Tegeltaxi: Ophaalservice voor gewipte tegels

Wil je tegels vervangen door planten en bomen, maar weet je niet wat je moet doen met de overgebleven tegels? Rotterdam heeft hier een service voor: de Tegeltaxi. Tot eind oktober kun je de taxi gratis bestellen. Zo wordt het makkelijker om je tuin groener te maken!

Meer groen is goed voor ons! Het zorgt voor schone lucht om te ademen en een ontspannende omgeving om tot rust te komen. Groene plekken zijn ook perfect om samen te ontspannen en elkaar te ontmoeten. En het helpt wateroverlast te verminderen en ons koel te houden tijdens hete zomers. Bovendien brengt meer groen meer leven met zich mee, zoals vogels, insecten en andere dieren. Dit draagt bij aan de biodiversiteit en het behoud van de natuurlijke balans.

Regel een Tegeltaxi

Ophaalservice

Kun je je oude tegels niet (her)gebruiken? De gemeente biedt een oplossing: de Tegeltaxi. De gratis ophaalservice voor gewipte tegels. De opgehaalde tegels worden hergebruikt. Ze worden vergruisd en gebruikt onder het wegdek bij de aanleg van wegen en dammen. Het verwijderde zand kun je ook meegeven aan de Tegeltaxi.

Stappenplan

1. Vervang je tegels door groen.
2. Maak vóór zondag om 16:00 uur een afspraak met het online formulier ‘Regel een Tegeltaxi’
3. Zorg ervoor dat je tegels en eventueel zand klaarliggen tussen zondag 16:00 uur en maandag 7:00 uur.
4. Plaats de tegels op een goed bereikbare plek voor onze vrachtwagen met knijper, zoals aan de openbare weg, op de stoep, op de hoek van een straat, of in een parkeervak. Zorg ervoor dat er geen andere objecten in de weg liggen, zoals auto’s, bomen, hekken, of lantaarnpalen.
5. Moet er ook zand mee? Zand in zakken wordt niet meegenomen. Zorg ervoor dat de tegels en het zand in aparte stapels liggen, los van elkaar, zodat we ze goed kunnen inzamelen. Het kan zijn dat het zand een dag later wordt meegenomen.
6. Er mogen geen plantresten, grond, of puin bij de tegels of in het zand liggen. We nemen zand alleen mee als er ook tegels worden aangeboden. Heb je geen zand aangemeld, maar moet er wel zand worden meegenomen? Maak dan gewoon een nieuwe afspraak.

Instructies over hoe de tegels het zand kunnen worden ingezameld met de Tegeltaxi.

Waar rijdt de Tegeltaxi?

In elke wijk van Rotterdam komt de Tegeltaxi een keer per vier weken langs (behalve op feestdagen). We verdelen de stad in vier gebieden:

 • Noord West: Centrum, Delfshaven, Kralingen-Crooswijk en Noord
 • Noord Oost: Hillegersberg, Overschie, Prins Alexander en Schiebroek
 • Zuid West: Charlois, Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg
 • Zuid Oost: Feijenoord en IJsselmonde
  • Wanneer rijdt de Tegeltaxi?

   We halen alleen tegels op die vervangen zijn door groen. De Tegeltaxi komt op maandag (en soms op dinsdag) langs. Je moet wel eerst een afspraak maken, want de taxi komt niet automatisch langs bij jouw huis. Check hieronder wanneer de Tegeltaxi bij jou in de buurt is.

   Noord West Noord Oost Zuid West Zuid Oost
   25 maart
   15 april 8 april 2 april & 29 april 22 april
   13 mei 6 mei 27 mei 21 mei
   10 juni 3 juni 24 juni 17 juni
   8 juli 1 juli 15 juli
   26 augustus 19 augustus
   2 september & 30 september 23 september 16 september 9 september
   28 oktober 21 oktober 14 oktober 7 oktober

   Regel een TegelTaxi

   Hulp bij het kiezen van planten

   De gemeente besteedt steeds meer aandacht aan biodiversiteit in het openbaar groen. En jij kunt ook meehelpen! Kies voor inheemse planten in je tuin, dat zijn planten die hier van nature voorkomen. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor insecten en andere dieren, die er hun voedsel kunnen vinden. Daarnaast kun je extra subsidie krijgen als je voor inheemse planten kiest. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier. Kijk ook eens naar deze handige klimplanten folder van Opzoomer Mee voor inspiratie.

   Ideeën voor gewipte tegels

   De tegels die je verwijdert, kun je hergebruiken om iets nieuws van te maken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in je tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

   NK Tegelwippen

   Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Als je jouw tegels meegeeft met de Tegeltaxi, hoef je ze niet apart aan te melden. Alle tegels die wij meenemen met onze ophaalservice tellen automatisch mee. Heb je tussen 21 maart en 31 oktober 2024 tegels gewipt en heb je geen gebruik gemaakt van onze ophaalservice? Vergeet dan niet om je tegels aan te melden op de website van het NK Tegelwippen. Samen kunnen we misschien wel het tegelwip-record van vorig jaar verbreken. Iedere tegel telt!

   Je kunt subsidie krijgen!

   Heb je nog geen groen aangelegd, maar heb je wel grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Dan kun je de subsidie Klimaatadaptatie aanvragen! Ook via Opzoomer Mee kun je een bijdrage krijgen als je samen met je buren wilt vergroenen. Bekijk hier de verschillende soorten subsidies.

   Aparte bestelling

   Wanneer meer dan 500 tegels (of omgerekend 2500 klinkers) moeten worden opgehaald is het ook mogelijk om een aparte bestelling te plaatsen voor de Tegeltaxi (zelfs wanneer de Tegeltaxi niet in het gebied rijdt). De Tegeltaxi rijdt elke maandag of dinsdag (m.u.v. feestdagen). Maak hiervoor een afspraak via tegeltaxiSB@rotterdam.nl. 

   Regel een TegelTaxi

   Contact

   Heb je een andere vraag over tegels, zand of grofvuil? Vul dan het onderstaande formulier in of bel naar 14010.

   • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.