Icon Left Overzicht
  • Droogte
  • Grondwater

Blije bijen voor een mooie tuin

Ben je klaar om je tuin om te toveren in een levendige oase vol kleurrijke bloemen en gezonde planten? Hier vind je een aantal makkelijke tips voor een gezonde en mooie tuin, met behulp van deze kleine zoemende helden. Ze komen niet voor de roze flamingo’s of het perfect gemaaide gazon. Nee, ze zijn hier voor de bloemen en de planten, en ze zijn bereid om hard te werken om jouw tuin tot leven te brengen.

(Wilde) bijen zijn goede helpers in de tuin. Ze vliegen van bloem naar bloem om nectar en stuifmeel te verzamelen. Hierdoor kunnen bloemen, planten en fruitbomen zich voortplanten en vruchten laten groeien. Dankzij de bijen krijgt je tuin veel kleurrijke bloemen en groeien de planten gezond. Helaas hebben wilde bijen het moeilijk. Ze hebben niet genoeg voedsel en nestplaatsen. Maar er is goed nieuws: Rotterdam komt in actie! De stad gaat maar liefst 40 hectare bijenlandschap creëren. En wij kunnen meehelpen! Als je voor de bijen zorgt, zorgen zij ook voor jouw planten en bloemen.

Blije bijen in de tuin,
Zorgen voor kleur en gezoem,
Met hun zoemen en gefladder,
Maken ze de tuin veel blijer.
Bloemen bloeien, planten groeien,
Dankzij deze zoemende bijen.
Met blije bijen in het rond,
Wordt de tuin een mooie grond.

Bed & Breakfast voor bijen

Ook bijen verdienen een comfortabel huisje (Bed) om in te wonen, nestelen en bescherming te vinden. Bouw een klein bijenhotel waar ze kunnen uitrusten na een drukke dag vol bestuiving of je kunt er zelfs een kant-en-klaar insectenhotel kopen. Je kunt ook delen van je tuin wat wilder en rommeliger laten, zodat bijen holletjes kunnen vinden om hun eitjes in te leggen. Want wist je dat maar liefst 80% van de wilde bijen hun nest in de grond bouwt? Ze graven kleine tunneltjes of vinden bestaande holtes om in te nestelen. En nu over naar voedsel (Breakfast) voor de bij!

Welkom bij het “Bzzz & Blij” hotel, dé ultieme vakantiebestemming voor onze zoemende vrienden

Restaurant voor de bij

Bijen zijn dol op nectar. Serveer een heerlijk buffet van diverse gifvrije bloemen en planten. Vul je tuin met bij-vriendelijke planten zoals lavendel, klokjesbloem, paardenbloem, grote tijm en veldsalie. Zorg voor een mix van bloemen die verschillende vormen, kleuren en hoogtes hebben en die op verschillende momenten van het jaar bloeien. Vooral vroegbloeiers (februari-maart) en laatbloeiers (september-oktober) zijn belangrijk, omdat er in die periodes weinig andere planten bloeien maar de bijen die er dan zijn wel voeding nodig hebben. Op die manier is er altijd voedsel beschikbaar voor de bijen en trek je verschillende bijensoorten aan voor een sterke en gezonde tuin.

Lavendel met bijen
Maak van je tuin een ‘bijenbuffet’ met gifvrije planten waar bijen helemaal wild van worden!

Maak een bijenkroeg

Bijen hebben ook dorst, vooral tijdens warme dagen. Plaats een ondiepe schaal met water in je tuin. Voeg mos, stenen, kurken of stukjes drijfhout toe, zodat bijen veilig kunnen drinken. Zorg ervoor dat je het (regen)water regelmatig ververst om te voorkomen dat er muggenlarven in groeien. Als je de waterbron in de buurt van lavendelplanten plaatst, zullen muggen er minder snel op afkomen. Bekijk hier hoe je zelf een bijenkroeg kunt maken.

Een gezellige bijenkroeg, foto: Eefje Peddemors

Laat de natuur zijn gang gaan

Geef de natuur wat ruimte in je tuin. Laat een stukje gras wat langer groeien en maai niet te vaak. Bijen zijn dol op paardenbloem en andere bloeiende planten in het gazon. Geniet vooral! Laat je tuin een plek zijn waar je kunt ontspannen en genieten van de natuur. Hoe meer je de natuur haar gang laat gaan, hoe beter dat is voor de gezondheid van je tuin en voor de kleine diertjes die je tuin bezoeken.

De geveltuin: het meest trendy restaurant voor bijen in de stad!

Kies voor gifvrije planten

Kies voor planten zonder gif in je tuin. Dit is goed voor bijen en andere bestuivende insecten, en creëert een veilige en gezonde omgeving voor deze belangrijke beestjes. Neem afscheid van de pesticiden. Deze kleine helden hebben geen zin in chemische wapens. Laat die spuitbussen en giftige stoffen achterwege en kies voor natuurlijke manieren om plagen te bestrijden. Gebruik planten zoals goudsbloem, lavendel, munt en basilicum die ongedierte afweren. Ook kun je nuttige insecten aantrekken, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en roofmijten, die helpen bij het bestrijden van schadelijke beestjes. Versterk je planten door compost aan de bodem toe te voegen. Hierdoor worden je planten sterker en beter bestand tegen plagen en ziektes. Je kunt zelf compost maken met behulp van een wormenemmer.

Samen vergroenen, foto: Arnoud Verhey

Doe het samen

Vraag je buren om mee te doen! Samen tuinieren is gezellig en een mooi moment om samen te zijn. Organiseer een gezellige geveltuinendag met familie, vrienden en buren. Hoe meer groen in de buurt, hoe mooier en gezonder je omgeving wordt. Deel deze tips en vraag samen de subsidie aan. Je kunt zelfs een wedstrijdje houden wie de mooiste geveltuin heeft.

Je kunt subsidie krijgen!

Heb je grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Dan kun je subsidie klimaatadaptatie aanvragen! Daarnaast kun je extra subsidie ontvangen voor inheemse planten. De volledige lijst met inheemse planten vind je hier. Tot uiterlijk acht weken na uitvoering van de activiteiten kun je een aanvraag indienen. Bekijk hier de verschillende soorten subsidies.

Zorg goed voor de bijen, en zij zullen ervoor zorgen dat je tuin eruitziet als een Instagram-waardig paradijs! Geef ze bloemen en planten waar ze dol op zijn, laat die schadelijke bestrijdingsmiddelen links liggen en maak van je tuin een buffetrestaurant voor deze zoemende gasten. Zo help je bijen en geniet je zelf van een prachtige tuin vol leven.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden