Icon Left Overzicht
  • Droogte
  • Grondwater

Zo maak jij je tuin vogelvriendelijk!

Wil je ‘s ochtends worden gewekt door het vrolijke gezang van vogeltjes? Door je tuin of balkon vogelvriendelijk in te richten kun je meer (tuin)vogels aantrekken. Hoe groot of klein jouw tuin ook is, ieder stukje groen kun je omtoveren tot een waar vogelparadijs.

Vogels zijn belangrijk voor ons ecosysteem. Ze houden het insectenpeil in evenwicht, bestuiven planten en ze verspreiden zaden. Ongeveer 5% van de planten die mensen wereldwijd gebruiken voor voedsel of medicijnen wordt bestoven door vogels. Daarnaast kan het horen of zien van vogels in de tuin helpen bij het herstellen van mentale vermoeidheid.

Ga voor meer groen

Vogels komen af op plekken waar insecten te vinden zijn. Zorg dus voor een groen balkon of een natuurlijke tuin. Heb je ruimte over? Plant dan een (fruit)boom, naast beplanting is vooral voedsel zoals zaden en bessen belangrijk voor de vogels. De variatie van bomen, struiken en bloeiende planten trekt zowel insecten als vogels aan. Vogels, zoals de koolmees, vinden het heerlijk om te nesten in verscholen plekjes zoals een dichte haag of klimrozen. Begroeide schuttingen en gevels bieden beschutting aan vogels én ze zien er mooi uit! Het is belangrijk om te variëren met zowel hoge als lage inheemse planten die in verschillende tijden groeien. Weinig ruimte? Laat op zoveel mogelijk plaatsen klimplanten groeien. Dat kan onder andere tegen de gevel, een schutting, een hek of in pergola’s. Heb je een plat dak? Kies dan voor een groen dak. Dit trekt insecten aan, het zorgt voor verkoeling in de zomer en het houdt warmte vast in de winter. Groene daken vangen ook regenwater op.

Groene tuin bewoner – Fotograaf Arnoud Verhey

Plant nectarrijke planten

Insecten vormen de voornaamste voedselbron van veel vogels. Kies voor nectarrijke planten waar vlinders, bijen en kevers op afkomen. Je kunt hierbij denken aan herfstaster, vlinderstruik, koninginnekruid, damastbloem of lavendel.

Lavendel

Plaats drink- of waterbakjes

Help de vogels door een schoteltje water op het balkon of in de tuin neer te zetten. Je kunt het beste een waterschaal neerzetten in de buurt van een struik, pol bloemen of laag boompje zodat de vogels veilig kunnen drinken en badderen. Vergeet niet het water regelmatig te verversen. Ook een vijver met waterplanten doet het erg goed.

Pimpelmees

Kies voor gras

Leg een grasveldje aan (grasmatten of graszaad), in het gras kunnen vogels insecten en wormen vinden die als voedsel dienen. De wormen komen vaak naar boven wanneer je je tuin sproeit. Wormen zitten vol met eiwitten die vogels nodig hebben om hun verenkleed te laten groeien.

Kauwen

Laat je tuinafval liggen

Laat tuinafval lekker liggen! Vogels vinden het heerlijk om hier doorheen te scharrelen. Tussen het afval zijn vaak insecten te vinden. Veel vogeltjes zijn in het begin van de lente al druk bezig met het maken van hun nest. Hier hebben ze verschillende materialen nodig, zoals gras, bladeren en takjes. Door bladeren en plantenresten te laten liggen, zullen vogels zich sneller in jouw tuintje vestigen. Bovendien beschermen deze gevallen bladeren je planten tegen vorst.

Zanglijster

Hang een vogelhuisje op

Trek vogels aan in je tuin met een vogelhuisje. Zorg ervoor dat je dit ophangt op een vrije aanvliegroute. Hoe vrijer de route, hoe groter de kans dat jouw nestkastje gekozen wordt voor het bouwen van een nest. De grootte van de ingang en de afmetingen van het kastje zijn bepalend voor het soort vogel dat je aantrekt. Een opening van 3,2 cm is groot genoeg voor een klein meesje. Maar, een kauw heeft een opening van 15 cm nodig. Wil je weten welke vogels er bij jou in de buurt leven en hoe jij deze vogels naar de tuin kunt lokken? Doe dan de gratis Postcode Vogelcheck bij de Vogelbescherming.

Vogelhuisje

Je kunt subsidie krijgen!

Heb je grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Dan kun je subsidie klimaatadaptatie aanvragen! Daarnaast kun je extra subsidie ontvangen voor inheemse planten. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvraag indienen. Bekijk hier de verschillende soorten subsidies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden