Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Droogte
  • Grondwater

Regenton

In Nederland valt er jaarlijks zo’n 80-90 centimeter regen. Zonde om al dat water niet op te slaan. Door het regenwater op te vangen in een regenton heb je altijd gratis water voor later.

Een regenton in je tuin is een effectieve en goedkope manier voor het opvangen van regenwater. Er zijn veel klusjes in en rondom het huis waar je prima regenwater voor kunt gebruiken. Lees hieronder de voordelen van een regenton en ontdek in het filmpje hoe je zo’n ton kunt aansluiten op de regenpijp.

Wat heb je nodig?

  • Regenton (inhoud 60-400 liter), met deksel.
  • Regentonvoetstuk of tegels, om de regenton op de gewenste hoogte te plaatsen.
  • Vulautomaat, eventueel met ingebouwde bladvanger.
  • Potlood en rolmeter, eventueel een waterpas.
  • Boormachine met gatenzaag.
  • PVC-lijm.
  • Schuurpapier, fijn/grof.

    Audiodescriptie in MP3 beschikbaar

    Wat zijn de voordelen van een regenton?

  • Je kunt regenwater gebruiken om bloemen en planten water te geven. Regenwater bevat geen kalk en is daardoor een stuk gezonder voor je planten. Daarnaast kunnen meststoffen gemakkelijker oplossen in regenwater.
  • Je kunt er je auto of je ramen mee wassen. Doordat regenwater geen kalk bevat laat het geen vervelende vegen of strepen achter op glas.
  • Met een speciale installatie kun je regenwater gebruiken voor je toilet (of wasmachine). Door regenwater te gebruiken voorkom je een kalklaag in je toiletpot.
  • We krijgen steeds vaker te maken met extreme weeromstandigheden. Er komen steeds vaker lange periodes van droogte voor. Door regenwater in een ton op te vangen kun je altijd je planten water geven, zonder gebruik te maken van kostbaar drinkwater.
  • Naast periodes van droogte, komen we ook steeds vaker heftige regenbuien tegen. Hevige regenbuien zorgen ervoor dat het regenwater niet snel genoeg in de bodem weg kan zakken. Een regenton kan helpen om een gedeelte van dit water op te vangen.
  • Regenwater is niet alleen goed voor planten, het is ook goed voor je portemonnee. Het water kost namelijk helemaal niets! Door een kwartier je tuin te sproeien gaat er al snel honderd liter water doorheen. En dat tikt jaarlijks toch wel aan.
  • Minder leidingwater is goed voor het grondwaterpeil en de natuur. Sloten en beken vallen minder snel droog waardoor planten en dieren die in het gebied leven droge periodes kunnen doorstaan.
  • Een regenton in je tuin is niet alleen erg handig, een regenton heeft ook een hoge decoratieve waarde. Je vindt ze in allerlei verschillende soorten en maten; je kunt er dus altijd wel eentje vinden die perfect bij jouw tuin past.
  • Door regenpijpen af te koppelen wordt het riool zoveel mogelijk ontzien bij hevige buien. Hierdoor is er minder kans op wateroverlast en wordt minder vaak vuil water op het oppervlaktewater geloosd.

    Waar moet je op letten bij de aanschaf van een regenton?

    Voor je een regenton koopt is het belangrijk dat je nadenkt over de volgende punten:

    Volume
    Jaarlijks valt er gemiddeld 80-90 cm regenwater. Een deel hiervan verdampt; ongeveer 65 cm komt via de regenpijp in je regenton terecht. In Nederland valt de neerslag redelijk egaal verdeeld en dus kun je uitgaan van ruim 5 cm per maand.

    Wil je iedere maand van een volle regenton gebruik kunnen maken? Dan kun je de volgende formule hanteren: volume regenton/50 = het oppervlakte van je dak. Bijvoorbeeld: 200 liter / 50 = minimaal 4m2 dakoppervlak. Doorgaans zijn regentonnen tussen de 200 en 300 liter geschikt voor Nederlandse woningdaken en regentonnen tussen de 100 en 200 liter toereikend voor garage- of schuurdaken.

    Uiterlijk
    Ook uiterlijk, prijs en materiaal kunnen doorslaggevende factoren zijn. Want, wie wil er nu niet een regenton die er ook nog eens mooi uitziet? Er zijn vele vormen en maten van regenwateropslag; regentonnen, -zuilen, -schuttingen, slimme regentonnen en meer. Je kunt bijvoorbeeld een traditionele houten regenton kopen, of een regenton met plantenbak maken.

    Plaatsing
    De regenton kun je het beste in de schaduw plaatsen. Zoek een plekje uit waar het regenwater gemakkelijk op te vangen is. De meest voor de hand liggende locatie ligt dicht bij het dak van je huis, garage, veranda of schuur. Ideaal is onder de regenpijp. Regenwater verdwijnt dan niet in de grond, maar in je regenton.

    Monteren
    Om optimaal gebruik te kunnen maken van je regenton is het verstandig een regenton vulautomaat aan te schaffen. Een vulautomaat zorgt ervoor dat je regenton niet overstroomt. Kijk goed naar de afmetingen van je regenpijp en bepaal aan de hand daarvan welke vulautomaat het meest geschikt is. Soms moet er een gat in je regenton geboord worden, maar meestal heeft je regenton al een schroefdraad-aansluiting of voorgeboord gat.

    Onderhoud
    Het is beter als de regenton weer leeg is als er een regenbui op komst is. Laat een paar uur voor iedere regenbui de regenton daarom leeglopen. Hierdoor kan het oude water vervangen worden door vers regenwater.
    De meeste tonnen kunnen tegen een stootje, maar toch is het belangrijk je ton te onderhouden. Leeg hem eens per jaar en laat hem vervolgens enkele dagen drogen. Hierna kan hij er weer een jaartje tegenaan!

    Regenton bij weinig ruimte

    Heb je weinig ruimte tot je beschikking, maar wil je toch graag een regenton plaatsen? Geen probleem! Een regenton is zowel in een tuin als op een balkon toepasbaar. Op een vloeroppervlak van 40 x 40 cm kun je al een regenton van 100 liter kwijt. Houd er wel rekening mee dat de meeste balkons gebouwd zijn op een aantal personen. Een ton van 100 liter past misschien beter op je balkon in plaats van een grotere ton. Is het pand niet van jou, zorg dan eerst voor schriftelijke toestemming van de eigenaar voor het afkoppelen van regenpijp van het riool.

    HULP BY AANSCHAF
    Ga je samen met je buren regentonnen installeren? De gemeente Rotterdam geeft subsidie voor het afkoppelen van regenpijp van het riool en het opvangen van regenwater vanaf 1000 liter. Als je de de regenton ook samen met je buren deelt, dan kun je via Opzoomer Mee aanmelden om een collectieve regenton te ontvangen in je straat. Heb je nog verdere vragen of wil je meer informatie over een eigen regenton, mail dan naar rotterdamsweerwoord@rotterdam.nl.

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden