- Weerwoord in de stad
- 04/09/2023
Een nieuw experiment – pergola’s met klimplanten én schaduwdoeken!
Op het Ammersooiseplein is een nieuw experiment: pergola’s met klimplanten en schaduwdoeken! In een stad met veel verharde oppervlakken zijn de gevolgen van warmere zomers groot. Denk aan problemen met gezondheid door extreme hitte. Daarom is het belangrijk om manieren te vinden om af te koelen, zoals schaduw opzoeken.
Op pleinen met veel stenen kan het ‘s zomers erg warm worden. Soms is er geen ruimte voor bomen of zijn ze nog niet groot genoeg om schaduw te bieden. Vier studenten van de Hogeschool Rotterdam bedachten een oplossing in samenwerking met de gemeente en Rotterdamse bedrijven. Ze creëerden schaduwdoeken van hergebruikt materiaal. Deze doeken hangen aan metalen constructies (pergola’s) waar klimplanten groeien. Als de planten groot genoeg zijn, nemen ze de taak van de doeken over om schaduw te geven. Dit maakt het plein groener en koeler!
Schaduwdoeken op het Ammersooiseplein
Minder stenen en meer groen kunnen helpen tegen de hitte, maar overal meer groen toevoegen is niet altijd mogelijk. Soms zijn de straten al vol of liggen er kabels en leidingen onder de grond. Daarom zijn schaduwdoeken met klimplanten een goede oplossing. Bovendien hebben planten tijd nodig om te groeien. Voor plekken waar meer groen niet meteen mogelijk is, zijn schaduwdoeken een geweldige oplossing, vooral als ze worden gecombineerd met klimplanten. De pergola’s met klimplanten en schaduwdoeken zijn deze zomer getest op het Ammersooiseplein. Hoewel er deze natte zomer niet veel behoefte was aan schaduw, kan het in de stad erg heet worden. Het klimaat verandert en we moeten ons voorbereiden op warmere zomers.
Voor Rotterdam, door Rotterdam
Belangrijk was dat de schaduwdoeken gemaakt zouden worden van eerder gebruikt textiel of restmateriaal: dus met zo min mogelijk schade aan de aarde en de mensen. Ook wilden we lokale banen creëren. Daarom werkten de studenten samen met bedrijven uit Rotterdam, voor Rotterdam. Het materiaal moest ook beschermen tegen UV-straling en veilig zijn in geval van brand, en bestand zijn tegen weer en wind. De doeken zijn gemaakt van hergebruikt materiaal, zoals tentdoek, parachutestof, materiaal van luchtballonnen en reclamebanners. Aan het eind van de zomer wordt onderzocht of de schaduwdoeken goed werken en of mensen ze fijn vinden. Daarna beslist de gemeente of ze dit idee ook op andere plekken in de stad gaan gebruiken.
De samenwerking
Het idee voor de schaduwdoeken werd bedacht door vier studenten van het Impact Business Design Lab aan de Hogeschool Rotterdam. Samen met Rotterdam Circulair en Rotterdams WeerWoord werkten ze dit idee verder uit. Rotterdams WeerWoord is een initiatief van onder andere de gemeente om samen met inwoners van Rotterdam de stad voor te bereiden op een veranderend klimaat. Rotterdam Circulair zet zich in voor duurzaam produceren, bewuster consumeren en beter omgaan met spullen. Het ecologische ontwerpbureau Superuse Studios heeft de doeken en de bijbehorende frames ontworpen voor verschillende situaties. Omdat de doeken groot zijn, werd er stof gebruikt die overbleef in de textielindustrie. Deze stukken stof werden door lokale naaiateliers aan elkaar gezet.