Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

Rotterdam verkozen als voorbeeldgemeente voor groenblauwe schoolpleinen!

Rotterdam is door Jantje Beton en IVN verkozen als één van de vijf voorbeeldgemeenten voor groenblauwe schoolpleinen. Een groenblauw schoolplein biedt kinderen een groene, avontuurlijke plek die uitnodigt tot meer bewegen, spel en buitenlessen!

Groenblauwe schoolpleinen zorgen ervoor dat schoolkinderen op een andere manier spelen op het plein en meer bewegen. Dit kan de concentratie van de kinderen bevorderen en rust geven. Bij hevige regen kan water worden opgevangen en zakt het beter weg. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw.

Inspiratie en actie

Om landelijk meer aandacht te creëren voor groenblauwe schoolpleinen hebben Jantje Beton en IVN de vijf gemeenten als ambassadeurs geselecteerd. Met deze ambassadeursgemeenten wordt er samengewerkt aan een aanpak om scholen structureel te ondersteunen bij de inrichting en inzet van het schoolplein voor spelen, bewegen en leren. Als ambassadeur ontvangt Rotterdam € 50.000 om een schoolplein te vergroenen en klimaatbestendig in te richten. Rotterdam is geselecteerd omdat de stad al jarenlang bezig is met groenblauwe schoolpleinen, er inmiddels veel ervaring mee heeft en ook de ambitie heeft om er de komende jaren verder mee aan de slag te gaan.

‘Op steeds meer plekken in Rotterdam worden voorheen stenige schoolpleinen nu groenblauwe schoolpleinen. Daarmee maken we veel betere en leukere buitenspeelplekken voor de school- en buurtkinderen. En bovendien zorgen we dat de omgeving van de groenblauwe pleinen beter bestand is tegen zowel droge perioden als ook heftige regenbuien.’ Aldus Wethouder Karremans.

Rotterdam gaat voor groen

De aanleg van de groen blauwe schoolpleinen wordt mede mogelijk gemaakt door ‘Rotterdam gaat voor groen’ en ‘Rotterdams WeerWoord’. Vanuit het actieprogramma Rotterdam gaat voor groen heeft de gemeente – samen met o.a. bewoners en bedrijven – 21,5 hectare groen toegevoegd aan de stad. Het Rotterdams WeerWoord heeft als doel de stad klimaatbestendig te maken.