avontuurlijker speelplein. De regenpijpen zijn afgekoppeld en het regenwater komt terecht in bergingskratten onder het pannaveldje. Natuurlijk Spangen heeft de planvorming gecoördineerd. Financiering komt vanuit private fondsen, hoogheemraadschap en gemeente Rotterdam. De uitvoering is gestart in december 2017 en het project is opgeleverd in het jaar 2018 .