De Natuurindicatiekaart (NIK)
Hoe groen is de stad eigenlijk?
Rotterdam heeft onderzocht hoe groen de stad eigenlijk is. We hebben hiervoor 10 jaar lang informatie over de natuur verzameld en een speciale kaart gemaakt, de Natuurindicatiekaart (NIK), waarop je kunt zien hoeveel natuur er in elke wijk is. Er zijn grote verschillen tussen de wijken, sommige hebben veel meer planten en dieren dan andere. Om de biodiversiteit in de hele stad goed te kunnen meten, hebben we een natuurmeetnet opgezet. Op verschillende plekken in de stad doen we onderzoek naar de natuur volgens een vast plan. Zo kunnen we de biodiversiteit goed in de gaten houden. Met dit meetnet kunnen we ook onderzoeken welke maatregelen echt werken om de natuur te beschermen en te vergroten. Wil je weten hoe groen Rotterdam eigenlijk is? Klik op de knop hieronder om het bestand te openen of te downloaden.
Natuurindicatiekaart
Wat is de natuurindicatiekaart?
De natuurindicatiekaart is eigenlijk een speciale kaart die laat zien hoeveel natuur er te vinden is in de verschillende wijken van Rotterdam. Voor het maken van deze kaart hebben we maar liefst 334.000 waarnemingen van planten en dieren tussen 2010 en 2020 onderzocht. Op de kaart kun je zien hoeveel biodiversiteit er per vierkante kilometer is, van veel tot weinig of zelfs geen. Dus als je nieuwsgierig bent naar hoe groen en divers jouw wijk is, kun je een kijkje nemen op de kaart.
Waarom is het maken van zo’n natuurindicatiekaart belangrijk?
Dat is belangrijk omdat we zo'n kaart erg goed kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat er meer verschillende soorten planten en dieren zijn in de stad. De gemeente kan de kaart gebruiken om betere beslissingen te nemen over hoe ze de stad inrichten en ontwikkelen.
Wat is het natuurmeetnet?
Voor het natuurmeetnet doen we elk jaar op meer dan 200 plekken in Rotterdam een telling van planten en dieren. We willen graag weten welke soorten er zijn en hoeveel. Dit doen we in allerlei verschillende leefomgevingen, van de groene dorpen aan de rand van Rotterdam tot de stenige binnenstad. We tellen altijd op dezelfde manier, zodat we betrouwbare gegevens krijgen. Met deze gegevens kunnen we zien of de biodiversiteit in de loop der jaren achteruitgaat of juist vooruitgaat. Ook kunnen we met deze gegevens uitspraken doen over de natuur in Rotterdam. Het is eigenlijk een soort natuurdetective werk!
Waarom is het natuurmeetnet belangrijk?
Het natuurmeetnet is hartstikke handig, want daarmee krijgen we betrouwbare gegevens over de biodiversiteit in verschillende delen van de stad. En we doen dat op dezelfde manier, elk jaar weer. Zo kunnen we goed zien wat het effect is van de dingen die de gemeente doet om de stad mooi te houden. Dus als ze bijvoorbeeld nieuwe parken aanleggen of groene plekken creëren, kunnen we meten of dat echt helpt om meer planten en dieren te krijgen. Op die manier weten we wat werkt en kunnen we ervoor zorgen dat Rotterdam een fijne plek blijft voor alle beestjes en plantjes. Dat is dus goed voor de mens!
Waar kan ik de gegevens vinden?
We zijn druk bezig met het bouwen van een online plek waar je alle informatie over de natuur in Rotterdam kunt vinden. Hier kun je straks alle gegevens vinden die we verzamelen met het natuurmeetnet. In het begin zullen deze gegevens alleen beschikbaar zijn voor de gemeentelijke diensten die betrokken zijn bij het uitvoeren van projecten en het beheren van het groen in de stad. Maar uiteindelijk is het plan om deze gegevens voor iedereen toegankelijk te maken.
Waarom staat het havengebied niet op de kaart?
Het Havenbedrijf houdt al jarenlang goed in de gaten hoe het met de natuur in het havengebied gaat. Maar voor het stedelijk gebied was er nog niet zoveel aandacht. Daarom hebben we ons daar nu op gericht.Heb je vragen over het programma biodiversiteit of de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit? Dan kun je contact opnemen met Ingeborg Berger, de programmamanager biodiversiteit. Je kunt haar een e-mail sturen naar
igaberger@rotterdam.nl. Ze staat klaar om je vragen te beantwoorden en je verder te helpen.