Het NK Tegelwippen 2024: Wip jij ook mee?

Van 21 maart tot en met 31 oktober gaat heel Nederland weer de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Doe jij al mee? In je eigen voor-, achter-, of geveltuin kun je aan de slag gaan en kans maken op mooie prijzen.

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Door meer groen wordt onze stad klimaatbestendiger, koeler op warme dagen en aantrekkelijker voor insecten en dieren.

Wat is ‘tegelwippen’?

Tegelwippen is wanneer je tegels uit de grond haalt. Dat kan in een tuin zijn, op een plein of voor je huis. Het vervangen van tegels door gras, bloemen, planten en bomen is niet alleen goed voor onze tuin, maar ook voor de buurt en onze eigen gezondheid.

Hoe werkt het?

Wip tegels en vervang ze door groen. Geef het aantal verwijderde tegels en een foto als bewijs op, en ze worden toegevoegd aan de Tegelstand Iedereen kan meedoen, maar zorg wel dat de tegels van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin, in Rotterdam mag je zelf een geveltuin voor je huis aanleggen. Lees hier de voorwaarden.

Raymond Landegent legt geveltuintjes aan in Vreewijk en Blijdorp, fotograaf: Jan de Groen

Samen tegelwippen met de buren

Wil je samen met een grote groep of je buren aan de slag? Je kunt subsidie krijgen voor het vergroenen van de straat. Kijk hier voor meer informatie. De hulp van bewoners en ondernemers is net zo belangrijk als die van de overheid. Daarom doen we het samen.

Tuinieren naast je voordeur, fotograaf: Arnoud Verhey

Regel een Tegeltaxi

Heb je tegels gewipt maar kun je de tegels zelf niet (her)gebruiken? De gemeente Rotterdam heeft hier een service voor: de TegelTaxi. De taxi is gratis te bestellen tijdens het Tegelwip-seizoen van maart tot eind oktober. Alle gewipte tegels die worden opgehaald door de Tegeltaxi tellen automatisch mee met het NK Tegelwippen.

Geveltuinendag Noord, fotograaf: Jan de Groen

Tips en inspiratie

Wil je gaan tegelwippen maar kun je nog wat tips en inspiratie gebruiken? Bekijk de tips hieronder. Het NK Tegelwippen wordt georganiseerd door creatief bureau Frank Lee. Meer informatie over het kampioenschap en de spelregels vind je op de website van het NK Tegelwippen. Samen maken we Rotterdam een stukje groener!