Tegeltaxi: Ophaalservice voor gewipte tegels

Leg je een geveltuin aan of maak je je eigen tuin groener? Weet je niet wat je met je tegels moet? De gemeente Rotterdam haalt ze op! Maak hier snel en gemakkelijk een afspraak met de tegeltaxi. Want nieuw groen, is het oude grijs! 

Regel een tegeltaxi

Het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met overlopende straten en snikhete plekken in de stad. De gemeente doet hier veel aan, bijvoorbeeld door waterpleinen aan te leggen en daken van gemeentepanden groen te maken. Je kunt zelf ook een bijdrage leveren. Bijvoorbeeld door, alleen of met je buren, een geveltuin aan te leggen, of je eigen voor- of achtertuin te vergroenen. Want nieuw groen, is het oude grijs!

Ophaalservice

De vraag daarna is: Wat doe ik met mijn tegels? Heb je geen idee, dan biedt de gemeente sinds kort een oplossing: de Tegeltaxi. Deze zomer komt de Tegeltaxi één keer in de maand op maandag langs in je buurt om gewipte stenen op te halen.

Waarom meer groen?

Een groen(e) tuint(je) zorgt er niet alleen voor dat je straat er leuker uitziet. Minder tegels in je straat of tuin heeft ook grote voordelen voor het klimaat. Zo gaat regenwater gelijk de grond en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Een ander voordeel is dat meer groen voor minder hitte op hete dagen zorgt. Klimplanten bijvoorbeeld houden het begroeide deel van de gevel, en dus ook je woning, in de zomer koel.

Hulp bij kiezen planten

De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten -planten die hier van nature voorkomen – in je tuin te kiezen, lever je hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.

Op Subsidie voor inheemse planten | Rotterdam.nl vind je een lijst waarop je ziet welke planten van nature hier thuishoren en makkelijk te planten zijn in je tuin en waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Ideeën voor gewipte tegels

De tegels die je verwijdert, kun je hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in je tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

Tegelservice gemeente

Niet iedereen heeft de ruimte om iets met zijn gewipte tegels te doen. Omdat het zonde is om ze weg te gooien, is de gemeente een ophaalservice begonnen: de Tegeltaxi. Op vaste tijden komt de Tegeltaxi in elke wijk langs en haalt er de gewipte stenen op. Alle opgehaalde tegels worden hergebruikt. De tegels worden vergruist en gebruikt onder het wegdek bij het aanleggen van wegen. Hieronder zie je wanneer de tegeltaxi bij jou in de buurt komt. We delen de stad hiervoor op in vier gebieden: Noord West (Centrum, Delfshaven, Kralingen-Crooswijk en Noord); Noord Oost (Hillegersberg, Overschie, Prins Alexander en Schiebroek); Zuid West (Charlois, Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg) en Zuid Oost (Feijenoord en Ijsselmonde). Let op: De tegeltaxi komt niet standaard langs uw huis; maak eerst een afspraak!

Noord West Noord Oost Zuid West Zuid Oost
7 juni 21 juni 14 juni 28 juni
5 juli 19 juli 12 juli 26 juli
9 augustus 23 augustus 16 augustus 31 augustus
6 september 20 september 13 september 27 september

Regel een tegeltaxi

NK Tegelwippen

Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Geef je jouw tegels mee met de tegeltaxi, dan hoef je ze niet aan te melden. Alle tegels die wij meenemen met tegelservice tellen automatisch mee.

Subsidies

Wil je met een grote groep of met je buren uit de straat vergroenen dan kun je subsidie krijgen. Kijk hier voor meer informatie Je kunt subsidie krijgen! – Rotterdams Weerwoord.

Zand en grofvuil

De tegeltaxi haalt alleen je tegels op, geen zand. Zand kan je zelf wegbrengen naar een milieupark. Voor het ophalen van ander grofvuil kan je een afspraak maken op Gemeente Rotterdam Grofvuilmelding.

Contact

Zijn je tegels niet opgehaald of heb je andere vragen of opmerkingen? Vul dan het onderstaande formulier in of bel naar 14010.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Regel een tegeltaxi