Icon Left Overzicht
  • Grondwater

Minder maaien

Minder maaien in Rotterdam? Jazeker! Het klinkt misschien gek, maar minder maaien is juist goed voor de natuur in de stad.

Als we minder maaien, krijgen wilde bloemen, kruiden en grassen de kans om te groeien. Je krijgt dus meer bloemen, meer planten, meer natuur. En dat is niet alleen mooi om te zien, maar ook goed voor de bijen, vlinders en andere insecten die hier van leven. Je krijgt ook meer vogels in de buurt. Naast voordelen voor de biodiversiteit, zorgen verwilderde gazons, parken, bermen en plantsoenen ook voor zuurstof, droogt de grond niet uit en zorgen ze voor verkoeling bij hitte in de stad.

Hoe moet je dan wel maaien?

Als je toch wil maaien, doe dat dan op het juiste moment en niet te vaak of te kort. Want als je te kort maait, kan de bodem uitdrogen en dat is niet gezond voor je tuin. Als je te vaak maait, krijgen wilde bloemen en kruiden geen kans om te groeien. Probeer het gras eens wat langer te laten worden.

Creëer een wilde rommelhoek

Denk ook eens aan een wilde rommelhoek. Dit is een hoek in de tuin waar je bewust niet maait en de natuur zijn gang laat gaan. Hier kunnen wilde bloemen en kruiden groeien en dieren en insecten kunnen schuilen en voedsel vinden.

Maar wat doet de gemeente Rotterdam eigenlijk?

De gemeente maait minder vaak en minder kort in parken, plantsoenen en bermen. De gemeente maait niet alles in één keer, maar in fases. Hierdoor blijft een deel van de planten staan en hebben dieren en insecten nog genoeg plek om te leven. Zo krijgt de natuur de kans om te groeien en te bloeien en wordt Rotterdam een groenere stad waarin het fijn is om te wonen en te leven.

Dus, maai minder vaak en niet te kort, creëer een wilde rommelhoek en geniet van al het moois dat de natuur te bieden heeft.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden