Icon Left Overzicht
  • Hitte
  • Droogte

Schaduwdoeken: eenvoudige oplossing voor hitte en zonneschijn

We houden allemaal van de zon, maar soms kan het erg heet worden. Te veel zon kan ook slecht zijn voor onze gezondheid. Gelukkig zijn er manieren om de hitte en zon te verminderen, zoals met schaduwdoeken!

Schaduwdoeken zijn handig om schaduw te maken op plekken waar geen bomen en klimplanten kunnen groeien, of als je snel een koele plek wilt maken. Ze zijn makkelijk te installeren en kunnen op verschillende manieren worden vastgemaakt.

Installeren van een schaduwdoek

Denk goed na over waar je de schaduwdoek wilt ophangen en hoe de zon beweegt gedurende de dag. Meet de plek waar je de doek wilt hangen en kies een doek die de juiste grootte heeft en bescherming biedt tegen de zon (UV-bestendig). Gebruik spanlijnen, karabijnhaken en eventueel stalen palen om de doek vast te maken en zorg ervoor dat hij goed strak zit. Je kunt subsidie krijgen van €15 per schaduwdoek, maximaal twee per woning of bedrijfspand. De subsidie vraag je hier aan.

Zelf een schaduwdoek maken

Als je geen schaduwdoek wilt kopen, kun je er zelf een maken met een wit laken, touwen en haken. Knip het laken op maat en bevestig het aan je raam, schutting, muur of gevel. Houd er rekening mee dat zelfgemaakte schaduwdoeken van laken niet geschikt zijn voor hevige regen of wind. Haal de doek weg als het slecht weer is om schade te voorkomen.

Schaduwdoeken zijn een makkelijke en effectieve manier om schaduw te maken en de hitte te verminderen. Zorg ervoor dat de doek goed vastzit en volledige bescherming biedt tegen de zon, of je nu een kant-en-klare doek gebruikt of er zelf een maakt.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden