Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 25/09/2023

Een Feestelijke Opening van de Tuin van de Wijk Ammersooiseplein!

Tijdens de burendag op zaterdag 23 september werd de gloednieuwe Tuin van de Wijk op het Ammersooiseplein in Agniesebuurt feestelijk geopend, een groene ontmoetingsplek voor en door de buurt.

De openingsdag was een waar feest! Wethouder Robert Simon, Stefan Herwig – de sociaal tuinman die de vergroening in de buurt coördineert, en de leerlingen van Accent Praktijkonderwijs plantten samen de laatste boom om de tuin officieel te openen. Stefan: “We planten samen een kaki boom. Een boom die goed bestand is tegen het drogere en hetere weer en heerlijk exotisch zoet fruit geeft. Dat past wat ons betreft helemaal bij de Agniesebuurt.” Naast het bewonderen van de tuin was er ook muziek, werden er workshops en kinderactiviteiten gehouden, kon je genieten van heerlijk eten, en waren er kraampjes met informatie, planten, bloembollen en tweedehands spullen om rond te snuffelen.

Burendagmarkt met diverse kraampjes en activiteiten voor de buurt.
Burendagmarkt met diverse kraampjes en activiteiten voor de buurt, foto Jan de Groen.

De nieuwe Tuin van de Wijk

Een prachtige transformatie: 2000 tegels zijn vervangen door een groen paradijs. Deze tuin is het resultaat van de inzet van bewoners en leerlingen uit de omgeving, die de tuin samen onderhouden. Iedereen is van harte welkom om ervan te genieten. Het is een heerlijke plek om te ontspannen, nieuwe vrienden te maken en samen te tuinieren. In de tuin staan planten die ook in onze natuur groeien en bloeien (inheems). En je mag ook heerlijke gifvrije kruiden, bloemen en fruit plukken. De tuin bevindt zich naast het Huis van de Wijk, zodat we zowel binnen als buiten leuke activiteiten kunnen organiseren. De Tuin van de Wijk is ook dé plek om te leren hoe je jouw straat groener, gezonder en gezelliger kunt maken. Veel van de ideeën en wensen van de wijkbewoners zijn hier tot leven gekomen: fruitbomen en kruiden, heel veel biodiversiteit (met meer verschillende planten en dieren), een speelplaats voor kinderen, en zelfs regenwateropvang en een wormenhotel. In 2022 is de eerste Tuin van de Wijk geopend op het Afrikaanderplein.

Wethouder Robert Simons: “We hebben dit soort initiatieven van bewoners en wijkorganisaties keihard nodig. Groen zorgt niet alleen voor verkoeling, het zorgt ook voor verbinding. In deze tuin komt dat allemaal samen: lekker zitten in de schaduw, elkaar ontmoeten, samen tuinieren, evenementen en buurtactiviteiten organiseren, en ook tips krijgen over hoe je zelf in je buurt aan de slag kan. Nog mooier is het dat juist ook kinderen en jongeren actief met deze plek aan de slag zijn gegaan. Zij maken onze toekomst. Als stad proberen we mensen zoveel mogelijk te stimuleren en te helpen om zelf met hun wijken aan de slag te gaan. Op naar veel meer van dit soort plekken.”

Schaduwdoek Ammersooiseplein
Schaduwdoeken, foto Eefje Peddemors

Een nieuw experiment – pergola’s met klimplanten én schaduwdoeken!

Op het Ammersooieplein is dit jaar, naast de Tuin van de Wijk, ook een pergola met schaduwdoeken en klimplanten geplaatst. Dit is een experiment om het plein meer schaduw te bieden en daarmee beter bestand te maken tegen de toenemende hitte tijdens de steeds warmere zomers. Wat deze schaduwdoeken extra bijzonder maakt, is dat ze gemaakt zijn van restmaterialen uit de textielindustrie. Bovendien zijn ze met zorg aan elkaar genaaid door een naaiatelier uit de buurt, dat afgelopen zaterdag ook aanwezig was om samen met de bewoners iets leuks te maken.

Samenwerking

Dit fantastische idee is tot stand gekomen dankzij een samenwerking tussen de bewoners en vrijwilligers, het wijkproject Groen Agniese, de Gemeente Rotterdam, Rotterdams Weerwoord, woningcorporatie Havensteder, Accent Praktijkonderwijs Centrum, SOL, Wijkraad Agniesebuurt-Provenierswijk en Buro Kruisbestuiving.

Meer te weten komen over Groen Agniese? Kijk dan op deze website.