Icon Left Overzicht
  • Hitte

Tuinvijver

Een tuinvijver is niet alleen mooi om te zien, maar het heeft ook andere voordelen. Toch kan een gewone tuinvijver geen extra regenwater opvangen.

Voor het opvangen van regenwater zijn er betere opties dan een standaard tuinvijver, zoals een greppel, een open goot of een regenwatervijver Als je toch graag een gewone tuinvijver wilt, overweeg dan om deze met regenwater te vullen in plaats van drinkwater.

De voordelen

Een tuinvijver helpt de stad koel te houden en is goed voor planten en dieren. Het is nog beter als het water in de vijver beweegt, bijvoorbeeld door middel van een fontein. Bewegend water verdampt makkelijker en zorgt zo voor verkoeling bij hitte. Wil je een vijver met minder onderhoud? Kies dan voor een natuurlijke vijver. Een vijver maakt de tuin aantrekkelijk voor dieren om te leven en vergroot de biodiversiteit.

Biodiversiteit vergroten

Een vijver maakt de tuin aantrekkelijk voor dieren zoals kikkers, vogels, libellen en zoogdieren. Dieren dragen bij aan de ontspannen sfeer in je tuin. Kikkers bijvoorbeeld, eten onder andere muggen, waardoor je minder last hebt van muggen wanneer je buiten zit. Zo hebben alle soorten planten en dieren hun eigen rol om je tuin  een fijne plek te maken.

Je vijver aanleggen

Kies voor de locatie van je vijver een rustige plek, deels in de zon. Zo kunnen verschillende soorten planten en dieren in je vijver leven. Je kan een vijver maken met een bak of folie. Voor echte natuurliefhebbers is klei ook een optie. Zorg dat de vijver diep genoeg is zodat dieren kunnen overleven bij droogte of vorst, minsters 0,8 meter, liever nog 1,5 meter.

Waterplanten

Planten in je vijver maken het water gezond. Ze geven zuurstof en houden het water schoon. Kies verschillende soorten planten. Ze maken de vijver ook mooier. Vraag advies bij een tuincentrum of tuinontwerper over welke planten het beste zijn voor jouw vijver. Als je geen planten in je vijver kunt plaatsen, gebruik dan een pomp om het water te laten bewegen en zuurstof te geven. Je kunt ook een filter gebruiken om het water schoon te houden. Stilstaand water trekt veel bacteriën aan en kan muggen aantrekken.

Een tuinvijver is niet alleen mooi, maar ook goed voor je tuin en de dieren. Met de juiste inrichting en planten wordt het een levendige plek in je tuin.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden