Tegels hergebruiken!

Leg je een geveltuin aan of maak je je eigen tuin groener? En heb je oude tegels over? Maak er iets moois van!

Tegels maken de stad warmer in de zomer. Daarom is het goed om meer groen in de stad te hebben. Weg met die tegels, en zet planten neer. Planten werken als een spons voor regenwater. Zo voorkomen we dat straten onder water komen te staan. Het riool raakt niet overvol en er is meer plek voor planten en dieren. En die oude tegels? Daar kun je iets moois mee maken! Hoe je dat doet lees je in de stappen hieronder. Deel ook je creatie met andere Rotterdammers, onderaan de pagina.

Audiodescriptie in MP3 beschikbaar

Stap 1: Hoeveel tegels heb je?

Meet hoe groot je tegels zijn. Zijn ze 30x30cm, 50x50cm of heb je klinkers? Dit is belangrijk voor wat je ermee kunt maken.

Stap 2: Wat ligt er onder de tegels?

Onder de tegels vind je vaak zand, ongeveer 20cm diep. Wil je planten of gras in plaats van de tegels? Haal dan het zand weg. Gebruik het zand om je tuin mooi te maken met heuveltjes. En doe nieuwe aarde in de grond voor je planten. Wil je een paadje of plek om te zitten? Dan kan het zand blijven. Leg daar dan matten die water doorlaten, vlonders of grind op.

Tip: Kan je het zand nergens kwijt?
• Zet het zand op marktplaats.
• Breng het weg naar de milieustraat.
• Zet het op gratis af te halen

Stap 3: Gebruik je tegels in je tuinplan!

Denk na over wat je wilt maken en maak een tuinplan. Wat je gaat maken, bepaalt welke spullen je nodig hebt en hoe je de tegels weer kunt gebruiken. Je kunt voor het aanleggen van groen subsidie krijgen!

Tip: Heb je inspiratie nodig?
Kijk onderaan de pagina naar wat andere Rotterdammers hebben gemaakt.

Stap 4: Welk gereedschap heb je nodig?

Voor je tuin heb je een schop, emmer of kruiwagen nodig. Heb je extra gereedschappen nodig? Dan kun je gereedschap huren bij een tuincentrum of bouwmarkt. Of misschien heeft je buurman nog wel iets liggen wat je mag lenen! Op Peerby kun je zien wie van je buren iets te leen hebben.

Tip: Voorbeelden van gereedschap
• Schop;
• Tuinhandschoenen;
• Emmer;
• Kruiwagen;
• Steenlijm of mortel (alleen nodig als je iets gaat bouwen wat gestapeld niet stabiel is).

Stap 5: Materialen verzamelen

Bedenk wanneer je je tuin gaat veranderen. Dan kan je alle spullen die je nodig hebt bij elkaar zoeken. Je kan dingen kopen, huren of lenen. Denk aan gereedschap en planten voor je nieuwe tuin.

Tip: Soms kan je (bemeste) tuinaarde vinden op marktplaats.

Stap 6: Samenwerken

Vraag je familie, vrienden of de mensen die naast je wonen om te helpen. Het is leuker en makkelijker om samen te werken en je kunt spullen zoals aarde en gereedschap delen. Misschien denken je buren er ook wel aan om hun tuin te vergroenen en kun je ze hiermee inspireren. Een tuin met planten is leuk, maar een buurt met veel groen is nog veel leuker. Op Opzoomermee vind je meer informatie over groene bewonersinitiatieven in Rotterdam.

Stap 7: Begin met tegelwippen!

Je plan is klaar, nu mag je de tegels eruit halen. Pak een schep en zet die tussen twee tegels. Duw de schep naar beneden en duw de tegel omhoog. Leg de tegels op een stapel ergens waar ze niet in de weg liggen.

Stap 8: Maak je kunstwerk van tegels

Nu ga je iets moois maken met je tegels. Wil je weten hoe dat moet? Kijk dan hieronder voor tips en ideeën. Veel plezier met maken!

Stap 9: Inspireer anderen

Heb je van je oude tegels iets moois gemaakt in je tuin? Laat het zien aan andere Rotterdammers via Videoask. Zo inspireer je anderen om ook in de tuin aan de slag te gaan en wordt Rotterdam steeds een stukkie mooier.

Deel je tegelwerk