Tegeltaxi: Ophaalservice voor gewipte tegels

Leg je een geveltuin aan of maak je je eigen tuin groener? Weet je niet wat je met je tegels en eventueel zand moet? De gemeente Rotterdam heeft hier een service voor: de TegelTaxi. De taxi is gratis te bestellen tijdens het Tegelwip-seizoen van begin april tot eind oktober. 

Op dit moment rijdt de TegelTaxi niet meer. Tot volgend jaar!

Het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Tegels vervangen door groen is goed voor onze leefomgeving, het klimaat en de natuur. In een tuin met veel groen kun je heerlijk tot rust komen. Groen vermindert de kans op wateroverlast en het zorgt voor verkoeling in de zomer. Meer groen is ook goed voor allerlei dieren, vogels en insecten. Jouw bijdrage is daarom belangrijk. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of door (een deel van) de verharding in je tuin te vervangen door groen.

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten -planten die hier van nature voorkomen – in je tuin te kiezen, lever je hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.

Op Subsidie Klimaatadaptatie vind je een lijst waarop je ziet welke planten van nature hier thuishoren en makkelijk te planten zijn in je tuin en waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die je verwijdert, kun je hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in je tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

Tegelservice gemeente

Niet iedereen heeft de ruimte om iets met zijn gewipte tegels te doen. Omdat het zonde is om ze weg te gooien, is de gemeente een ophaalservice begonnen: de Tegeltaxi. Op vaste tijden komt de Tegeltaxi in elke wijk langs om de gewipte stenen op te halen. Alle opgehaalde tegels worden hergebruikt. De tegels worden vergruisd en gebruikt onder het wegdek bij het aanleggen van wegen.

NK Tegelwippen

Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Geef je jouw tegels mee met de tegeltaxi, dan hoef je ze niet aan te melden. Alle tegels die wij meenemen met tegelservice tellen automatisch mee.

Subsidies

Wil je met een grote groep of met je buren de straat vergroenen dan kun je subsidie krijgen. Kijk hier voor meer informatie Je kunt subsidie krijgen! – Rotterdams Weerwoord.

Aparte bestelling

Wanneer meer dan 500 tegels (of omgerekend 2500 klinkers) moeten worden opgehaald is het ook mogelijk om een aparte bestelling te plaatsen voor de Tegeltaxi (zelfs wanneer de Tegeltaxi niet in het gebied rijdt). De Tegeltaxi rijdt elke maandag (m.u.v. feestdagen). Maak hiervoor een afspraak via tegeltaxiSB@rotterdam.nl. 

Contact

Heb je een andere vraag over tegels, zand of grofvuil? Vul dan het onderstaande formulier in of bel naar 14010.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.