Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Droogte
  • Grondwater

Regenton

Bewaar gratis water voor later met een regenton. Regenwater is ideaal voor je planten of klusjes in huis. Zo hoef je minder drinkwater te gebruiken.

In Nederland regent het veel, wel 80 tot 90 centimeter per jaar. Dat is net zo hoog als een keukenstoel. Een regenton voor je tuin of balkon is handig en betaalbaar. Je kunt regenwater gebruiken voor veel klusjes in en om het huis. Je planten en huisdieren houden ook van regenwater. Lees hier onze tips en bekijk in het filmpje hoe je zo’n ton kunt aansluiten op de regenpijp.

Wat heb je nodig?

  • Regenton (inhoud 50-400 liter).
  • Regentonvoetstuk of tegels, om de regenton op de gewenste hoogte te plaatsen zodat er een gieter onder past.
  • Vulautomaat, eventueel met ingebouwde bladvanger.
  • Potlood en rolmaat, eventueel een waterpas.
  • Boormachine met gatenzaag, eventueel een ijzerzaag.
  • PVC-lijm.
  • Schuurpapier, fijn/grof.

    Audiodescriptie in MP3 beschikbaar

    Waarom regenwater opvangen?

  • Je kunt regenwater gebruiken om bloemen en planten water te geven. Regenwater bevat mineralen en is daardoor beter voor je planten. Daarnaast lossen meststoffen gemakkelijker op in regenwater.
  • Je kunt er je auto of je ramen mee wassen. Doordat regenwater geen kalk bevat laat het geen vegen of strepen achter op glas.
  • Met speciale installaties kun je regenwater gebruiken voor je toilet of wasmachine, waardoor je kalkaanslag kunt voorkomen.
  • We krijgen steeds vaker te maken met extreme weeromstandigheden. Er komen steeds vaker lange periodes van droogte voor. Door regenwater in een ton op te vangen kun je altijd je planten water geven, zonder gebruik te maken van kostbaar drinkwater.
  • Naast periodes van droogte, komen we ook steeds vaker heftige regenbuien tegen. Hevige regenbuien zorgen ervoor dat het regenwater niet snel genoeg in de bodem weg kan zakken. Een regenton kan helpen om een gedeelte van dit water op te vangen.
  • Regenwater is niet alleen goed voor planten, het is ook goed voor je portemonnee. Door een kwartier je tuin te sproeien gaat er al snel liters drinkwater doorheen. En dat tikt jaarlijks toch wel aan.
  • Minder kraanwatergebruik helpt het grondwaterpeil op peil te houden en de natuur te ondersteunen.
  • Door regenpijpen af te koppelen, wordt het riool ontlast bij zware regenval, wat wateroverlast kan verminderen en watervervuiling kan voorkomen.

    Keuze maken

    Bij het kiezen van de juiste regenton is het belangrijk om te bedenken hoeveel regenwater je wilt opslaan en hoeveel ruimte je hebt. Er zijn verschillende vormen en maten van regenwateropslag beschikbaar, zoals regentonnen, -zuilen, -schuttingen, circulaire TonTuin, slimme regentonnen en meer. Denk ook aan het materiaal van de ton, zoals kunststof of hout, en welke stijl het beste past bij je tuin of balkon. Check of de regenton is voorzien van een kraan en een deksel voor gemakkelijke toegang en om te voorkomen dat vuil en insecten het water kunnen bereiken.

    Waar zet je de regenton

    Zoek een plek in je tuin waar het regenwater goed opgevangen kan worden, zoals onder een regenpijp. Zet de regenton liever in de schaduw, zodat het water niet te warm wordt. De ton moet op een stevige, stabiele plek staan. Je kunt stoeptegels of een speciale standaard gebruiken. Zorg dat de plek vlak is, zodat de ton niet omvalt. De ondergrond moet sterk genoeg zijn voor het gewicht van de ton. Een volle ton van 100 liter weegt bijvoorbeeld 100 kilo. De plek moet ook makkelijk te bereiken zijn. Zo kun je gemakkelijk water pakken met een gieter of emmer. Handig is om de ton dichtbij je tuin of planten te zetten, zodat je het water meteen voor ze kunt gebruiken.

    Regenton installeren

    Voor je regenton kun je een vulautomaat kopen. Dit zorgt dat de ton niet te vol wordt. Kijk hoe groot je regenpijp is en kies dan de beste vulautomaat. Er zijn twee soorten. Eén waarbij je een gat maakt in de regenpijp en de ton. Dan doe je de vulautomaat in of om de buis. Deze is makkelijk. De andere is een vulautomaat die je over de buis schuift. Hiervoor moet je een stuk uit de regenpijp zagen. Deze is wat moeilijker, maar wel goedkoper. Meer informatie: Regenton Aansluiten – WaterLeider

    Onderhoud

    Denk eraan om de regenton leeg te laten lopen als het gaat vriezen, omdat bevriezend water kan uitzetten en de ton kan beschadigen. Hoewel de meeste regentonnen stevig zijn, is het toch belangrijk om ze te onderhouden. Maak de ton eens per jaar leeg en laat hem een paar dagen drogen. Daarna kan hij er weer een jaartje tegenaan! Ga naar deze website voor meer tips.

    Regenton bij weinig ruimte

    Heb je niet veel ruimte, maar wil je toch een regenton hebben? Dat kan! Je kunt een regenton zowel in een kleine stadstuin als op een balkon plaatsen. Zelfs op een oppervlakte van slechts 40 x 40 cm past al een regenton van 100 liter. Bedenk wel dat de meeste balkonen ontworpen zijn voor een bepaald aantal personen. Een ton van 50 liter past misschien beter op je balkon dan een grotere ton. Als het pand niet van jou is, zorg er dan eerst voor dat je schriftelijke toestemming hebt van de eigenaar om de regenpijp van het riool los te koppelen.

    Subsidie

    Je kunt bij de gemeente subsidie aanvragen als je 500 liter of meer regenwater opvangt. Dit kan ook samen met de buren. Als je met elkaar meerdere tonnen plaatst, tel dan het totaal aantal liters op voor de subsidieaanvraag via deze website.

    Buurtton Opzoomer Mee

    Als je een ton wilt om met buren te delen voor het gemeenschappelijk groen, dan kun je een aanvraag doen bij Opzoomer Mee. Dan bekijkt een projectleider je aanvraag en bij goedkeuring wordt de ton kosteloos geleverd en aangesloten.

    Heb je nog vragen of wil je meer informatie over een eigen regenton, mail dan naar rotterdamsweerwoord@rotterdam.nl.

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden