Tegeltaxi: Ophaalservice voor gewipte tegels

De Tegeltaxi rijdt weer! Leg je een geveltuin aan of maak je je eigen tuin groener? Weet je niet wat je met je tegels moet? De gemeente Rotterdam haalt ze gratis op! Maak hier snel en gemakkelijk een afspraak met de tegeltaxi. Want nieuw groen, is het oude grijs! 

Regel een tegeltaxi

Het klimaat verandert. Steeds heftigere buien en langdurige hitte wisselen elkaar af. Tegels vervangen door groen is goed voor onze leefomgeving, het klimaat en de natuur. In een tuin met veel groen kun je heerlijk tot rust komen. Groen vermindert de kans op wateroverlast en het zorgt voor verkoeling in de zomer. Meer groen is ook goed voor allerlei dieren, vogels en insecten. Jouw bijdrage is daarom belangrijk. Bijvoorbeeld door een geveltuin aan te leggen of door (een deel van) de verharding in je tuin te vervangen door groen.

Ophaalservice

Kun je de tegels zelf niet (her)gebruiken, dan biedt de gemeente een oplossing: de Tegeltaxi. De gratis ophaalservice voor gewipte tegels. In elke wijk van Rotterdam haalt de gemeente de tegels eenmaal per maand op maandag op (m.u.v. feestdagen). Hieronder zie je wanneer de tegeltaxi bij jou in de buurt komt. We delen de stad hiervoor op in vier gebieden: Noord West (Centrum, Delfshaven, Kralingen-Crooswijk en Noord); Noord Oost (Hillegersberg, Overschie, Prins Alexander en Schiebroek); Zuid West (Charlois, Hoek van Holland, Hoogvliet, Pernis en Rozenburg) en Zuid Oost (Feijenoord en Ijsselmonde). De Tegeltaxi rijdt tot en met eind oktober.
Let op: De tegeltaxi komt niet standaard langs jouw huis; maak eerst een afspraak!

Noord West Noord Oost Zuid West Zuid Oost
19 april 25 april
16 mei 9 mei 2 en 30 mei 23 mei
13 juni 7 juni 27 juni 20 juni
11 juli 4 juli 25 juli 18 juli
8 augustus 1 en 29 augustus 22 augustus 15 augustus
5 september 26 september 19 september 12 september
3 en 31 oktober 24 oktober 17 oktober 10 oktober

Regel een tegeltaxi

Tegels aanmelden

Wil je van de ophaalservice gebruikmaken, vul dan het formulier in. Dit kan tot 16.00 uur op de zondag voor de ophaaldag in jouw wijk. De tegels mag je vanaf zondag 16.00 uur neerleggen:

 • Op de hoek van de stoep
 • Aan de openbare weg
 • Niet naast auto’s of lantaarnpalen
 •  

  Hulp bij kiezen planten

  De gemeente geeft steeds meer aandacht aan biodiversiteit bij het inrichten en beheren van openbaar groen. Door voor inheemse planten -planten die hier van nature voorkomen – in je tuin te kiezen, lever je hieraan ook een bijdrage. Insecten en andere dieren zijn bijvoorbeeld afhankelijk van deze planten voor hun voedsel.

  Op Subsidie Klimaatadaptatie vind je een lijst waarop je ziet welke planten van nature hier thuishoren en makkelijk te planten zijn in je tuin en waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

  Ideeën voor gewipte tegels

  De tegels die je verwijdert, kun je hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in je tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken.

  Tegelservice gemeente

  Niet iedereen heeft de ruimte om iets met zijn gewipte tegels te doen. Omdat het zonde is om ze weg te gooien, is de gemeente een ophaalservice begonnen: de Tegeltaxi. Op vaste tijden komt de Tegeltaxi in elke wijk langs om de gewipte stenen op te halen. Alle opgehaalde tegels worden hergebruikt. De tegels worden vergruist en gebruikt onder het wegdek bij het aanleggen van wegen.

  NK Tegelwippen

  Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Geef je jouw tegels mee met de tegeltaxi, dan hoef je ze niet aan te melden. Alle tegels die wij meenemen met tegelservice tellen automatisch mee.

  Subsidies

  Wil je met een grote groep of met je buren de straat vergroenen dan kun je subsidie krijgen. Kijk hier voor meer informatie Je kunt subsidie krijgen! – Rotterdams Weerwoord.

  Zand en grofvuil

  De tegeltaxi haalt alleen je tegels op, geen zand. Zand kun je zelf wegbrengen naar een milieupark. Voor het ophalen van ander grofvuil kun je een afspraak maken op Gemeente Rotterdam Grofvuilmelding.

  Contact

  Zijn je tegels niet opgehaald of heb je andere vragen of opmerkingen? Vul dan het onderstaande formulier in of bel naar 14010.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Regel een tegeltaxi