Icon Left Overzicht

Insectenhotel

Wist je dat insecten een cruciale rol spelen in ons ecosysteem? Ze bestuiven bloemen, breken organisch materiaal af en vormen voedsel voor andere dieren. Helaas hebben veel insectensoorten het momenteel moeilijk. Gelukkig kunnen we ze helpen met behulp van insectenhotels.

Het gaat niet zo goed met de insecten in Rotterdam. Ze hebben namelijk te weinig voedsel en plekjes waar ze een nest kunnen maken, omdat er teveel tegels en te weinig schuilplaatsen voor hen zijn. Maar insecten zijn hele nuttige beestjes! Wist je bijvoorbeeld dat wilde bijen en hommels voor bestuiving zorgen en verantwoordelijk zijn voor zo’n 80% van alle groente en fruit die in de supermarkt ligt? Ook lieveheersbeestjes en vliegen helpen de natuur, want zij eten bladluizen en helpen om rondzwervend afval op te ruimen.

Je kunt insecten een handje helpen door een insectenhotel te maken. Hieronder geven we je 8 tips om zoveel mogelijk bezoekers naar je insectenhotel te lokken!

  1. 1. Plaats je insecten- of bijenhotel op een zonnige en windvrije plek – insecten houden van warmte (net als veel mensen).
  1. 2. Voor het beste uitzicht voor je insecten, kies je een plek tussen de 50-200 cm van de grond.
  1. 3. Inheemse planten in de buurt doen het altijd goed en geven insecten de kans om, op steenworp afstand van je hotel, een hapje te gaan eten. De gemeente geeft subsidie voor inheemse planten, kruiden, struiken en bomen. Inheemse planten zijn meestal beter voor de Nederlandse insecten en dieren dan niet inheems.
  1. 4. Plaats de opening van het insectenhotel niet richting het zuidwesten in verband met de wind en regeninslag.
  1. 5. Zorg dat de muren in je hotel glad zijn. Je gasten kunnen hun vleugels namelijk snel openhalen aan scherpe randjes. Je kunt voor je hotel het beste hout van eiken, esdoorn, es of beuk gebruiken. Bij het gebruik van boorgaten in hout: boor met de draad van het hout mee.
  1. 6. Zorg dat al je gasten zich snel thuis voelen en ontwerp verschillende soorten kamers. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor hout, riet, bamboe, dakpannen, plantenresten, dennenappels of leem.
  1. 7. Ken je klant! Wilde bijen houden ontzettend van buisjes, terwijl vlinders dol zijn op horizontale gleufjes. Lieveheersbeestjes, torren en gaasvliegen reserveren echter vaker de vakjes met natuurlijke vullingen, zoals stro of klei vermengd met potgrond of plantenresten.
  1. 8. Schoonmaken is niet nodig; je kunt de natuur gewoon z’n gang laten gaan. Maar wanneer het insectenhotel naar jouw idee toch echt wel toe is aan een flinke schoonmaakbeurt, maak het dan schoon met alleen water, niet met schoonmaakmiddelen.

Lees hier hoe je een insectenhotel maakt:
Insectenhotel van oude tegels
Eigenwijs Blij – Stappenplan Insectenhotel
Je kunt ook kant en klaar insectenhotel kopen.

Een groot insectenhotel in de Heemtuin, Kralingse Bos gemaakt door REAKT Boszoom. Er is gebruik gemaakt van houtjes, bamboe en stroo. Alles is afgedekt met staal zodat vogels het materiaal er niet uit kunnen pikken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden