Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 15/11/2023

NK Tegelwippen 2023: in Rotterdam maakten 231.048 tegels plaats voor groen

Rotterdam verbrak dit jaar ruimschoots het eigen record van vorig jaar én dat van tegelwip-rivaal Amsterdam.

In totaal maakte dit jaar in Nederland 4,5 miljoen tegels plaats voor groen. De landelijke winnaar van het NK Tegelwippen, waar dit jaar 150 gemeenten aan meededen, is gemeente Arnhem! Zij namen afscheid van een half miljoen tegels. Maar met dank aan de vele groene initiatieven en actieve inwoners ging Rotterdam dit jaar ook als een speer en wipte zo’n 231.048 tegels de stad uit, 100.000 meer dan vorig jaar.

De gratis TegelTaxi een onmisbare hulp bij het tegelwippen

De gratis TegelTaxi werd dit jaar voor het derde jaar gratis aangeboden door de gemeente Rotterdam. De ophaaldienst voor tegels rijdt elke week in een andere wijk en was afgelopen maanden online te reserveren via www.tegel.taxi. Dat scheelt een logistieke handeling voor de tegelwippers en verlaagt dus de drempel om de stad te vergroenen. Dit jaar werden maar liefst 103.278 tegels door de taxidienst opgehaald! Een mooie verbetering dit jaar was ook dat de TegelTaxi grote delen met een elektrische wagen heeft gereden.

Een man en een vrouw werken samen om aarde in een kruiwagen te scheppen op een zonnige dag. Op de achtergrond zijn andere vrijwilligers bezig met het vergroenen van de gevel.
Tegels eruit, groen erin, in Slinge (foto Jan de Groen)

Rotterdam verslaat Amsterdam op ‘tegels per inwoner’

Met 231.048 gewipte tegels voor Rotterdam, tegen 243.475 gewipte tegels van Amsterdam, heeft weliswaar iets meer tegels gewipt in absolute aantallen, maar in het klassement van het NK Tegelwippen wordt dit aantal afgezet tegen het aantal inwoners. Zo komt het dat Rotterdam een TPI (tegels per 1000 inwoners) heeft van 354 en Amsterdam op 273 is geëindigd.

Een groep mensen, waaronder een man in een pak die vrolijk een schop vasthoudt, twee kinderen met tuiniergereedschap, en een zittende vrouw die trots een bak met aarde en compostwormen vasthoudt, nemen deel aan een gemeenschappelijke tuinactiviteit, omringd door toeschouwers en nieuw geplante bomen.
Opening Tuin van de Wijk in Afrikaanderwijk (foto: Jan de Groen)

Waar zijn die tegels eruit gegaan?

Groene initiatieven, buurtdagen, de gemeente Rotterdam zelf én actieve Rotterdammers hielpen dit jaar weer mee om de stad een stukje minder grijs te maken. Mooie projecten om te benoemen en te bekijken waren dit jaar bijvoorbeeld de 200-meter lange geveltuin aan de Terschellingsestraat in Carnisse, het groenblauwe schoolplein voor de Hildegardis basisschool, de groene karavaan die langskwam in de Mathenesserlaan en boomspiegels en geveltuinen aanlegde, de nieuwe ‘Tuinen van de Wijk’ aan het Afrikaanderplein en het Ammersooiseplein en mooie vergroeningsacties voor en door de buurt in de Zaagmolenstraat, Vinkenstraat, Jagthuisstraat en de Wolphaertsstraat.

Kijk voor de eindstand van alle gemeenten op www.nk-tegelwippen.nl/tegelstand