Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Hitte
  • Droogte
  • Grondwater

Geveltuintje

Geveltuinen worden steeds populairder in de stad. Ze zijn niet alleen een leuke toevoeging aan je huis, maar ze verbeteren ook de leefomgeving en maken de straat mooier.

Maar wat is een geveltuin eigenlijk? En hoe maak je er zelf een? Hieronder geven we je wat tips om je eigen minituin te maken.

Wat is een geveltuin?

Een geveltuin is een smalle strook met planten langs de voorkant van je huis. Perfect voor plekken zonder voortuin. Deze minituinen, gevuld met bloemen, kruiden of klimop, zijn niet alleen mooi maar helpen ook bij het verminderen van wateroverlast en verkoelen de omgeving in de zomer. Je straat wordt niet alleen mooier maar ook prettiger om in te wonen. Je mag een geveltuin aanleggen in Rotterdam. De gemeente heeft wel regels hiervoor.

Waar moet je op letten?

Voordat je begint, zijn hier een paar dingen om te onthouden:

  • Maak een plan voor je tuin. Kies planten die goed groeien in jouw omgeving.
  • Graaf niet dieper dan 30 cm.
  • De geveltuin mag maximaal 45 cm breed zijn, vanaf je huis gemeten.
  • Laat minstens 1.80 meter vrij op de stoep. Zo kunnen mensen goed langslopen.
  • Zorg zelf goed voor je tuin. Of doe dit samen met je buren.
  • Je mag een geveltuin alleen aanleggen als er gewone stoeptegels liggen, niet bij speciale sierbestratingen.
  • Plaats geen hekken rond je geveltuin.
  •  

    Hoe leg je een geveltuin aan?

    Wil je je eigen minituintje aanleggen? Goed bezig! In het onderstaande filmpje zie je stap voor stap hoe je een geveltuin kunt aanleggen.

     
    1. Tegels weghalen
    Het lijkt misschien een beetje rebels, maar het is toegestaan. Zoek een brede voeg en wip voorzichtig de tegel eruit. Je kunt hiervoor een koevoet, breekijzer, schep of een lange schroevendraaier gebruiken. Als er leidingen of kabels onder de stoep liggen, maak dan een verhoogde tuin met stapelblokken. Zorg ervoor dat de ventilatieroosters open blijven en dat straatnaamborden te zien blijven. Verwijder ongeveer anderhalf tot twee stoepstenen langs de muur. Gebruik de halve stenen om de ruimte tussen de rand en de stoep op te vullen. Graaf minstens 30 centimeter diep.

    2. Maak een rechte rand
    Steek de rand van je tuintje recht af en zet de stoepstenen rechtop langs de rand. Laat de bovenkant van de randsteen gelijk lopen met de hoogte van de stoep. Als je de rand gelijk maakt, kan regenwater gemakkelijker van de stoep naar de aarde stromen en kunnen dieren gemakkelijk van de ene geveltuin naar de andere gaan. Duw de randstenen stevig in het zand. Zorg ervoor dat er geen open ruimte is tussen je randsteen en de stoepstenen, anders kan de stoep inzakken.

    3. Vul je tuintje met aarde
    Meng of vervang de bovenste laag van de grond door tuinaarde. Let bij tuinaarde op het keurmerk met behulp van de Keurmerkenwijzer. Als je een geveltuin van 45 cm breed hebt, heb je ongeveer 60 liter aarde per meter geveltuin nodig.

    4. Planten
    Nu komt het leuke gedeelte: het planten! Je kunt het beste kiezen voor bollen, zaden of kleine plantjes die al zijn opgekweekt. Zorg ervoor dat je plantjes goed nat zijn voordat je ze in je geveltuin zet. Je kunt de onbegroeide grond daarna bedekken met boomschors of houtsnippers. Hierdoor blijft de grond langer vochtig.

    Extra tips voor je geveltuin

    Denk aan de locatie van je geveltuin. Ligt je tuintje op het zuiden? Dan krijgt het de hele dag zonlicht. Kies dan voor planten die van veel zon houden. Zoek uit welke soort grond en verzorging je planten nodig hebben, let op de grootte en bloeitijd van je planten. Kies voor planten die in verschillende seizoenen groeien, zodat je het hele jaar door van je tuin kunt genieten en dieren kunt helpen voedsel of schuilplaatsen te vinden.

    Verzorging van je geveltuin

    Vooral tijdens de droge, hete zomermaanden is het belangrijk om je planten genoeg water te geven. Sommige planten hebben ook voeding nodig. Snoei alleen als het echt nodig is. Vogels houden van dichte struiken en insecten vinden onderdak tussen takken en dode bladeren. Laat je snoeiafval vooral liggen om je planten te beschermen. Kies voor inheemse plantensoorten, die vragen minder onderhoud.

    Wat te doen met de tegels?

    De tegels die je verwijdert, kun je hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in je tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken. Kun je de tegels zelf niet gebruiken, dan kan je ze vanaf april meegeven met , de gemeentelijk ophaalservice voor gewipte tegels.

    Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Maak je gebruik maakt van de tegeltaxi, dan hoef je zelf niet door te geven hoeveel tegels je gewipt hebt. Dit doen wij voor je.

    Je kunt subsidie krijgen!

    Heb je grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Dan kun je subsidie aanvragen! Daarnaast kun je extra subsidie ontvangen voor inheemse planten. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvraag indienen. Bekijk hier de verschillende soorten subsidies.

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden