Tegels hergebruiken!
Leg je een geveltuin aan of maak je je eigen tuin groener? Weet je niet wat je met je tegels moet? Maak er iets moois van! Afhankelijk van het aantal tegels die je weghaalt en de plannen die je hebt voor je tuin, kan je bijvoorbeeld een rand langs een bloemperk, een bank(je) of een insectenhotel bouwen van je oude tegels.
Audiodescriptie in MP3 beschikbaar
Tegels dragen in de zomer bij aan de opwarming van de stad en daarom is het noodzakelijk om zo veel mogelijk groene plekken in de stad te creëren door tegels te vervangen voor groen. Ook zorgt het vervangen van tegels voor minder wateroverlast. Het groen vangt namelijk overvloedig regenwater op en voorkomt daarmee overstromingen. Het rioolstelsel wordt hierdoor ontzien en de leefruimte van planten en dieren wordt vergroot. Maar wist je ook dat je met die tegels hele mooie nieuwe dingen kunt bouwen? Waar je allemaal aan moet denken lees je hieronder in het stappenplan. En kijk vooral ook naar de voorbeelden van andere bewoners onderaan de pagina!
Stap 1: Hoeveel tegels heb je?
Bereken het oppervlakte van de tegels die je eruit gaat halen. Heb je 30x30cm, 50x50cm tegels of klinkers? De afmetingen zijn bepalend voor wat je er mee kunt maken.
Stap 2: Wat zit er onder de tegels?
Onder tegels ligt meestal een laag zand van ca. 20cm diep. Als je de tegels wilt vervangen voor planten of gras, moet je dit zand eerst uitgraven. Het zand kun je vervolgens gebruiken om hoogteverschillen in je tuin aan te brengen en het afgegraven stuk kun je met (bemeste) tuinaarde vullen zodat je planten een lekker voedzaam bedje hebben. Denk je eraan om een paadje of een zithoek te maken, dan kan het zand gewoon blijven liggen en kun je het bijvoorbeeld opvullen met waterdoorlatende matten, vlonders of grind.
Tip: Kan je het zand nergens kwijt?
• Zet het zand op marktplaats.
• Breng het weg naar de milieustraat.
• Zet het op gratis af te halen
Stap 3: Verwerk je tegels in je tuinplan!
Bedenk wat je wilt maken en maak een tuinplan. Wat je wilt maken heeft invloed op de benodigde materialen en de manier waarop de tegels hergebruikt kunnen worden. Je kunt voor het aanleggen van groen zelfs subsidie krijgen!
Tip: Heb je inspiratie nodig?
Kijk onderaan deze pagina wat andere Rotterdammers al hebben gebouwd.
Stap 4: Welk gereedschap heb ik nodig?
Met een schop, emmer of kruiwagen ben je vaak al een heel eind op weg naar de tuin van je dromen. Heb je unieke plannen en heb je daarvoor extra gereedschappen nodig? Dan kan je bij vele tuincentra en bouwmarkten vaak gereedschappen huren. Of misschien heeft je buurman nog wel iets liggen wat je mag lenen! Via Peerby kun je zien wie van je buren iets te leen hebben.
Tip: Voorbeelden van gereedschap
• Schop;
• Tuinhandschoenen;
• Emmer;
• Kruiwagen;
• Steenlijm of mortel (alleen nodig als je iets gaat bouwen wat gestapeld niet stabiel is).
Stap 5: Materialen verzamelen
Kies de dag, weekend of week uit waarin je de tuin wilt veranderen. Verzamel, koop, huur of leen vervolgens de materialen, gereedschappen en planten die je nodig hebt voor je nieuwe tuin.
Tip: (bemeste) tuinaarde wordt nog wel eens aangeboden op marktplaats.
Stap 6: Vele handen maken licht werk
Vraag alvast je familie, vrienden of buren om hulp. Vele handen maken licht werk, daarnaast kun je gemakkelijk grond en gereedschap delen. Misschien denken je buren er ook wel aan om hun tuin te vergroenen en kun je ze hiermee inspireren. Een groene tuin is natuurlijk heel erg fijn, maar ook een groene wijk kan de buurt ontzettend opfleuren. Op Opzoomermee vind je meer informatie over groene bewonersinitiatieven in Rotterdam.
Stap 7: Begin met tegelwippen!
Nu je plan rond is, kan je beginnen aan het tegelwippen. Dit kan eenvoudig met een schop. Steek het blad tussen twee tegels en duw de tegel omhoog. Stapel alle tegels op een handige plek voor later.
Stap 8: Bouw je tegelkunstwerk
Nu is het tijd om je tegelwerk te bouwen. Op zoek naar een handleiding? Bekijk dan de tips hieronder voor hulp en inspiratie. Veel plezier!