Icon Left Overzicht
  • Neerslag
  • Droogte
  • Grondwater

Hoogteverschillen in je tuin

Als je tuin te nat is, kun je met verschillende hoogtes zorgen dat regenwater na een flinke bui tijdelijk wordt vastgehouden in lagere delen, weg van je huis. Hierdoor blijven de hoger gelegen delen, zoals het terras, droog na een zware regenbui.

In de lagere en onverharde delen van de tuin kan het water even blijven staan en langzaam wegzakken zonder dat het overlast veroorzaakt.

De voordelen

Door deze hoogteverschillen ontstaan zowel natte als droge gedeelten, waardoor er ruimte ontstaat voor planten met verschillende waterbehoeften. Dit draagt bij aan de diversiteit van plantensoorten in je tuin. Dat zorgt ervoor dat je tuin gezond en levendig is. In het natte gedeelte kun je zelfs een houten terras of tuinpad aanleggen. Vergeet niet om waterdoorlatend anti-worteldoek te gebruiken om onkruidgroei onder en tussen het hout te voorkomen.

Hoogteverschillen in je tuin maken

Om hoogteverschillen in je tuin te maken, kun je dit doen:

Plannen en ontwerpen: Begin met een plan voor de hoogteverschillen in je tuin. Bedenk waar je lagere delen wilt hebben om water vast te houden en hogere delen voor bijvoorbeeld een terras.

Graven: Graaf de lagere delen op de gewenste plekken in je tuin. Deze lagere delen zullen water opvangen tijdens regen. Zorg ervoor dat de grond in deze gebieden iets afloopt, zodat het water kan weglopen. Een verlaagd deel van je grasveld of tuin met een diepte van 15 cm kan zorgen voor extra wateropvang tijdens hevige regenval.

Maak hellingen: Bouw hellingen tussen de lagere en hogere delen van je tuin. Deze hellingen zorgen ervoor dat het water van de hogere naar de lagere delen stroomt. Zorg ervoor dat de hellingen niet te steil zijn.

Doorlatende grond: Zorg ervoor dat de grond in de lagere delen van je tuin water doorlaat, zodat het water langzaam kan wegzakken. Je kunt bijvoorbeeld zand of grind gebruiken.

Kies planten: Kies geschikte planten voor zowel de lagere als de hogere delen van je tuin. Planten in de lagere delen moeten goed tegen vocht kunnen, terwijl planten op de hogere delen droger blijven. Dit zorgt voor meer verschillende planten in je tuin.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden