Icon Left Overzicht

Red de insecten!

Uit onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten is gebleken dat in de afgelopen decennia 76% (!) van de insecten uit Nederland is verdwenen. Maar ook in Europa en de rest van de wereld zijn er steeds minder insecten en dat vormt een steeds groter probleem, omdat insecten onmisbaar zijn voor een levendige natuur.

Soms moeten we klein beginnen en in onze eigen achtertuin de insecten een handje helpen om onze stad en de wereld in balans te houden. Hieronder vind je onze tips.

Zet de bloemetjes buiten

Zo simpel kan het zijn! Met een groen balkon, een geveltuintje of een groendak heb je zelf niet alleen een mooi uitzicht, maar help je ook de diertjes een eigen leefomgeving te creëren. Je kunt daarbij kiezen voor kruiden en bloemen die vlinders en bijen aantrekken. Maar je kunt bijvoorbeeld ook je eigen groenten verbouwen.

Water

Geef bloeiende planten in je (gevel)tuin of plantenbak regelmatig water. Anders krijgen planten droogtestress en dan stoppen de planten namelijk met het maken van nectar. Zonder nectar hebben insecten meer moeite met overleven. Als er ruimte voor is, dan zou je ook een vijver in je tuin kunnen aanleggen. Een natuurvriendelijke vijver heeft veel planten, weinig vissen en een oever die geleidelijk afloopt. Hiermee trek je veel meer dieren en planten aan dan een kale vijver met harde randen en veel vissen.

Gebruik natuurlijke middelen

Chemische pesticiden zijn schadelijk en de natuur biedt vaak haar eigen oplossingen om bepaald ongedierte te bestrijden. Het doel is niet het doden van de insecten, maar een gezonde leefomgeving te creëren die plagen op natuurlijke wijze weghouden. Zo helpt basilicum bijvoorbeeld bij het voorkomen van ziektes bij tomaten en is koriander gunstig bij het afweren van bladluizen.

Doe het buitenlicht uit

Ongeveer de helft van de insectensoorten zijn nachtdieren en die zijn afhankelijk van de duisternis en het natuurlijke licht van de maan om voedsel te vinden en zich voort te planten. Lichtvervuiling verstoort hun evenwicht en verkleint de kans om te overleven, omdat ze in de war raken door die mooie lichtjes in je tuin. Doe de lampen daarom wat vaker uit, zodat ze hun eigen weg kunnen vinden. Dit is ook nog eens beter voor het klimaat.

Biologische producten

Biologische planten, groenten en fruit dragen bij aan een gezond milieu en zijn aardig voor insecten. Met een steeds grotere keuze uit bio-producten bij de boer en in biologische winkels, help je de natuur én de kleine ondernemer.

Kies Nederlandse planten

Exotische bloemen en planten maken een tuin natuurlijk heel bijzonder, maar onze Hollandse insecten gedijen hier niet altijd even goed op. Planten die van nature in ons land voorkomen zijn vaak beter dan uitheemse soorten, omdat deze een eeuwenoude ecologische band vormen met de insecten die in ons land leven.

Op Subsidie voor inheemse planten | Rotterdam.nl vind je een lijst waarop je ziet welke planten van nature hier thuishoren en makkelijk te planten zijn in je tuin en waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Tuinieren in een volkstuin

Heb je geen tuin, maar wil je wel tuinieren? Ga dan eens langs bij de lokale volkstuin om een handje te helpen of meer te leren over het groen dat ons landje mooi houdt en hoe insecten daarbij helpen.

Laat een stukje gras staan

Insecten houden niet van verzorgde grasveldjes. Als we allemaal een klein stukje gras laten staan en stoppen met maaien, kan het ongestoord groeien en helpt dit de insecten enorm om een klein stukje wereld voor zichzelf te hebben. Ook de gemeente Rotterdam helpt door in het voorjaar minder te maaien.

Maak een insectenhotel

Als je insecten een eigen plek wilt geven, kun je een speciaal insectenhotel bouwen.
Denk bijvoorbeeld aan een lieveheersbeestjestoren of een vlinder- of bijenhuis. Niet alleen een leuk project voor de familie, maar ook een lust voor het oog zodra je hotel bezoekers krijgt.

Variaties in je tuin

Sommige insecten (waaronder diverse soorten bijen) hebben baat bij open (zanderige) grond, hier kunnen de insecten goed in nestelen. Minder tegels is top! Maar helemaal bedekken met gras ook niet. Naast gras, kruiden en planten kun je ook wat plekken aanbieden die extra aantrekkelijk zijn voor insecten en waar enkel grond aanwezig is.

Buiten onze tips zijn er natuurlijk nog veel meer manieren om insecten te helpen. Onze natuur houdt zichzelf perfect in evenwicht – flora en fauna gaan hand in hand, zodat wij als mens kunnen genieten van al wat zij te bieden heeft. We kunnen allemaal ook een handje helpen om dit zo te houden door alle insecten een kans te geven!

Hoe draag jij bij aan de biodiversiteit?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden