Icon Left Overzicht
  • vandaag

11x De Kuip aan extra groen!

In slechts anderhalf jaar tijd is onze stad 8,1 hectare groener geworden. Dat is alsof we niet één, niet twee, maar liefst 11 keer het legendarische speelveld van De Kuip erbij hebben gekregen!

De lente begint goed op het Driehoeksplein in Bospolder-Tussendijken. Er komt 2.500 m² extra groen, 25 nieuwe bomen, en een waterberging bij. Dit maakt het plein niet alleen groener, maar ook beter bestand tegen klimaatveranderingen. Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte) heeft met het planten van de eerste boom het vergroeningsproject officieel geopend. Ook maakte hij de eerste tussenstand bekend van de Rotterdamse Groenagenda 2023-2026: sinds het begin van dit college, in anderhalf jaar tijd, heeft Rotterdam er 8,1 hectare groen bij.

“Voor de zomer is dit plein helemaal af. Het is dan niet alleen een heerlijke en gezellige plek voor de schoolkinderen en omwonende, maar ook een gezonde plek voor de buurt! Veel koeler met veel biodiversiteit. Nog heel even doorwerken en dan heeft Rotterdam er weer een groene oase bij,”- wethouder Karremans.

Driehoeksplein wordt supergroen!

Het Driehoeksplein, ook bekend als het Rodeplein, ligt in de driehoek van de Rösener Manzstraat, Bruijnstraat en Van Duylstraat. Nu is het nog een plein van 5.000 m² dat vooral bestaat uit steen en asfalt. Hoog tijd dus voor een flinke vergroening! De gemeente gaat de boel omtoveren zodat de helft van het plein straks groen en vol leven is. Het plein krijgt een waterberging, twee grote speelplekken, een voetbalveld, en de naastgelegen Valentijnschool wordt verrijkt met een buitenlokaal. Ook krijgt de school een groen dak voorzien van zonnepanelen. De waterberging en het toegevoegde groen zullen bij hevige regenval het water opvangen, wat vervolgens tijdens drogere perioden gebruikt kan worden om de planten water te geven. Daarnaast zullen de bomen en het groen tijdens hete zomers voor de nodige verkoeling zorgen.

Het ontwerp voor het Driehoeksplein. Met meer groen en speelplekken voor de kinderen.
Het ontwerp voor het Driehoeksplein door Urban Synergy.

De Rotterdamse Groenagenda

Het Driehoeksplein is één van de 15 Rotterdamse pleinen die een groene opknapbeurt krijgen, net zoals het Akeleiplein, Ericaplein en Slotboomplein. Dit initiatief is onderdeel van het ambitieuze plan van het college van burgemeester en wethouders om meer groen in de stad aan te leggen, ons beter te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering, en de biodiversiteit te vergroten. Het doel? Tegen 2026 willen we 20 hectare extra divers groen en 40 hectare aan bijenlandschap in Rotterdam hebben. Deze toffe plannen zijn allemaal te vinden in ‘Rotterdam gaat voor groen: de Groenagenda 2023-2026‘, die het college vorig jaar heeft gelanceerd.

Het ontwerp voor het Driehoeksplein door Urban Synergy.
Het ontwerp voor het Driehoeksplein door Urban Synergy.

De groene tussenstand

De tussenstand ziet er goed uit: de teller voor extra groen staat inmiddels op 8,1 hectare, waarvan 2,8 hectare aan groen dak. Van de 40 hectare bijenlandschap is al 13,1 hectare aangelegd, vooral door gazons en bermen om te vormen tot bloemrijke velden en door minder vaak en in gedeeltes te maaien. Dit maakt de gebieden een stuk aantrekkelijker voor bijen en andere insecten. Verder worden 7 parken opgeknapt om ze aantrekkelijker te maken voor ons en de dieren, door er meer variatie in te brengen en zo de biodiversiteit te verhogen.

Foto op het plein van het ontwerp voor het Driehoeksplein.
Het ontwerp voor het Driehoeksplein, foto Arnoud Verhey.

Samen

Door meer groen te planten en waterbergingen aan te leggen, is de gemeente flink bezig met klimaatadaptatie. Dat betekent dat de stad wordt voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering. Van de 50 projecten die de stad klimaatadaptief moeten maken, is inmiddels de helft in voorbereiding.  En wist je dat de afgelopen jaren al 46 schoolpleinen zijn getransformeerd in groene oases? Dit alles doet de gemeente niet alleen, maar samen met basisscholen, bewoners, woningcorporaties, waterschappen en andere groene partners.