- Hitte
- Droogte
- Grondwater
Verticaal tuinieren
Verticaal tuinieren is hartstikke hip! Of je nou geen tuin hebt of weinig ruimte voor groen op het balkon, verticale tuinen zijn geschikt voor zowel buiten als binnen.
Een groene wand, ook wel groene gevel, muurtuin of verticale tuin genoemd, is een muur of schutting bekleed met verschillende planten die omhoog of naar beneden gaan groeien. Een verticale tuin werkt isolerend en houdt je woning koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast helpt de beplanting wateroverlast verminderen en biedt het groen ruimte aan kleine diertjes, zoals insecten en vogels. Bovendien ziet het groen er hartstikke mooi uit!
Waar moet je op letten?
Binnen, buiten, hangend of staand: een verticale tuin is eigenlijk overal te realiseren. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Allereerst de ligging van je tuin (of balkon); komt er veel zonlicht binnen? Dan zijn de mogelijkheden groter. Heb je een tuin die op het noorden ligt, dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een schaduwtuin. Denk ook na over de plaatsing van de planten. Planten die het meeste water nodig hebben, kun je het best onderaan plaatsen.
Verschillende soorten verticale tuinen
Stappenplan
Het aanleggen van een verticale tuin is helemaal niet zo lastig als het lijkt. Dit stappenplan is te gebruiken voor iedere verticale tuin, of je nu een stapeltuin maakt voor je bloemen of een gehele muur van eetbare planten toevoegt aan je tuin.
1. Het is belangrijk om je muur goed van tevoren te controleren. Zelfklimmende planten zonder klimconstructie grijpen zich vast aan de muur met zuignapjes of luchtwortels. Muren zijn dan vatbaarder voor beschadiging. Ook kan de klimplant te groot worden voor één woning. Maak dan afspraak met je buren om de plant tegen meerdere woningen op te laten groeien. Voor het gemak kies dan voor een stapeltuin of maak gebruik van constructies voor klimplanten. Je kunt deze constructie zelf maken, maar je kunt ook een kant-en-klaar model kopen. Let er ook op dat ventilatieroosters vrij blijven en niet bedenkt worden door planten.
2. Begin met plannen. Bedenk welke soort verticale tuin het meest geschikt is voor jou. Denk ook na over de plaats voor je tuin. Vervolgens kun je overgaan op het leukste werk: het kiezen van mooie (en geschikte) plantjes!
3. Bevestig de zakken of bakken aan de constructie en vul ze met potgrond. Let er op dat overtollig water gemakkelijk weg kan lopen. Maak je tuin niet te zwaar.
4. Het is verstandig om dezelfde soorten planten naast elkaar te zetten. Let hierbij vooral op de groeisnelheid van de planten. Planten die snel groeien kunnen namelijk de groei van de langzaam groeiende plant in de weg gaan zitten.
5. Plaats planten die weinig water nodig hebben bovenin. Zorg ervoor dat iedere plant genoeg water krijgt op de plek waar hij staat of hangt. Creëer een watergeefsysteem waarbij je al je planten van water kan voorzien. Zit er geen watersysteem in je constructie, bedenk dan hoe je je planten water gaat geven.
Voordelen van een verticale tuin
Wat als het pand niet van jou is?
Heb je een huurwoning, dan wordt je huurbaas er misschien niet zo vrolijk van als je gaten in de muren gaat boren. Voor je een constructie aan de wand bevestigd, is het dan ook handig eerst aan je woningeigenaar te vragen hoe hij of zij hier over denkt. Je kunt er in dat geval wellicht beter voor kiezen om gebruik te maken van plantenbakken. Of, een verrijdbare wand die je gemakkelijk naar een andere locatie kunt rollen. Net zo mooi, maar minder vast. Verhuis je, dan kun je je groene wand gewoon meeverhuizen.
Je kunt subsidie krijgen!
Heb je grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Dan kun je subsidie klimaatadaptatie aanvragen! Daarnaast kun je extra subsidie ontvangen voor inheemse planten. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvraag indienen. Bekijk hier de verschillende soorten subsidies.