Vogelhuisje
Vogels zijn niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook ontzettend nuttig! Ze helpen bij het bestrijden van plagen in de tuin en zorgen voor een natuurlijk evenwicht in de omgeving. Helaas hebben veel vogelsoorten het moeilijk door veranderingen in hun leefomgeving. Gelukkig kun je ze een handje helpen door het ophangen van een vogelhuis.
Maar welke kast kies je? Er zijn gelukkig heel veel soorten vogel- en nestkasten te koop, want vogels hebben allerlei verschillende woonwensen. Voordat ze overstag gaan hebben ze namelijk een aantal eisen, zoals de grootte, de locatie (tuin of op balkon) en de hoogte. De kast moet bovendien op een veilige plek hangen, waar de wind niet door de opening kan binnenwaaien.
Het vogelhuis uitkiezen
Leuk dat je interesse hebt om een vogelhuisje te kiezen! Hieronder vind je enkele tips.
1. Begin met de postcode-vogelcheck van de vogelbescherming om te achterhalen welke vogels in jouw buurt voorkomen. Op basis hiervan kun je een geschikt vogelhuisje kiezen.
2. Kies een vogelhuisje van het juiste materiaal. Het beste materiaal is duurzaam hout, zoals FSC-gecertificeerd vurenhout. Zorg er ook voor dat het hout is behandeld met een milieuvriendelijke beits of verf.
3. Kies het juiste formaat vogelhuisje voor de vogelsoort(en) die je wilt aantrekken. De grootte van de opening en de binnenruimte van het huisje zijn hierbij belangrijk. Sommige vogels willen liever een kleine voordeur, anderen een grote. Weer anderen kijken graag om zich heen in halfopen vogelkast, terwijl de andere vogel liever wat privacy heeft. Vogels die je in stadswijken veel tegenkomt, zoals huismussen en gierzwaluwen kiezen om hun beurt weer vaker voor gaten en spleten in daken en gebouwen. Voor hen zijn er bijvoorbeeld speciale dakpannen met een gat te koop die je aan de muur kunt metselen.
Het plaatsen van het vogelhuis
Als je eenmaal een nestkastje hebt gevonden voor de vogels die je wel eens in de buurt hebt zien vliegen, zorg dan dat het kastje op de juiste plek hangt.
1. Hang de vliegopening naar noordoosten. De wind in Rotterdam komt meestal vanuit zuidwesten en zo hangt het kastje uit de wind en de regen.
2. Hang het kastje op een plek waar weinig zon schijnt. In het huisje wordt het dan te heet en bestaat de kans dat de jongen het niet overleven.
3. Hang het kastje op een rustige plaats. Vogels houden niet van te veel activiteit en hebben liever ook geen vogel-buren. Naast de voordeur, boven het terras of bij de voederplek is daarom minder ideaal. Houd minimaal 10-15 meter afstand tussen nestkasten voor dezelfde soort vogels en minimaal 3 meter voor verschillende soorten. Huismussen en zwaluwen zitten wel liever bij elkaar.
4. Voor de meeste kasten is 2 meter de ideale ophanghoogte. Voor grondvogels is 1,5 meter genoeg, maar voor zwaluwen en uilen kies je liever een stuk hogerop.
5. Zorg dat kast stevig hangt, zodat hij niet kan vallen of slingeren. Hang de kast ook een beetje schuin, zodat het regenwater niet naar binnen kan lopen.
6. Zorg voor beplanting naast en onder de kast. Dit helpt jonge vogels bij hun eerste vlucht en geeft ze fysieke ondersteuning en goede beschutting.
Lees hier hoe je zelf een nestkastje maakt:
Vogelbescherming – Zelf een nestkast maken
Kopen kan ook!