Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

Rotterdam wint de Steenbreektrofee 2023!

Rotterdam heeft in de categorie ‘professionals’ de Steenbreektrofee in ontvangst mogen nemen voor de Tuin van de Wijk Afrikaanderwijk! De jury was zeer onder de indruk van hoe de buurt alle mogelijkheden heeft benut om de natuur, het klimaat, de gezelligheid in de wijk en de gezondheid te verbeteren. Trots op deze eerste ‘Tuin van de Wijk’!

De Tuin van de Wijk is echt dé plek in de wijk waar je naartoe kunt voor alle vragen over planten, bomen en alles wat met de natuur te maken heeft. Wil je een tuintje aanleggen of gewoon advies? Dan helpen professionals en buren je graag! Het mooiste is dat de tuin echt van iedereen in de wijk is. Het is aangelegd en wordt onderhouden door de bewoners zelf, met een beetje hulp van experts. De tuin maakt de wijk niet alleen groener en mooier, maar zorgt ook voor betere wateropvang en meer verschillende planten en dieren.

“De wijkaanpak toont lef en durf om de openbare ruimte samen met, voor en door buurtbewoners anders in te richten.”

Blije wijkbewoners van het project Tuin van de Wijk in Afrikaanderwijk, poserend met de Steenbreektrofee na het winnen van de prijs.
Tuin van de Wijk Afrikaanderwijk wint de Steenbreektrofee 2023

Hoe het begon

In 2019 is Rotterdams Weerwoord in een aantal wijken gestart met een wijkaanpak, waaronder de bruisende Afrikaanderwijk. De bewoners wilden méér dan alleen steen en grijs, ze wilden groen en leven! En zo werd het idee voor de tuin geboren, mede dankzij de slimme opmerking van de 10-jarige Aya: “We hebben een Huis van de Wijk, maar waarom geen tuin?”. In 2022 werd het eerste deel van de tuin geopend. Samen met de bewoners, Diergaarde Blijdorp en de Bibliotheek Rotterdam hebben we een prachtige tuin neergezet naast het Huis van de Wijk. Dit jaar is het tweede deel erbij gekomen. Er is zelfs een vlinderpad gemaakt, hoe leuk is dat? En ja, er was een droge periode, maar met hulp van schoolkinderen is alles toch mooi gaan bloeien. De bewoners zijn anders gaan denken door deze tuin. Eerst dachten ze: “Blijft dit wel?” Nu denken ze: “Dit moet blijven!” Zelfs de politie is onder de indruk. Het is een plek waar iedereen elkaar kan ontmoeten en elkaar helpt.

Tuin van de Wijk Afrikaanderwijk

Advies van Steenbreek

De jury, met daarin Margot Ribberink, Robert Graat van Staatsbosbeheer, Ans Hobbelink van AVVN, Henk Kuijpers van Stadswerk, Jaap Toet van de GGD-regio Utrecht en Thijs van Mierlo van LSA Bewoners, was enorm onder de indruk. Ze vonden het fantastisch hoe de tuin allerlei kansen pakt: het is goed voor de natuur, het klimaat, het zorgt voor een hechtere buurt én het is ook nog eens gezond! Ze vonden het heel dapper en indrukwekkend dat dit allemaal samen met, voor en door de buurtbewoners is gedaan. Dit project is best uniek en Stichting Steenbreek raadt andere buurten aan om dit voorbeeld te volgen. Het succes zit ‘m in het samenwerken: de gemeente, bewoners en allerlei organisaties. Een wijk waar geluisterd wordt naar de wens van bewoners, wordt uiteindelijk een fijne buurt om in te wonen.