Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Grondwater

Snoeien

Misschien is het je opgevallen dat sommige plekken in Rotterdam er in de winter wat minder ‘aangeharkt’ uitzien. Dat komt omdat de gemeente rekening houdt met de planten en dieren in de stad, wat goed is voor een gezonde groene omgeving.

Dat betekent ook dat het noodzakelijke snoeiwerk aan het plantsoen tegenwoordig veelal wordt doorgeschoven naar het vroege voorjaar. Dit draagt namelijk bij aan een rijke biodiversiteit; egels, padden en andere dieren hebben meer plek om te overwinteren, vogels eten nog van de zaden en hebben meer plek om te schuilen, maar ook kleinere organismen hebben dood hout en blad nodig om te kunnen bestaan (en de mooiste paddenstoelen kom je tegen op dode boomstronken).

De beste periode om te snoeien

Voor veel planten begint het rustseizoen binnenkort, bladeren vallen en afgestorven delen beschermen planten in de winter. Door de klimaatverandering en verschuiving van het groeiseizoen is het ‘rustseizoen’ van planten vaak korter. Het is daarom belangrijk om niet te vroeg te snoeien anders beschadig je de planten. Zoek eerst uit wanneer je welke plant het beste kunt snoeien. In het algemeen geldt voor de biodiversiteit: het voorjaar is de beste periode om te snoeien. De gesnoeide bladeren en takken kun je gewoon in de tuin laten liggen. Minder opruimen is juist goed! Verwilderde plekjes zijn een paradijs voor dieren en insecten. Daarnaast functioneren gevallen bladeren als natuurlijk beschermingsmiddel tegen vorst in de winter. Rommel is dus niet alleen beter voor het bodemleven, maar ook voor de wortels van je planten.

Naast dat het goed is voor de dieren in de stad, is er ook voor mensen meer te zien. Zeg eerlijk; een laagje sneeuw of rijp op uitgebloeide bloemen is toch een stuk mooier dan een laagje sneeuw of rijp op een vlakke ondergrond. En een Puttertje dat zaden pikt uit een uitgebloeide Kaardebol… En winterbloeiende planten, zoals de bekende Forsythia (chinees klokje), de ribes, kornoelje of toverhazelaar moeten hun schoonheid kunnen tonen. Die worden daarom meestal pas na de bloei in het voorjaar gesnoeid.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden