Icon Left Overzicht
  • Hitte
  • Droogte

Houd je huis koel

De temperaturen stijgen en je huis voelt aan als een sauna! Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je huis koel en comfortabel te houden, zelfs tijdens de warmste dagen. Denk aan slim ventileren en het isoleren van je huis.

Als je in je huis niet kunt ontsnappen aan de hitte en je er bijvoorbeeld slecht door slaapt of last hebt van gezondheidsproblemen, wordt de warmte wel heel vervelend. Daarom hebben we in dit filmpje vijf tips om het in en om je huis koeler te maken. Wil je meer tips? Lees dan vooral hieronder verder.

Audiodescriptie in MP3 beschikbaar

Houd de zon buiten

Als je wilt voorkomen dat je huis te warm wordt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de zon buiten te houden. Denk aan een grote parasol in de tuin, zonneschermen, luifels, luiken of rolluiken; ze zijn allemaal goede opties om je huis te beschermen tegen de hitte van de zon. Ook kun je kiezen voor zonwerende raamfolie. Hiermee behoud je het uitzicht terwijl je de warmte buiten houdt.
En als je niet veel tijd of geld wilt besteden, is een schaduwdoek een handige en goedkope oplossing. Dit doek kun je gemakkelijk aan een muur, boom, schutting of paal bevestigen voor wat extra schaduw. De gemeente geeft subsidie voor maatregelen tegen hitte, zoals zonwering en ventilatieroosters.

Zet je elektrische apparaten uit

Wist je dat elektrische apparaten en verlichting warmte kunnen afgeven en daardoor je huis nog warmer kunnen maken? Probeer daarom het gebruik van deze apparaten zoveel mogelijk te beperken, vooral tijdens de warmste uren van de dag. Dus als je niet naar je favoriete tv-programma kijkt, zet ‘m dan even uit. Ook kun je gloeilampen vervangen door energiezuinige LED-lampen, die minder warmte afgeven. Overweeg ook om apparaten die veel warmte afgeven, zoals de oven en droger, in de avonduren te gebruiken wanneer het buiten al wat koeler is.

Isoleer je huis

Een goed geïsoleerd huis houdt niet alleen in de winter de warmte binnen, maar ook in de zomer de warmte buiten. Zorg dus voor goede isolatie van je dak, muren en ramen. Als je bijvoorbeeld je ramen vervangt door HR++ glas (dat is extra isolerend glas), denk er dan ook aan om zonwering aan de buitenkant van je ramen te plaatsen. Op die manier houd je de warmte buiten de deur. Vergeet ook niet om je huis goed door te luchten zodra het buiten is afgekoeld.

Maak je dak groen

Als je een plat dak hebt, kun je er een groen dak van maken. Dit betekent dat je planten op je dak plaatst, wat zorgt voor verkoeling in de zomer. En het mooie is dat je het zelfs kunt combineren met zonnepanelen en dakisolatie. Als je geen plat dak hebt, kun je planten tegen de gevel plaatsen en bomen rondom je huis planten. Dit zorgt ook voor natuurlijke schaduw en verkoeling.

Verticaal tuinieren

Om de warmte tegen te houden, kun je de muren aan de buitenkant van het huis isoleren met behulp van planten. Deze planten vangen de warme temperatuur op en houden het tegen. Door verticaal te tuinieren, kun je dus niet alleen je huis isoleren, maar ook een mooie groene muur creëren. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar het helpt ook om je huis koeler te houden tijdens warme dagen!

Met deze tips kun je je huis koel houden tijdens de warme dagen. Heb jij ook tips? Laat het ons weten!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden