Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

De Tuin van de Wijk Afrikaanderwijk is geopend!

Tijdens de gi-ga-groene kinderboekenweek werd op woensdag 12 oktober de Tuin van de Wijk op het Afrikaanderplein in Rotterdam feestelijk geopend. Een tuin voor de bewoners, door de bewoners. Onderdeel van deze tuin is de eerste openbare, inheemse dierentuin van Nederland!

“Er is veel te weinig natuur en groen in de stad, daarom is een plek als deze zo belangrijk. Hier kunnen kinderen zich bewust worden van de waarde die natuur voor ons heeft. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van”, zegt Saiïd Kasmi, wethouder van Cultuur, Onderwijs en Evenementen.

Fotograaf Jan de Groen

Tuin voor en door de wijk

De Tuin van de Wijk is aangelegd met kinderen en bewoners uit de wijk en is volgens ‘dierentuin-stijl’ aangekleed. Een tuin mét de eerste, inheemse dierentuin van Nederland én een straat apotheek! In de tuin leer je meer over de dieren en planten die je daar kunt ontdekken, zoals mieren, vogels en vlinders. Er zijn ook boeken en tools beschikbaar uit de mini-bibliotheek. Ook zijn álle planten eetbaar, mag je zelf plukken en wordt de tuin onderhouden door de buurt. In de toekomst worden er activiteiten in de tuin georganiseerd, zoals voorleesmomenten. De inheemse plantensoorten helpen de biodiversiteit (de rijkdom van alles wat leeft in de natuur) in de stad. Insecten en andere dieren zijn vaak afhankelijk van inheemse plantensoorten als voedselbron.

Fotograaf Jan de Groen

“Samen werken we hier aan een groenere wijk, met koelere plekken in de zomer, meer kleur, biodiversiteit en plekken om elkaar te ontmoeten”, aldus Paula Zwitser, initiatiefneemster van Tuin van de Wijk, en werkzaam bij Rotterdams Weerwoord en de Afrikaanderwijk Coöperatie.

Samenwerkingen

De Tuin van de Wijk is een initiatief van de wijk. Rotterdams WeerWoord, Bibliotheek Rotterdam, Diergaarde Blijdorp en de wijkpartners dragen hier bij aan een biodiversere stad voor iedereen én aan een praktische leeromgeving waar kinderen meer te weten komen over stadsnatuur. De wijkparters zijn: gemeente Rotterdam, de Straat Apotheek, Stichting Steensoep,  de Afrikaanderwijk Coöperatie, de Botanische Tuin Afrikaanderwijk, SOL, Waterschap Hollands Delta, Dus Wat Gaan Wij Doen, Studio Aanpact en Kongsi. Door deze samenwerking realiseren we een tuin waar educatie, welzijn en vergroening zo goed mogelijk samenkomen.