Tegeltaxi: Ophaalservice voor gewipte tegels

Wil je graag je tegels vervangen door planten en bomen, maar weet je niet wat je moet doen met de tegels en eventueel het zand? De gemeente Rotterdam heeft hier een service voor: de TegelTaxi. Tot eind oktober kun je de taxi gratis bestellen om de tegels op te laten halen die je hebt vervangen door groen. Zo wordt het gemakkelijk om je tuin groener te maken! 

Regel een tegeltaxi

Goed nieuws voor Rotterdammers die hun tuin willen vergroenen! De Tegeltaxi rijdt weer.

Vergroenen is goed voor ons! Meer groen betekent schonere lucht om in te ademen en een rustgevende omgeving om te ontspannen. Groene plekken zijn ook gezellig, omdat we er samen kunnen ontspannen en elkaar kunnen ontmoeten. Bovendien vermindert groen de kans op wateroverlast en zorgt het voor verkoeling tijdens hete zomers. Meer groen betekent ook meer leven, zoals vogels, insecten en andere dieren die afhankelijk zijn van een groene leefomgeving. Dit is belangrijk omdat het bijdraagt aan de biodiversiteit en het behoud van de natuurlijke balans. Laten we samenwerken om onze omgeving groener en gezonder te maken!

Ophaalservice

Kun je je oude tegels niet (her)gebruiken? De gemeente biedt een oplossing: de Tegeltaxi. De gratis ophaalservice voor gewipte tegels. De opgehaalde tegels worden hergebruikt. De tegels worden vergruisd en gebruikt onder het wegdek bij het aanleggen van wegen en dammen.

In elke wijk van Rotterdam haalt de gemeente de tegels een keer per maand op (m.u.v. feestdagen). Hieronder zie je wanneer de tegeltaxi bij jou in de buurt komt. We delen de stad hiervoor op in vier gebieden: Noord West (Centrum, Delfshaven, Kralingen-Crooswijk en Noord); Noord Oost (Hillegersberg, Overschie, Prins Alexander en Schiebroek); Zuid West (Charlois, Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg) en Zuid Oost (Feijenoord en Ijsselmonde).

We komen alleen langs om de tegels op te halen die vervangen zijn door groen. De TegelTaxi rijdt op maandag of dinsdag. Zorg ervoor dat de tegels klaarstaan vóór maandag. Houd er rekening mee dat de TegelTaxi niet automatisch bij jouw huis langskomt; je moet eerst een afspraak maken!

Noord West Noord Oost Zuid West Zuid Oost
27 maart
17 april 11 april 3 april 24 april
15 mei 8 mei 1 en 30 mei 22 mei
12 juni 5 juni 26 juni 19 juni
10 juli 3 juli 17 juli
28 augustus 21 augustus
4 september 25 september 18 september 11 september
2 en 30 oktober 23 oktober 16 oktober 9 oktober

Regel een tegeltaxi

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. En jij kunt ook een bijdrage leveren! Kies voor inheemse planten in je tuin, dat zijn planten die hier van nature voorkomen. Ze zijn niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor insecten en andere dieren. Ze kunnen er namelijk hun voedsel vinden.

Op de website van Subsidie Klimaatadaptatie kun je een lijst vinden met inheemse planten die geschikt zijn voor je tuin en waarvoor je subsidie kunt aanvragen. Het planten van deze planten is dus niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor je portemonnee!

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die je verwijdert, kun je hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in je tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

NK Tegelwippen

Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Geef je jouw tegels mee met de tegeltaxi, dan hoef je ze niet aan te melden. Alle tegels die wij meenemen met de ophaalservice tellen automatisch mee.

Subsidies

Wil je met een grote groep of met je buren de straat vergroenen dan kun je subsidie krijgen. Kijk hier voor meer informatie.

Aparte bestelling

Wanneer meer dan 500 tegels (of omgerekend 2500 klinkers) moeten worden opgehaald is het ook mogelijk om een aparte bestelling te plaatsen voor de Tegeltaxi (zelfs wanneer de Tegeltaxi niet in het gebied rijdt). De Tegeltaxi rijdt elke maandag (m.u.v. feestdagen). Maak hiervoor een afspraak via tegeltaxiSB@rotterdam.nl. 

Contact

Heb je een andere vraag over tegels, zand of grofvuil? Vul dan het onderstaande formulier in of bel naar 14010.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.