Icon Left Overzicht

Zelf een wormenemmer maken voor een kleine stadstuin of balkon

Heb je weleens gehoord van een wormenemmer? Het is een simpele manier om thuis groenafval te verwerken om de bodem van je planten op je balkon of in je stadstuin te verbeteren. En het mooie is: je kunt zelf een wormenemmer maken van spullen die je waarschijnlijk al in huis hebt!

Een wormenemmer is een soort minicomposthoop waarin je groenafval, zoals fruit- en groenteafval, koffiedik en theezakjes, kunt verwerken tot voedzame wormencompost voor je planten. Bovendien is het een duurzame manier om je afval te verminderen en bij te dragen aan een gezonde bodem. En het maken van een wormenemmer is helemaal niet moeilijk – je kunt het zelf doen met spullen die je al in huis hebt.

Benodigdheden voor een wormenemmer

Om een wormenemmer te maken, heb je het volgende nodig:

 • Drie stevige emmers (een emmer het liefst met een deksel).
 • Een plastic afhaalbakje
 • Een boormachine en een mes.
 • Schuurpapier.
 • Gft-afval (groente-, fruit-, en tuinafval).
 • Een laag natte bladeren en papier geweekt in water.
 • Compostwormen.
 • Optioneel: je kunt ook een terracotta schaal of pannendeksel gebruiken als deksel.
  • Het maken van de wormenemmer

   Volg deze stappen om je eigen wormenemmer te maken:

   1. Boor gaten met een grootte van een erwt in de bodem van twee emmers. Hierdoor kan de ‘rest’-vloeistof uit de emmer stromen, terwijl de compost op zijn plaats blijft. Wormenthee zit vol voedingsstoffen en kan je planten helpen groeien.
   2. Leg het plastic afhaalbakje in de emmer zonder gaten en plaats een emmer met gaten er bovenop. Zo creëer je een reservoirtje waarin de rest-vloeistof opgevangen kan worden.
   3. Vul deze emmer met bladeren. Wormen voelen zich thuis tussen herfstbladeren. Zorg ervoor dat de bladeren goed nat zijn, anders gaan de wormen dood. Als de bladeren voelen als een uitgeknepen natte spons, dan is dit perfect voor de wormen. In de zomer kun je stukjes karton gebruiken.
   4. Zorg dat je de juiste compostwormen hebt. De tijgerworm is de beste keuze voor je wormenhotel. Leg de compost met wormen in de emmer en mix het met de bladeren. Zorg ervoor dat de compost een beetje nat is.
   5. Plaats de laatste emmer bovenop de stapel. Dit wordt je ‘voerbak’. Stop hierin je gft-afval en zorg dat je een deksel hebt om regen buiten te houden.
   6. Voeg je groenafval toe. Je wormen mogen alle soorten gft-afval eten, behalve vet eten en vlees. Leg je afval in je voederbak en klaar is je wormenemmer!

   Tips en overwegingen

   Vraag eens bij je lokale cafetaria of ze nog emmers over hebben om te besparen op kosten en oude emmers een nieuw leven te geven. Gebruik alleen tijgerwormen in je wormenbak om het proces soepel te laten verlopen. En als je wormenbak begint te ruiken, voeg dan droge materialen toe.

   Het onderhouden van de wormenemmer

   Het onderhouden van de wormenemmer is eenvoudig:

  • Plaats de emmer op een plek in de schaduw, uit de wind en uit de regen.
  • Voeg maandelijks gft-afval toe aan de emmer.
  • Controleer regelmatig of de wormen nog genoeg vocht hebben en voeg indien nodig wat water toe.
  • Haal regelmatig het wormenmest uit de emmer en gebruik het als compost voor je planten.
   • Met deze stap-voor-stap instructie kun je zelf een wormenemmer maken voor je kleine stadstuin of balkon. Bekijk onze doe-het-zelf video op Instagram (@rotterdamsweerwoord) en deel je eigen wormenemmer met ons door ons te taggen!

    Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden