Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Hitte
  • Droogte
  • Grondwater

Natuurlijk tuinieren

Heb je een grotere tuin en kan je de natuur wat meer zijn gang laten gaan, dan kun je tuinieren volgens onderstaande principes:

Wilde bloemenweide

Voedselarm = soortenrijk. Voedselarme gronden hebben veelkleurige soorten en kosten minder arbeid in het onderhoud.

Inheemse planten

Wilde planten hebben voorrang. Inheemse wilde planten brengen meer dieren in de stad. Denk ook eens aan een hoekje voor brandnetels en laat wat paardenbloemen staan. Een brandnetel is een waardplant van veel soorten vlinders. Wilde grassoorten en wilde tijm zijn goed voor vlinders.

Groenafval

Het groenafval van vandaag is het voedsel voor morgen. Houtsnippers en compost vervangen meststoffen en turf. Deze verbeteren de gezondheid van de planten en zorgen voor minder onderhoud. Daarnaast zijn een composthoop en een takkenril een uitstekende woonplaatsen voor allerlei diersoorten.

Grotere biodiversiteit

De tuin of delen van je tuin een beetje laten verwilderen resulteert in meer soorten-diversiteit. In veel levensbehoeften van dieren zoals egels kan voorzien worden door de bladeren en oud hout en wat verdwaalde stenen te laten liggen en wat minder onderhoud te plegen.

Op de natuur afgestemd waterbeheer

Regenwater zou zoveel mogelijk direct moeten kunnen infiltreren; als dat niet mogelijk is kan het tijdelijk opgeslagen worden in een wadi of greppel en vijvers. Zo komen ook waterminnende planten en dieren aan hun trekken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden