Tegeltaxi: Ophaalservice voor gewipte tegels

Leg je een geveltuin aan of maak je je eigen tuin groener? Weet je niet wat je met je tegels en eventueel zand moet? De gemeente Rotterdam heeft hier een service voor: de TegelTaxi. De taxi is gratis te bestellen tijdens het Tegelwip-seizoen van maart tot eind oktober. 

Regel een tegeltaxi

Goed nieuws voor Rotterdammers die hun tuin willen vergroenen! De Tegeltaxi rijdt weer.

Het klimaat verandert en we krijgen vaker te maken met heftige buien en langdurige hitte. Maar door tegels te vervangen door groen kunnen we samen een verschil maken. En niet alleen voor het klimaat, maar ook voor onszelf. In een groene tuin kun je heerlijk tot rust komen en genieten van de natuur om je heen. Bovendien vermindert groen de kans op wateroverlast en zorgt het voor verkoeling in de zomer. Maar dat is nog niet alles. Meer groen betekent ook meer leven, zoals vogels, insecten en andere dieren die afhankelijk zijn van een groene leefomgeving. Samen kunnen we zorgen voor een groener, mooier en gezonder Rotterdam!

Ophaalservice

De gemeente biedt een oplossing: de Tegeltaxi. De gratis ophaalservice voor gewipte tegels. De opgehaalde tegels worden hergebruikt. De tegels worden vergruisd en gebruikt onder het wegdek bij het aanleggen van wegen en dammen.

In elke wijk van Rotterdam haalt de gemeente de tegels eenmaal per maand op maandag op (m.u.v. feestdagen). Hieronder zie je wanneer de tegeltaxi bij jou in de buurt komt. We delen de stad hiervoor op in vier gebieden: Noord West (Centrum, Delfshaven, Kralingen-Crooswijk en Noord); Noord Oost (Hillegersberg, Overschie, Prins Alexander en Schiebroek); Zuid West (Charlois, Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg) en Zuid Oost (Feijenoord en Ijsselmonde).

We komen de tegels ophalen op maandag of dinsdag. Vergeet niet om de tegels vóór maandag klaar te zetten. De tegeltaxi komt niet standaard langs jouw huis; maak eerst een afspraak! 

Noord West Noord Oost Zuid West Zuid Oost
27 maart
17 april 11 april 3 april 24 april
15 mei 8 mei 1 en 30 mei 22 mei
12 juni 5 juni 26 juni 19 juni
10 juli 3 juli 17 juli
28 augustus 21 augustus
4 september 25 september 18 september 11 september
2 en 30 oktober 23 oktober 16 oktober 9 oktober

Regel een tegeltaxi

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten -planten die hier van nature voorkomen – in je tuin te kiezen, lever je hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.

Op Subsidie Klimaatadaptatie vind je een lijst waarop je ziet welke planten van nature hier thuishoren en makkelijk te planten zijn in je tuin en waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die je verwijdert, kun je hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in je tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

Tegelservice gemeente

Niet iedereen heeft de ruimte om iets met zijn gewipte tegels te doen. Omdat het zonde is om ze weg te gooien, is de gemeente een ophaalservice begonnen: de Tegeltaxi. Op vaste tijden komt de Tegeltaxi in elke wijk langs om de gewipte stenen op te halen. Alle opgehaalde tegels worden hergebruikt. De tegels worden vergruisd en gebruikt onder het wegdek bij het aanleggen van wegen.

NK Tegelwippen

Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Geef je jouw tegels mee met de tegeltaxi, dan hoef je ze niet aan te melden. Alle tegels die wij meenemen met tegelservice tellen automatisch mee.

Subsidies

Wil je met een grote groep of met je buren de straat vergroenen dan kun je subsidie krijgen. Kijk hier voor meer informatie Je kunt subsidie krijgen! – Rotterdams Weerwoord.

Aparte bestelling

Wanneer meer dan 500 tegels (of omgerekend 2500 klinkers) moeten worden opgehaald is het ook mogelijk om een aparte bestelling te plaatsen voor de Tegeltaxi (zelfs wanneer de Tegeltaxi niet in het gebied rijdt). De Tegeltaxi rijdt elke maandag (m.u.v. feestdagen). Maak hiervoor een afspraak via tegeltaxiSB@rotterdam.nl. 

Contact

Heb je een andere vraag over tegels, zand of grofvuil? Vul dan het onderstaande formulier in of bel naar 14010.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.