Icon Left Overzicht
  • Hitte
  • Droogte
  • Grondwater

Verticaal tuinieren

Verticaal tuinieren is hartstikke hip! Of je nou geen tuin hebt of weinig ruimte voor groen op het balkon, verticale tuinen zijn geschikt voor zowel buiten als binnen.

Een groene wand, ook wel groene gevel, muurtuin of verticale tuin genoemd, is een muur of schutting bekleed met verschillende planten die omhoog of naar beneden gaan groeien. Een verticale tuin werkt isolerend en houdt je woning koel in de zomer en warm in de winter. Daarnaast helpt de beplanting wateroverlast verminderen en biedt het groen ruimte aan kleine diertjes, zoals insecten en vogels. Bovendien ziet het groen er hartstikke mooi uit!

Foto Raymond Landegent

Waar moet je op letten?

Binnen, buiten, hangend of staand: een verticale tuin is eigenlijk overal te realiseren. Toch zijn er een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. Allereerst de ligging van je tuin (of balkon); komt er veel zonlicht binnen? Dan zijn de mogelijkheden groter. Heb je een tuin die op het noorden ligt, dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor een schaduwtuin. Denk ook na over de plaatsing van de planten. Planten die het meeste water nodig hebben, kun je het best onderaan plaatsen.

Verschillende soorten verticale tuinen

  • Een groene muur: maak van je tuin, balkon of terras een oase van rust met een groene muur. Hang een plantenrek met plantenbakken op en vul deze met je favoriete planten en bloemen. Of ga de hoogte in door klimplanten te planten, je hoeft er maar minstens een tegel voor uit te halen. Er zijn verschillende manieren om een groene muur of schutting te maken; met zelfklimmende planten, met behulp van een klimconstructie of, als planten in de volle grond niet mogelijk zijn, met bakken en potten. Zo kun je een groene muur heel eenvoudig toepassen in kleine tuinen of op je balkon. Planten als klimop (Hedera), wilde wingerd (Parthenocissus), blauwe regen (Wisteria sinensis), klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris), maarts viooltje (Viola odorata) en klokjesbloem (Campanula) doen het vaak erg goed in een groene muur.
  • Stapeltuin: wanneer je niet jouw hele muur of schutting wil bedekken, kun je ook voor een stapeltuin kiezen. Deze handige tuintjes nemen heel weinig ruimte in doordat alle bakken op elkaar zijn gestapeld. Op deze manier creëer je (zonder zware constructie) een verticale tuin. Een stapeltuin is ook ideaal voor het kweken van je eigen kruiden, fruit en groenten. Je kunt een stapeltuin kant-en-klaar kopen of zelf maken. Je kunt ook een pallet hiervoor gebruiken.
  • Moestuin: een eetbare muur ziet er mooi uit en is hartstikke lekker! Je kunt in een verticale tuin heerlijke fruit, groenten en kruiden kweken. Je kunt een professioneel systeem ophangen, maar ook oude pallets doen het erg goed. Voorbeelden: Paprika, rozemarijn, tomaten, radijsjes, aardbeien, tijm of bieslook.
  • Schaduwtuin: heb je een tuin of balkon op het noorden? Dan is een schaduwtuin ideaal. Let er wel op dat je planten uitkiest die het goed doen in een schaduwtuin. Geschikte plantensoorten zijn klimop (hedera), klimhortensia (Hydrangea anomala petiolaris), vuurdoorn (Pyracantha coccinea), kruipend zenegroen (Ajuga reptans), longkruid (Pulmonaria) en varens.
    • Stappenplan

      Het aanleggen van een verticale tuin is helemaal niet zo lastig als het lijkt. Dit stappenplan is te gebruiken voor iedere verticale tuin, of je nu een stapeltuin maakt voor je bloemen of een gehele muur van eetbare planten toevoegt aan je tuin.

      1. Het is belangrijk om je muur goed van tevoren te controleren. Zelfklimmende planten zonder klimconstructie grijpen zich vast aan de muur met zuignapjes of luchtwortels. Muren zijn dan vatbaarder voor beschadiging. Ook kan de klimplant te groot worden voor één woning. Maak dan afspraak met je buren om de plant tegen meerdere woningen op te laten groeien. Voor het gemak kies dan voor een stapeltuin of maak gebruik van constructies voor klimplanten. Je kunt deze constructie zelf maken, maar je kunt ook een kant-en-klaar model kopen. Let er ook op dat ventilatieroosters vrij blijven en niet bedenkt worden door planten.

      2. Begin met plannen. Bedenk welke soort verticale tuin het meest geschikt is voor jou. Denk ook na over de plaats voor je tuin. Vervolgens kun je overgaan op het leukste werk: het kiezen van mooie (en geschikte) plantjes!

      3. Bevestig de zakken of bakken aan de constructie en vul ze met potgrond. Let er op dat overtollig water gemakkelijk weg kan lopen. Maak je tuin niet te zwaar.

      4. Het is verstandig om dezelfde soorten planten naast elkaar te zetten. Let hierbij vooral op de groeisnelheid van de planten. Planten die snel groeien kunnen namelijk de groei van de langzaam groeiende plant in de weg gaan zitten.

      5. Plaats planten die weinig water nodig hebben bovenin. Zorg ervoor dat iedere plant genoeg water krijgt op de plek waar hij staat of hangt. Creëer een watergeefsysteem waarbij je al je planten van water kan voorzien. Zit er geen watersysteem in je constructie, bedenk dan hoe je je planten water gaat geven.

      Voordelen van een verticale tuin

    • Minder wateroverlast: het regenwater wordt langzaam opgevangen en vastgehouden in de bodem waardoor het riool wordt ontzien.
    • Verkoeling: een groene gevel werkt isolerend, je woning blijft daardoor koel in de zomer. Behouden je planten hun bladeren in de winter, dan zorgt een groene wand er ook voor dat je woning warm blijft in de winter. Je kan hierdoor op je energiekosten besparen.
    • Biodiversiteit: een verticale tuin is een voedselbron voor kleine diertjes, zoals vogels en insecten. Het helpt dus bij het verbeteren van de biodiversiteit.
    • Gemakkelijk aan te leggen: hoewel het misschien lastig lijkt, is een verticale tuin gemakkelijk zelf aan te leggen. Bovendien kun je tijdens het tuinieren gewoon rechtop blijven staan; je hoeft niet meer te bukken. Zorg er wel voor dat je voor de juiste soort grond en beplanting kiest.
    • Onderhoudsarm: een groene wand vereist weinig onderhoud. Klimplanten halen de stoffen die ze nodig hebben uit de bodem en je hebt er dan ook weinig omkijken naar.
    • lage aanlegkosten: De kosten voor het aanleggen van een groene gevel zijn relatief laag. Voor een aantal tientjes kun je prachtige (klim)planten kopen die je tegen je gevel kunt laten groeien. Kies je voor inheemse planten, dan ontvangt je subsidie van de gemeente Rotterdam.
    • Geluiddempend: een groene muur dempt omgevingsgeluiden waardoor je binnenshuis minder last hebt van geluiden.
    • Decoratief: een verticale tuin laat je schutting of saaie muur er meteen een stuk vrolijker uitzien!
      • Wat als het pand niet van jou is?

        Heb je een huurwoning, dan wordt je huurbaas er misschien niet zo vrolijk van als je gaten in de muren gaat boren. Voor je een constructie aan de wand bevestigd, is het dan ook handig eerst aan je woningeigenaar te vragen hoe hij of zij hier over denkt. Je kunt er in dat geval wellicht beter voor kiezen om gebruik te maken van plantenbakken. Of, een verrijdbare wand die je gemakkelijk naar een andere locatie kunt rollen. Net zo mooi, maar minder vast. Verhuis je, dan kun je je groene wand gewoon meeverhuizen.

        Je kunt subsidie krijgen!

        Heb je grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Dan kun je subsidie klimaatadaptatie aanvragen! Daarnaast kun je extra subsidie ontvangen voor inheemse planten. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvraag indienen. Bekijk hier de verschillende soorten subsidies.

        Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden