Biodiversiteit in Rotterdam

In Rotterdam zetten we ons in voor een grotere biodiversiteit in de stad. Dat betekent meer variatie in planten en dieren en meer groen in de stad. En daar kun jij bij helpen!

Als je aan Rotterdam denkt, denk je misschien niet meteen aan natuur en biodiversiteit. Maar niets is minder waar! Rotterdam zet zich actief in voor meer groen in de stad en een rijkere biodiversiteit. Dit doen we bijvoorbeeld door het aanleggen van groene daken, geveltuinen en parken. Ook worden er bloemenweides en stadslandbouw-projecten opgezet om de stad groener en gezonder te maken.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit betekent dat er verschillende soorten planten en dieren leven in een gebied. Dit is belangrijk omdat deze soorten elkaar nodig hebben om te overleven. Zo zorgen bijen voor de bestuiving van bloemen en planten, terwijl andere dieren weer afhankelijk zijn van deze planten. Als er te weinig biodiversiteit is, kan dit leiden tot problemen in de natuurlijke balans.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Een grote verscheidenheid aan planten en dieren is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Al deze verschillende soorten werken samen om een levende, gebalanceerde en productieve natuur te creƫren. Een rijke biodiversiteit heeft dus een positief effect op ons welzijn en leven. Onze gezondheid en de economie functioneren beter als de biodiversiteit hoog is. Biodiversiteit zorgt bijvoorbeeld voor schone lucht, schoon water, vruchtbare grond, een stabiel klimaat en het vermindert de impact van natuurrampen. Bovendien is biodiversiteit belangrijk voor dagelijkse behoeften zoals voedsel, brandstof, grondstoffen voor huizen en kleding, en medicijnen. Al deze zaken zijn belangrijk voor ons welzijn. Daarom is het van belang om te zorgen voor meer planten en dieren in onze natuurlijke omgeving.

Hoe jij kunt helpen

Ook jij kunt je steentje bijdragen aan de biodiversiteit in Rotterdam. Hier zijn een paar tips:

 • Kies voor inheemse planten in je tuin of op je balkon. Zo geef je de dieren in de buurt een goede leefomgeving en voedsel.
 • Laat wilde hoekjes in je tuin staan en ruim deze hoek niet te veel op. Hier kunnen dieren schuilen en nestelen.
 • Haal tegels uit je tuin en leg er gras of planten neer. Zo kan het regenwater makkelijker de grond in zakken en wordt het niet afgevoerd via de riolering.
 • Hang een insectenhotel op. Zo geef je bijen, vlinders en andere insecten een goede plek om te overwinteren en te nestelen.
 • Doe mee aan acties om de buurt te vergroenen. Bijvoorbeeld door samen met de buren een geveltuin aan te leggen.
  • Meer tips om biodiversiteit te vergroten vind je op deze pagina.

   Inheemse planten: wat zijn dat eigenlijk?

   Misschien heb je wel eens van inheemse planten gehoord. Dat zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. En daar hebben we er in Rotterdam ook veel van! Inheemse planten zijn belangrijk omdat ze goed passen bij de omgeving en de dieren die er leven. Zo kunnen bijen bijvoorbeeld beter bij de nectar van inheemse bloemen dan bij bloemen die van ver komen.

   Ontdek de natuur in Rotterdam

   Er zijn verschillende plekken in Rotterdam waar je de natuur kunt ontdekken. Zo kun je bijvoorbeeld naar het Dakpark gaan, waar je mooie wilde bloemen kunt zien. Of ga naar het Kralingse Bos, waar je bijvoorbeeld ijsvogels kunt spotten. Ook kun je deelnemen aan excursies die georganiseerd worden door verschillende organisaties in Rotterdam. En wil je zelf aan de slag gaan om de biodiversiteit te verhogen? Kijk dan eens op de pagina’s hieronder voor meer tips en inspiratie.