Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Hitte
  • Droogte
  • Grondwater

Plant een (fruit)boom

Als je wat ruimte hebt in je tuin of op je balkon, waarom zou je dan niet een boom planten? Bomen zijn niet alleen mooi om naar te kijken, maar ze zijn ook van onschatbare waarde voor de omgeving.

Bomen zorgen voor schone lucht, zuurstof, biodiversiteit, voedsel en onderdak voor dieren en insecten. Daarnaast bieden bomen schaduw onder hun bladerdak en verkoeling door verdamping van water. Wist je dat de gevoelstemperatuur in de buurt van een volwassen boom op een hete dag tot wel 5 graden Celsius lager kan zijn dan op een plek zonder bomen?

Waarom zou je een boom in je tuin planten?

Er zijn verschillende redenen waardoor je kunt overwegen een boom in je tuin te planten, enkele van deze voordelen vind je hieronder.

Waarom zou je een boom in je tuin planten?

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen overwegen om een boom in je tuin te planten. Hieronder staan enkele voordelen op een rijtje:

  • Minder CO2, meer zuurstof: Een boom groeit door middel van fotosynthese, waarbij CO2 wordt omgezet in zuurstof en suikers. Een 50 jaar oude boom heeft ongeveer een ton CO2 uit de lucht gefilterd. Ieder beetje helpt, de boom in jouw tuin dus ook!
  • Vers seizoensfruit: Met een eigen fruitboom in je tuin kun je genieten van heerlijk vers fruit, zonder dat je daarvoor naar de supermarkt hoeft. Het plukken van je zelfgeteelde, biologische fruit heeft iets magisch.
  • Bodemleven: Door eindeloos veel betegeling, een heleboel gewasbeschermingsmiddelen en een grote hoeveelheid stikstof, is het op veel plekken niet goed gesteld met de bodem. De wortels van een inheemse boom bieden de oplossing! Dankzij de suikers die vrijkomen bij fotosynthese komen er allerlei bacteriën en schimmels vrij waar bodemdiertjes van kunnen leven.
  • Minder wateroverlast: Bomen verminderen de kans op wateroverlast door hevige regenval. Ze houden regenwater vast, waardoor een deel van de neerslag vertraagd in de grond wordt opgenomen. Zo kan het water geleidelijk de bodem bereiken en wordt wateroverlast voorkomen.
  • Verkoeling en minder droge lucht: Bomen bieden verkoeling onder hun bladerdak en onttrekken warmte uit de lucht, waardoor de lucht minder droog aanvoelt. Vooral in de stad helpen bomen opwarming actief tegen te gaan.
  • Goed voor de biodiversiteit: Bomen ondersteunen de biodiversiteit en leveren nestgelegenheid, leefruimte, bescherming en voedsel aan kleine zoogdieren, insecten en vogels. Met een boom in je tuin creëer je een plek waar insecten en vogels samenkomen.
    • Ook onder de boom kan er van alles groeien. Let er wel op dat je voor de juiste beplanting kiest. Plant bijvoorbeeld bloembollen; zo heb je mooie bloemen in je tuin staan, voordat er blad aan de boom komt. In de herfst geniet je nogmaals van een prachtig kleurenpalet. En dat niet alleen, je trekt er ook aparte soorten vogels mee aan, zoals de bonte specht.

      Fotograaf Sjors Heijboer

      Welke boom past het beste bij mij?

      Er zijn ontzettend veel boomsoorten waaruit je kunt kiezen. Om de beste keuze te maken, is het belangrijk om eerst te bepalen wat het doel van de boom is. Bij het kopen van een boom moet je ook letten op de standplaats. Sommige bomen hebben bijvoorbeeld veel zonlicht nodig, terwijl andere bomen juist in de schaduw gedijen.

      Vogelvriendelijke bomen
      Als je graag meer vogels naar je tuin wilt lokken, zijn appel-, kersen- en pruimenbomen erg geschikt. De bloesems van deze bomen trekken veel insecten aan, waardoor vogels een lekkere maaltijd kunnen vinden. Bomen die bessen dragen, zoals meidoorn, lijsterbes en krentenboompje, zijn ook geliefd bij vogels.

      Een boom die schaduw biedt
      Als je op zoek bent naar een boom die schaduw biedt, dan zijn dakbomen ideaal. Deze bomen vormen een natuurlijke parasol en zorgen voor verkoelende schaduw tijdens warme lente- en zomerdagen. Plataan, kiwi, moerbei, kers of pruim zijn erg geschikt als dakboom.

      Een boom voor een (kleine) stadstuin
      Zelfs als je een kleine tuin, balkon of (dak)terras hebt, kun je toch een boom planten. Kies in dat geval voor een boom in een pot. Er zijn genoeg boomsoorten die het prima doen in een pot, zoals krentenboom, vlinderstruik, olijfboom en meer. Kies voor een leifruit of een fruithaag als je graag een fruitboom wilt planten. Op een (klein) balkon kun je het beste kiezen voor een kolomboom, zoals een zuilvormige appel- of perenboom.

      Vleermuizen
      Vleermuizen vinden insecten erg interessant en daarom kun je deze diersoort naar je tuin lokken door bloemen te planten die ‘s avonds opengaan en veel geur afgeven, zoals kamperfoelie en teunisbloem. Als je ruimte hebt, kies dan voor grote bomen die dicht bij elkaar geplaatst worden. Vleermuizen vliegen namelijk niet graag in open gebieden en gebruiken bomenrijen als jaagterrein en vliegroute. Als je je dak opnieuw gaat bedekken, kun je ook kiezen voor een speciale vleermuisdakpan.

      Verse fruit uit eigen tuin
      Als je niet zeker weet welke boom je moet kiezen, ga dan voor een fruitboom. Fruitbomen bieden niet alleen bovengenoemde voordelen, maar je geniet ook nog van overheerlijke, verse vruchten uit eigen tuin én ze hebben een prachtige voorjaarsbloesem. Zelfs op een balkon of binnenshuis kun je een fruitboom laten groeien. Met een beetje creativiteit is er veel mogelijk.

      Hoe plant je een boom?

      Je kunt het hele jaar door bomen planten. Als je een fruitboom wilt planten, kies dan het liefst voor de periode tussen begin november en eind maart. Het is belangrijk om een geschikte locatie te kiezen die niet te nat en niet te droog is. Over het algemeen geldt: hoe natter de grond, hoe hoger je de boom moet planten. Als je een boom wilt die de winterzon doorlaat en alleen schaduw creëert in de zomer, kies dan voor een bladverliezende boom. Zorg ervoor dat je de boom op een plek zet waar je optimaal resultaat hebt als zonwering. Ook moet er genoeg ruimte om de boom heen en onder de grond zijn, zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen.

      Heb je een geschikte plek gevonden? Dan kun je beginnen met het graven van een gat. Graaf een gat dat ongeveer drie keer zo breed en twee keer zo diep is als de kluit van de boom. Meng de losse aarde met verteerde compost en leg dit mengsel in het gegraven gat. Plaats vervolgens de boom in het gat en schud hem voorzichtig heen en weer. Stamp de grond vervolgens licht aan en maak een gietrand. Door een gietrand aan te leggen, kan het water gemakkelijk bij de wortels komen.

      Houd bij het planten van een boom rekening met je buren. Nog gezelliger om samen met je buren bomen te planten.

      Je kunt subsidie krijgen!

      Heb je grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Dan kun je subsidie klimaatadaptatie aanvragen! Daarnaast kun je extra subsidie ontvangen voor inheemse planten. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvraag indienen. Bekijk hier de verschillende soorten subsidies.

      Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden