Biodiversiteit in Rotterdam
In Rotterdam zetten we ons in voor een grotere biodiversiteit in de stad. Dat betekent meer variatie in planten en dieren en meer groen in de stad. En daar kun jij bij helpen!
Als je aan Rotterdam denkt, denk je misschien niet meteen aan natuur en biodiversiteit. Maar niets is minder waar! Rotterdam zet zich actief in voor meer groen in de stad en een rijkere biodiversiteit. Dit doen we bijvoorbeeld door het aanleggen van groene daken, geveltuinen en parken. Ook worden er bloemenweides en stadslandbouw-projecten opgezet om de stad groener en gezonder te maken.
Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit betekent dat er verschillende soorten planten en dieren leven in een gebied. Dit is belangrijk omdat deze soorten elkaar nodig hebben om te overleven. Zo zorgen bijen voor de bestuiving van bloemen en planten, terwijl andere dieren weer afhankelijk zijn van deze planten. Als er te weinig biodiversiteit is, kan dit leiden tot problemen in de natuurlijke balans.
Waarom is biodiversiteit belangrijk?
Een grote verscheidenheid aan planten en dieren is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Al deze verschillende soorten werken samen om een levende, gebalanceerde en productieve natuur te creëren. Een rijke biodiversiteit heeft dus een positief effect op ons welzijn en leven. Onze gezondheid en de economie functioneren beter als de biodiversiteit hoog is. Biodiversiteit zorgt bijvoorbeeld voor schone lucht, schoon water, vruchtbare grond, een stabiel klimaat en het vermindert de impact van natuurrampen. Bovendien is biodiversiteit belangrijk voor dagelijkse behoeften zoals voedsel, brandstof, grondstoffen voor huizen en kleding, en medicijnen. Al deze zaken zijn belangrijk voor ons welzijn. Daarom is het van belang om te zorgen voor meer planten en dieren in onze natuurlijke omgeving.
Hoe jij kunt helpen
Ook jij kunt je steentje bijdragen aan de biodiversiteit in Rotterdam. Hier zijn een paar tips:
Meer tips om biodiversiteit te vergroten vind je op deze pagina.
Inheemse planten: wat zijn dat eigenlijk?
Misschien heb je wel eens van inheemse planten gehoord. Dat zijn planten die van nature in Nederland voorkomen. En daar hebben we er in Rotterdam ook veel van! Inheemse planten zijn belangrijk omdat ze goed passen bij de omgeving en de dieren die er leven. Zo kunnen bijen bijvoorbeeld beter bij de nectar van inheemse bloemen dan bij bloemen die van ver komen.
Groen in Rotterdam
Er zijn verschillende plekken in Rotterdam waar je de natuur kunt ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan het Dakpark, waar je kunt genieten van prachtige wilde bloemen en een groene oase in de stad. Of wat dacht je van het Kralingse Bos, waar je zelfs de kans hebt om ijsvogels te spotten. Als je echt avontuurlijk bent, kun je deelnemen aan spannende excursies georganiseerd door verschillende organisaties in Rotterdam. Maar weet je wat nog beter is? Je kunt zelf aan de slag gaan om de biodiversiteit te verbeteren! Neem een kijkje onderaan de pagina voor handige tips en inspiratie!
De Natuurindicatiekaart
Rotterdam heeft onderzocht hoe groen de stad eigenlijk is. We hebben de afgelopen 10 jaar gegevens verzameld en een speciale kaart gemaakt, de Natuurindicatiekaart (NIK), waarop je kunt zien hoeveel natuur er in elke wijk is. Er zijn grote verschillen tussen de wijken, sommige hebben veel meer planten en dieren dan andere. Om de biodiversiteit in de hele stad goed te kunnen meten, hebben we een natuurmeetnet opgezet. Op verschillende plekken in de stad doen we onderzoek naar de natuur volgens een vast plan. Zo kunnen we de biodiversiteit goed in de gaten houden. Met dit meetnet kunnen we ook onderzoeken welke maatregelen echt werken om de natuur te beschermen en te vergroten. We verwachten dat de Natuurinclusief Rotterdam toolbox halverwege 2023 klaar is. Met deze toolbox kunnen we gemeentelijke projecten en activiteiten uitvoeren op een manier die de biodiversiteit helpt behouden en verbeteren. Wil je weten hoe groen Rotterdam eigenlijk is? Klik op de knop hieronder om het bestand te openen of te downloaden.
Wat is de natuurindicatiekaart?
Waarom is het maken van zo’n natuurindicatiekaart belangrijk?
Waarom is het natuurmeetnet belangrijk?
Wat is de toolbox Natuurinclusief Rotterdam
Waar kan ik de gegevens vinden?
Waarom staat het havengebied niet op de kaart?