Biodiversiteit in Rotterdam

In Rotterdam zetten we ons in voor een grotere biodiversiteit in de stad. Dat betekent meer variatie in planten en dieren en meer groen in de stad. En daar kun jij bij helpen!

Als je aan Rotterdam denkt, denk je misschien niet meteen aan natuur en biodiversiteit. Maar niets is minder waar! Rotterdam zet zich actief in voor meer groen in de stad en een rijkere biodiversiteit. Dit doen we bijvoorbeeld door het aanleggen van groene daken, geveltuinen en parken. Ook worden er bloemenweides en stadslandbouw-projecten opgezet om de stad groener en gezonder te maken.

Wat is biodiversiteit?

Biodiversiteit betekent dat er verschillende soorten planten en dieren leven in een gebied. Dit is belangrijk omdat deze soorten elkaar nodig hebben om te overleven. Zo zorgen bijen voor de bestuiving van bloemen en planten, terwijl andere dieren weer afhankelijk zijn van deze planten. Als er te weinig biodiversiteit is, kan dit leiden tot problemen in de natuurlijke balans.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Een grote verscheidenheid aan planten en dieren is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Al deze verschillende soorten werken samen om een levende, gebalanceerde en productieve natuur te creëren. Een rijke biodiversiteit heeft dus een positief effect op ons welzijn en leven. Onze gezondheid en de economie functioneren beter als de biodiversiteit hoog is. Biodiversiteit zorgt bijvoorbeeld voor schone lucht, schoon water, vruchtbare grond, een stabiel klimaat en het vermindert de impact van natuurrampen. Bovendien is biodiversiteit belangrijk voor dagelijkse behoeften zoals voedsel, brandstof, grondstoffen voor huizen en kleding, en medicijnen. Al deze zaken zijn belangrijk voor ons welzijn. Daarom is het van belang om te zorgen voor meer planten en dieren in onze natuurlijke omgeving.

Hoe jij kunt helpen

Ook jij kunt je steentje bijdragen aan de biodiversiteit in Rotterdam. Hier zijn een paar tips:

  • Kies voor inheemse planten in je tuin of op je balkon. Zo geef je de dieren in de buurt een goede leefomgeving en voedsel.
  • Laat wilde hoekjes in je tuin staan en ruim deze hoek niet te veel op. Hier kunnen dieren schuilen en nestelen.
  • Haal tegels uit je tuin en leg er gras of planten neer. Zo kan het regenwater makkelijker de grond in zakken en wordt het niet afgevoerd via de riolering.
  • Hang een insectenhotel op. Zo geef je bijen, vlinders en andere insecten een goede plek om te overwinteren en te nestelen.
  • Doe mee aan acties om de buurt te vergroenen. Bijvoorbeeld door samen met de buren een geveltuin aan te leggen.
  • Meer tips om biodiversiteit te vergroten vind je op deze pagina.

    Inheemse planten: wat zijn dat eigenlijk?

    Misschien heb je wel eens van inheemse planten gehoord. Dat zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. En daar hebben we er in Rotterdam ook veel van! Inheemse planten zijn belangrijk omdat ze goed passen bij de omgeving en de dieren die er leven. Zo kunnen bijen bijvoorbeeld beter bij de nectar van inheemse bloemen dan bij bloemen die van ver komen.

    Groen in Rotterdam

    Er zijn verschillende plekken in Rotterdam waar je de natuur kunt ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan het Dakpark, waar je kunt genieten van prachtige wilde bloemen en een groene oase in de stad. Of wat dacht je van het Kralingse Bos, waar je zelfs de kans hebt om ijsvogels te spotten. Als je echt avontuurlijk bent, kun je deelnemen aan spannende excursies georganiseerd door verschillende organisaties in Rotterdam. Maar weet je wat nog beter is? Je kunt zelf aan de slag gaan om de biodiversiteit te verbeteren! Neem een kijkje onderaan de pagina voor handige tips en inspiratie!

    De Natuurindicatiekaart

    Rotterdam heeft onderzocht hoe groen de stad eigenlijk is. We hebben de afgelopen 10 jaar gegevens verzameld en een speciale kaart gemaakt, de Natuurindicatiekaart (NIK), waarop je kunt zien hoeveel natuur er in elke wijk is. Er zijn grote verschillen tussen de wijken, sommige hebben veel meer planten en dieren dan andere. Om de biodiversiteit in de hele stad goed te kunnen meten, hebben we een natuurmeetnet opgezet. Op verschillende plekken in de stad doen we onderzoek naar de natuur volgens een vast plan. Zo kunnen we de biodiversiteit goed in de gaten houden. Met dit meetnet kunnen we ook onderzoeken welke maatregelen echt werken om de natuur te beschermen en te vergroten. We verwachten dat de Natuurinclusief Rotterdam toolbox halverwege 2023 klaar is. Met deze toolbox kunnen we gemeentelijke projecten en activiteiten uitvoeren op een manier die de biodiversiteit helpt behouden en verbeteren. Wil je weten hoe groen Rotterdam eigenlijk is? Klik op de knop hieronder om het bestand te openen of te downloaden.

    Hier lezen


    Wat is de natuurindicatiekaart?

    De natuurindicatiekaart is eigenlijk een speciale kaart die laat zien hoeveel natuur er te vinden is in de verschillende wijken van Rotterdam. Voor het maken van deze kaart hebben we maar liefst 334.000 waarnemingen van planten en dieren tussen 2010 en 2020 onderzocht. Op de kaart kun je zien hoeveel biodiversiteit er per vierkante kilometer is, van veel tot weinig of zelfs geen. Dus als je nieuwsgierig bent naar hoe groen en divers jouw wijk is, kun je een kijkje nemen op de kaart.

    Waarom is het maken van zo’n natuurindicatiekaart belangrijk?

    Dat is belangrijk omdat we zo’n kaart erg goed kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat er meer verschillende soorten planten en dieren zijn in de stad. De gemeente kan de kaart gebruiken om betere beslissingen te nemen over hoe ze de stad inrichten en ontwikkelen.

    Wat is het natuurmeetnet?

    Voor het natuurmeetnet doen we elk jaar op meer dan 200 plekken in Rotterdam een telling van planten en dieren. We willen graag weten welke soorten er zijn en hoeveel. Dit doen we in allerlei verschillende leefomgevingen, van de groene dorpen aan de rand van Rotterdam tot de stenige binnenstad. We tellen altijd op dezelfde manier, zodat we betrouwbare gegevens krijgen. Met deze gegevens kunnen we zien of de biodiversiteit in de loop der jaren achteruitgaat of juist vooruitgaat. Ook kunnen we met deze gegevens uitspraken doen over de natuur in Rotterdam. Het is eigenlijk een soort natuurdetective werk!

    Waarom is het natuurmeetnet belangrijk?

    Het natuurmeetnet is hartstikke handig, want daarmee krijgen we betrouwbare gegevens over de biodiversiteit in verschillende delen van de stad. En we doen dat op dezelfde manier, elk jaar weer. Zo kunnen we goed zien wat het effect is van de dingen die de gemeente doet om de stad mooi te houden. Dus als ze bijvoorbeeld nieuwe parken aanleggen of groene plekken creëren, kunnen we meten of dat echt helpt om meer planten en dieren te krijgen. Op die manier weten we wat werkt en kunnen we ervoor zorgen dat Rotterdam een fijne plek blijft voor alle beestjes en plantjes. Dat is dus goed voor de mens!

    Wat is de toolbox Natuurinclusief Rotterdam

    De toolbox Natuurinclusief Rotterdam is eigenlijk een verzameling van handige hulpmiddelen om de natuur in de stad te beschermen en te laten groeien. In de toolbox vind je allerlei tips en trucs die passen bij verschillende plekken in de stad. Dus, of het nu gaat om een groen park of een gezellig plein, er zijn speciale maatregelen die kunnen worden genomen. En het beste is, de mensen die verantwoordelijk zijn voor het plannen van projecten in de stad kunnen deze toolbox gebruiken. Op die manier wordt de natuur meteen meegenomen in de projecten die de gemeente doet. De toolbox is binnenkort klaar, dus nog even geduld.

    Waar kan ik de gegevens vinden?

    We zijn druk bezig met het bouwen van een online plek waar je alle informatie over de natuur in Rotterdam kunt vinden. Hier kun je straks alle gegevens vinden die we verzamelen met het natuurmeetnet. In het begin zullen deze gegevens alleen beschikbaar zijn voor de gemeentelijke diensten die betrokken zijn bij het uitvoeren van projecten en het beheren van het groen in de stad. Maar uiteindelijk is het plan om deze gegevens voor iedereen toegankelijk te maken.

    Waarom staat het havengebied niet op de kaart?

    Het Havenbedrijf houdt al jarenlang goed in de gaten hoe het met de natuur in het havengebied gaat. Maar voor het stedelijk gebied was er nog niet zoveel aandacht. Daarom hebben we ons daar nu op gericht.Heb je vragen over het programma biodiversiteit of de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit? Dan kun je contact opnemen met Ingeborg Berger, de programmamanager biodiversiteit. Je kunt haar een e-mail sturen naar igaberger@rotterdam.nl. Ze staat klaar om je vragen te beantwoorden en je verder te helpen.