Icon Left Overzicht
  • vandaag

Iedereen aan Boord! – van stadsdeel naar duurzaam schip

Hoe transformeert Ellen van Bodegom samen met de Noordereiland-bewoners hun stadsdeel tot een duurzaam ‘schip’? Wat betekent ‘Iedereen aan Boord’ voor de Rotterdammers? En hoe kun jij deel uitmaken van deze reis en aan boord van dit schip stappen?

Op het Noordereiland, een uniek eiland omringd door de Maas in Rotterdam, bevindt zich een bijzondere gemeenschap. Hier is Ellen van Bodegom de drijvende kracht achter Stichting Iedereen aan Boord. Samen met andere actieve eilandbewoners werkt ze aan vergroening, verduurzaming en circulaire projecten en plannen, waar iedereen uit de buurt iets aan heeft en ook iedereen aan mee kan doen.

Het begin van een avontuur

Ellen vertelt vol enthousiasme over het ontstaan van de stichting. Hoewel officieel opgericht in juni 2023, waren zij en haar mede eilandbewoners al ruim twee jaar bezig met diverse groene initiatieven. Deze initiatieven, van tegelwippen tot spullen ruilen, groeiden gestaag en trokken steeds meer mensen aan. Ook kregen ze financiële steun. De stichting bood een gestructureerde manier om deze activiteiten te coördineren en te laten groeien, met als doel bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van 2050. Zodat iedereen mee kan doen, alleen en samen met je buren en organisaties van de stad.

“We zijn daarom voor alle achtergronden, arm en rijk, en ook mensen ‘van de wal’, die dus niet op het eiland wonen, kunnen meedoen. Vandaar ‘Iedereen aan Boord’.” – Ellen

Iedereen aan Boord

De naam van de stichting, zo legt Ellen uit, is geïnspireerd op het idee van kunstenaar en eilandbewoner Joe Cillen. Hij bedacht 20 jaar geleden al dat het eiland eigenlijk een schip is, MS Noordereiland, zoals de vorm op de kaart laat zien. ‘En als we naar de toekomst willen varen, moeten we wel een zelfvoorzienend en duurzaam schip zijn. En het moet voor iedereen zijn, ook al doe je maar één keer per jaar mee aan iets. We zijn daarom voor alle achtergronden, arm en rijk, en ook mensen ‘van de wal’, die dus niet op het eiland wonen, kunnen meedoen. Vandaar ‘Iedereen aan Boord’,’ vertelde Ellen. Iedereen aan Boord is een vrijwilligersinitiatief van bewoners van het Noordereiland. Er zijn ongeveer 50 mensen die regelmatig meedoen. Bij het bezoek van burgemeester Aboutaleb tijdens het festival ‘Storm Op Komst’ afgelopen september, waren er meer dan 100 mensen aanwezig.

Overzicht van verzamelde ideeën van de buurtbewoners
Opgehaalde ideeën van buren

De toekomst in zicht

De stichting kijkt vooruit naar nieuwe initiatieven en projecten in de ‘vaarroute’, overal op het eiland. Om meer mensen te bereiken en te betrekken, opent de stichting een centrale locatie, de ‘stuurhut’ aan het Burgemeester Hoffmanplein 30B. Deze centrale uitvalsbasis, die ze circulair inrichten met meubilair dat ze hebben gekregen of geruild, huren ze van woningcorporatie Woonstad. Hier kunnen buurtbewoners terecht voor inspiratie, ruilbeurzen en andere sociale en groene activiteiten. Daarnaast blijft de stichting nauw samenwerken met universiteiten en hogescholen, waar studenten onderzoek doen naar veerkrachtige steden en concrete oplossingen bedenken voor het Noordereiland.

Een wandeling langs de kade tijdens de Klimaat Kade
Klimaat Kade wandeling

Activiteiten in de stuurhut

‘Op werkdagen gaat de deur bijna dagelijks open om binnen te lopen. We hebben een inspirerend programma voor, door en met buren in de steigers staan, rondom al onze blauwe, gele, groene en sociale activiteiten. Bij ‘gele’ acties moet je denken aan energietransitie en circulaire economie. Zo houden we elke vrijdag in ieder geval een ‘mini-werf’, een ruilbeurs. En eens per maand vullen we dat aan, net als vorig jaar, met een popup-milieupark, in samenwerking met de gemeente,’ vertelt Ellen verder.

Ellen en burgemeester Aboutaleb
Ellen en burgemeester Aboutaleb, foto Eefje Peddemors

Studenten aan boord

Een van de meest bijzondere aspecten van de stichting is de nauwe samenwerking met onderwijsinstellingen zoals universiteiten en hogescholen. Vorig jaar werkten 23 internationale studenten aan onderzoeksprojecten gericht op veerkrachtige steden, waarbij het Noordereiland diende als levend laboratorium. In 6 groepen onderzochten ze wat op het Noordereiland mogelijk is aan circulair leven, energiebesparing, sociale saamhorigheid en meer waterbeheer en biodiversiteit. Hun bevindingen en voorstellen zijn digitaal en in boekvorm te bekijken in de stuurhut en vormen de basis voor toekomstige initiatieven. Een greep uit hun voorstellen: meer ontmoetingsplekken op de van der Takstraat, zodat die weer een sociale hoofdstraat wordt. Of ‘stevige straten’, waarin een grote boom met wateropvang en bankjes eromheen zorgt voor minder hittestress in straten die nu heel stenig zijn.

Een voorbeeld van het conceptontwerp van een groep Minor-studenten.
Een voorbeeld van het conceptontwerp van een groep minor-studenten.

Samen sterker

‘Vanaf februari begint een nieuwe groep studenten, die in het voorjaar hun eindpresentatie zullen geven. We hopen er een leuk evenement van te maken voor buren, partners en bezoekers. We gaan deze groep vragen om door te pakken op de ‘ideekaart van buren’, onderzoeken op het eiland en in de stad, en de resultaten van de vorige groep. En uiteraard om ook hun kennis over goede initiatieven vanuit hun eigen land en studie mee te nemen. In plaats van buren te ondervragen, doen ze mee met onze activiteiten aan boord. Dat geeft veel meer interactie en inzicht dan interviews. Op die manier werken we al veel samen met partners zoals de wijkraad, de wijkregisseur, de gebiedsmanager, de omgevingsmanager, Woonstad en welzijnsorganisatie SOL. Samenwerking begint al vroeg in ons proces, nog vóór participatie. Zo varen we op volle kracht onze vaarroute naar een duurzame toekomst; samen.’

Een foto met Joe Cillen tijdens een 'walk and talk' met de minor groep van 2023.
De minor groep van 2023 tijdens een ‘Walk and Talk’ met Joe Cillen

Met een duidelijke koers en een gemeenschap die groeit en bloeit, vaart Stichting Iedereen aan Boord vol vertrouwen de toekomst tegemoet. Samen zetten zij koers naar een duurzame, veerkrachtige toekomst voor het Noordereiland en haar bewoners. Want zoals Ellen en haar team laten zien, is het bouwen aan een betere wereld een reis die we samen maken. Dus, wil je ook aan boord komen? Bekijk de agenda hier.