Icon Left Overzicht

Biodiversiteit herstellen

Het gaat niet zo goed met de planten en dieren. Wereldwijd neemt de biodiversiteit af, ook in Rotterdam. Waarom is dat erg? Wij hebben planten en dieren hard nodig. Het is belangrijk dat we in balans zijn met elkaar. Gelukkig zijn er veel manieren om biodiversiteit te beschermen, te herstellen en te vergroten.

De term ‘biodiversiteit’ betekent de verscheidenheid aan leven op aarde in allerlei vormen. Helaas neemt de biodiversiteit wereldwijd snel af en worden binnen de komende decennia zelfs een miljoen soorten bedreigd in hun voortbestaan, door bijvoorbeeld klimaatverandering, verlies van leefgebied en vervuiling. Gelukkig kunnen we zelf iets doen om de natuur te beschermen.

Waarom is biodiversiteit belangrijk?

Een grote verscheidenheid aan planten en dieren is niet alleen leuk, maar ook heel nuttig. Al deze verschillende soorten werken samen om een levende, gebalanceerde en productieve natuur te creëren. Een rijke biodiversiteit heeft dus een positief effect op ons welzijn en leven. Onze gezondheid en de economie functioneren beter als de biodiversiteit hoog is. Biodiversiteit zorgt bijvoorbeeld voor schone lucht, schoon water, vruchtbare grond, een stabiel klimaat en het vermindert de impact van natuurrampen. Bovendien is biodiversiteit belangrijk voor dagelijkse behoeften zoals voedsel, brandstof, grondstoffen voor huizen en kleding, en medicijnen. Al deze zaken zijn belangrijk voor ons welzijn. Daarom is het van belang om te zorgen voor meer planten en dieren in onze natuurlijke omgeving.

Meer inheems en klimaatbestendig groen

Gelukkig zijn er dingen die we kunnen doen om de biodiversiteit te vergroten, ook in de stad. Zo kunnen we bijvoorbeeld meer groen aanleggen, zoals groene daken en (gevel)tuinen. Meer groen ziet er niet alleen mooi uit, maar biedt ook verkoeling, helpt regenwater in de grond zakken (waterberging) en is goed voor onder andere vogels, egels, (wilde) bijen en vlinders. Door te kiezen voor inheemse planten helpen we de Rotterdamse biodiversiteit te bevorderen. Insecten en andere dieren zijn vaak afhankelijk van inheemse plantensoorten als voedselbron. Het is ook belangrijk om rekening te houden met de leefomgeving van dieren en insecten door minder te maaien en op het juiste moment te snoeien.

Fotograaf Louis Meulstee

Ruimte voor water

Maak een (regenwater)vijver, wadi, vogel- of paddenpoel. Dit is niet alleen goed voor tuinvogels, ook insecten en kleine zoogdieren komen drinken. Als je de vijver of wadi op de laagste plek van je tuin aanlegt, voorkomt dit ook nog eens wateroverlast. Het aanleggen hoeft niet lastig te zijn; je kunt een plantenbak, afwasteil of cementkuip gebruiken als vijver. Vul deze met vorstbestendige en inheemse waterplanten. Graaf de bak in je tuin of zet hem op je balkon. Leg er stenen omheen en in, zo zorg je voor ‘rotsen’, waardoor vogels kunnen badderen. Vul de vijver vervolgens met water, het liefst regenwater uit een regenton.

Pimpelmees (Cyanistes caeruleus)

Gezonde bodem

Om planten goed te laten groeien, hebben ze een gezonde bodem nodig. Een gezonde bodem kan meer water vasthouden en droogt minder snel uit. Je kunt de bodem verbeteren door je groente- en fruitafval te composteren in je tuin of op je balkon. (Wormen)compost is plantaardig materiaal dat veel belangrijke mineralen en bacteriën bevat. Het is dus een goede bodemverbeteraar voor je tuin of planten op je balkon. Je kunt hiervoor een wormenhotel in je tuin plaatsen. Laat blaadjes en dode takken liggen, want een beetje rommel in de tuin is goed voor de dieren! Blaadjes en dode takken vormen namelijk een laagje op de bodem waar dieren hun voedsel uit halen of in weg kunnen kruipen, bijvoorbeeld als overwinteringsplaats voor egels. Ook zorgen de blaadjes ervoor dat je tuin beter water vasthoudt.

Fotograaf Irene Hoekstra

Minder tegels en meer groen

Een tuin met veel tegels en kunstgras biedt weinig ruimte voor biodiversiteit en kan leiden tot hitte in de zomer en wateroverlast bij hevige regenval. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk bestrating te vervangen door groen, zoals planten, struiken en bomen. Ook vergroening van gevels en daken draagt bij aan een prettige leefomgeving voor dieren en mensen. Als je toch liever bestrating wilt gebruiken, kies dan voor grind in plaats van tegels. Grind laat water door, wat het risico op wateroverlast vermindert. Kortom: verwijder de tegels en voeg meer groen toe aan je tuin!

Fotograaf Jan de Groen

Houd het donker

Lichtvervuiling verstoort het leven van veel dieren die ‘s nachts actief zijn, zoals vogels, vleermuizen en nachtvlinders, maar ook voor degenen die ‘s nachts slapen. Probeer daarom het licht uit te doen op je balkon of in je tuin, gebruik lampen met een bewegingssensor of plaats diervriendelijke verlichting met een amberkleurige tint.

Fotograaf Arnoud Verhey

Geen tuin, geveltuin of balkon?

Als je geen tuin, geveltuin of balkon hebt, zijn er nog steeds manieren om bij te dragen aan de biodiversiteit in je buurt. Je kunt bijvoorbeeld bloembakken voor je deur zetten of bij je wijkregisseur informeren of je bloemen rondom een boom kunt planten. Door de boomspiegel (het stuk grond rondom de stam van een boom) te beplanten, ziet de straat er kleurrijker uit en verbetert de bodemstructuur en het bodemleven. Je kunt ook de hoogte in gaan door verticaal te tuinieren, of je buurt opfleuren met een plantschaal. Samen met andere bewoners uit je straat kun je een plantschaal aanvragen via de website van de gemeente Rotterdam. Lees hier meer tips over het vergroenen van je omgeving.

Ook de gemeente Rotterdam gaat de biodiversiteit in de stad en de omliggende poldergebieden herstellen, behouden en waar mogelijk versterken. Doe je ook mee?

Je kunt subsidie krijgen!

Heb je grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Dan kun je subsidie klimaatadaptatie aanvragen! Daarnaast kun je extra subsidie ontvangen voor inheemse planten. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvraag indienen. Bekijk hier de verschillende soorten subsidies.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden