Plant een boom
Overzicht
  • Droogte
  • Grondwater
  • Hitte
  • Neerslag

Plant een boom

Mocht je enigszins de ruimte hebben in je tuin, plant een boom. Er zijn vele verschillende bomen in allerlei maten. Bomen leveren schaduw onder hun bladerdak en verkoeling door verdamping. Hierdoor kan de luchttemperatuur in de nabijheid van een gemiddeld grote boom op hete dagen 2-5 graden Celsius lager zijn.

Bladverliezende bomen laten de winterzon wel door en geven dus alleen schaduw in de zomer. Zet een nieuw te planten boom op een zodanige plek dat je optimaal resultaat hebt als zonwering en zorg voor ruimte zodat hij zich voldoende kan ontwikkelen. Ook zijn bomen een belangrijke bron van zuurstof. Verder houden bomen water vast, bieden ze leefruimte aan vogels en insecten, en kunnen ze vruchten dragen. Bomen zijn belangrijk voor de biodiversiteit in de tuin, zoals vogels, insecten, mossen en wespen.

Onder de boom

Het is niet zo dat er niets onder bomen groeit. Kies alleen wel de juiste beplanting. Overigens kun je er in het voorjaar prachtige bloemen hebben. Plant bloembollen, zo heb je mooie bloemen voordat er blad aan de boom komt. En in de herfst heb je nogmaals een kleurenpracht. En je trekt aparte soorten vogels aan zoals de bonte specht.

Vleermuizen

Omdat het in de stad of een dorp warmer is dan in het buitengebied zijn er al eerder in het jaar meer insecten te vinden. Dit vinden vleermuizen interessant. Wil je vleermuizen in je tuin? Trek dan insecten aan. Kies dan vooral bloemen die ‘s avonds opengaan en veel geur afgeven (kamperfoelie, teunisbloem). Als je er de ruimte voor hebt, kies dan voor grote bomen en zet die redelijk dicht bij elkaar. Vleermuizen gebruiken bomenrijen namelijk als jaagterrein, vliegroute en vliegen niet graag in open gebied. Als je je dak opnieuw gaat bedekken kun je kiezen voor een speciale vleermuisdakpan.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.