- Hitte
Tuinvijver
Een gangbare tuinvijver is mooi, maar niet van betekenis voor de stedelijke waterhuishouding, want hij kan geen extra regenwater bergen. Hiervoor is bijvoorbeeld een greppel, open goot of regenwaterbuffervijver meer geschikt. En is het niettemin een goed idee om je reguliere tuinvijver te vullen met regenwater i.p.v. drinkwater.
De tuinvijver heeft een positieve invloed op hitte, biodiversiteit en de sfeer in de tuin. Het is wel belangrijk dat het water in de vijver beweegt. Bewegend water verdampt makkelijker en zorgt zo voor koeling (zoals een fontein). Voor de waterhuishouding is het beter om een natuurvijver aan te leggen waarbij wisselende waterstanden mogelijk zijn.
In een diervriendelijke tuin is water één van de belangrijkste zaken om voor te zorgen. Een vijver in de tuin vergroot de biodiversiteit, doordat er amfibieën leven, vogels er een bad nemen, libellen boven het water jagen en eitjes afzetten en passerende zoogdieren eruit drinken.
Om kikkers te trekken, heb je een vijver in je tuin nodig. Het voordeel van kikkers in je tuin is dat ze onder andere muggen eten, waardoor je daar weer minder last van hebt als je buiten zit. Kies voor de locatie van je vijver een rustige plek en deels in de zon. Zorg ervoer dat de oever glooiend is en er ondiepe plekken in je vijver zijn waarop de kikkers kunnen zonnen. Omdat het koudbloedige dieren zijn hebben ze warmte van de zon nodig.
Een vijver kun je aanleggen met behulp van een vijverbak of folie. De echte natuurliefhebber kan ook kiezen voor een afdekking van klei. Bij de aanleg van een vijver is het belangrijk ervoor te zorgen dat de vijver diep genoeg is (meer dan 0,8 m, liever 1,5 m i.v.m. waterkwaliteit), zodat waterdieren zowel bij een lage waterstand als bij vorst kunnen overleven.
Waterplanten zorgen ervoor dat het vijverwater (en dus de leefomgeving van vissen in het water) met zuurstof wordt verrijkt en wordt gezuiverd. Hierdoor blijft het gezond. Bovendien zorgen waterplanten voor een extra beleving in de tuin. Er zijn verschillende soorten waterplanten, zoals drijfplanten, onderwaterlelies en oeverplanten. Laat je adviseren om zeker te zijn welke planten in jouw vijver passen.
Gebruik een pomp voor het in beweging brengen en met zuurstof verrijken van het water. Ook kun je een filter gebruiken om het water schoon te houden. Maar waterplanten zijn natuurlijk leuker.