Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

Uitbreiding Tuin van de Wijk in Afrikaanderwijk

De Tuin van de Wijk in Afrikaanderwijk is uitgebreid! Er zijn nóg eens ruim 80 vierkante meter aan tegels gewipt en vervangen door eetbaar groen, inheemse planten en schitterende rozen.

Op 22 mei, tijdens de dag van de biodiversiteit, is het nieuwe gedeelte van deze groene oase officieel geopend. Met de betrokkenheid van bewoners is deze prachtige tuin naast het Huis van de Wijk tot stand gekomen. De Tuin van de Wijk is ván de wijk. De tuin is ontworpen, aangelegd en beheerd door de wijk en wijkpartijen. Pal naast het Huis van de Wijk, de basisschool en clubhuis Feyenoord bevindt de tuin zich middenin het hart van de Afrikaanderwijk! Bekijk hieronder het filmpje van de opening.


 

Een Feestelijke Opening

Op de dag van de biodiversiteit was het feest in de Afrikaanderwijk. Het team van Tuin van de Wijk (Buro Kruisbestuiving, Stichting Steensoep, de Botanische Tuin, Met de Stad en het Rotterdams Weerwoord) had de hele wijk uitgenodigd. Tijdens de feestelijke opening van het tweede gedeelte van de tuin hebben wijkmanager Nasra Djorai, wijkraadslid Lahoucine Amrins en buurtbewoonster Aya Bensalah een zwarte Vlier geplant. In het eerste deel van de tuin, dat al in november werd opgeleverd, hebben óók al 1000 tegels plaatsgemaakt voor groen. In dit gedeelte met Straatapotheek zijn alle planten eetbaar, en dankzij een samenwerking met Blijdorp en Bibliotheek Rotterdam zijn er zitjes van paaltjes uit het giraffeverblijf en een mini-bibliotheek in de tuin te vinden. Met enthousiasme hebben bewoners en wijkorganisaties het project uitgebreid, waarbij nog eens ruim 800 tegels zijn vervangen door groen.

Tuin van de Wijk – Deel 2

In het nieuwe gedeelte van de Tuin van de Wijk vind je nog meer eetbare planten, inheemse planten en maar liefst acht verschillende soorten rozen, iets waar de buurt al lang op heeft gehoopt. De brede rand rondom de tuin biedt zitplaatsen om van al het groen te genieten. Ook is er een boomspiegel onthard en is er een begin gemaakt met een vlinderpad dat de Tuin van de Wijk met de Botanische Tuin verbindt.

Naast de Tuin van de Wijk wordt gebouwd aan een nieuw Grondstoffenstation. Een volledig circulair gebouw, waar afval van de markt verzameld wordt voor hergebruik, bemand door buurtbewoners. Het station krijgt een groen dak met schooltuintjes die worden onderhouden door de kinderen uit de buurt. In het dak kan tot 3000 liter regenwater worden opgevangen, waarmee de Tuin van de Wijk van water wordt voorzien.

De Botanische Tuin Afrikaanderwijk

Via het vlinderpad wordt de Tuin van de Wijk verbonden met de Botanische Tuin. De Botanische Tuin Afrikaanderwijk is al bijna 100 jaar oud en biedt plaats voor meer dan 800 verschillende plantensoorten. Het is een plek om heerlijk te zitten en te wandelen. Daarnaast speelt educatie er een grote rol. Ook hier krijgen de kinderen uit omliggende scholen les. Samen met hen worden er insecten- en wormenhotels gebouwd. Die dragen bij aan de biodiversiteit van de tuin en de gehele wijk. Voor mensen die wat meer willen leren over planten en het onderhoud ervan worden rondleidingen en educatieve programma’s aangeboden, zoals het ‘Groen Atelier’.

Kom langs en laat je verrassen door deze bruisende groene oase in Afrikaanderwijk!