- Nieuws
- 03/07/2024
Subsidie Klimaatadaptatie is vernieuwd!
Wil jij jouw buurt mooier, gezelliger en groener maken? Heb je steeds vaker last van de hitte in huis en wil je er iets aan doen? Goed nieuws, je kunt hiervoor een vergoeding ontvangen! Vanaf 1 juli 2023 wordt de subsidieregeling verlengd om inwoners en woningcorporaties te ondersteunen bij het aanpassen van huizen en tuinen aan de extreme klimaatveranderingen.
Het klimaat verandert en dat raakt ons allemaal, vooral in de steden neemt de kans op overlast en schade door extreem weer toe. Hevige regenbuien zorgen ervoor dat het regenwater niet snel genoeg in de bodem wegzakt en extreme hitte heeft negatieve gevolgen voor onze gezondheid. Gelukkig kunnen we daar samen iets aan doen! Hoe meer regenwater bij hevige buien wordt opgevangen, hoe minder wateroverlast en waterschade aan gebouwen. Daarnaast raakt het riool minder snel overbelast bij een hoosbui. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groene buurt zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. Ook woningen met zonwering en goede ventilatie helpen bewoners om een hitteperiode goed door te komen.
Voor wie is de subsidie?
Rotterdamse bewoners (individueel, gezamenlijk of VVE), bedrijven, organisaties (stichtingen, verenigingen etc.) en Rotterdamse wooncorporaties kunnen hier de subsidie voor gebruiken. Daarnaast kunnen ook stichtingen zonder winstoogmerk subsidie aanvragen, die ten goede komt van een groep huurders of eigenaren van een pand. En dat is nodig, want de gemeente kan niet alles zelf. Slechts 40% van Rotterdam is namelijk eigendom van de gemeente. Met de subsidie kunnen we samen zorgen dat Rotterdam bestand is tegen de steeds meer voorkomende extreme droge, natte weersomstandigheden én hitte.
Waar kan ik subsidie voor krijgen?
In de nieuwe regelingen kun je subsidie aanvragen voor het aanleggen van groene tuinen en het opvangen van regenwater. Dit was ook al mogelijk in de vorige regeling. Wat nieuw is, is dat het aanleggen van een aparte aansluiting voor regenwater nu ook in aanmerking komt voor subsidie. Hierdoor wordt overtollig regenwater niet meer naar het vuilwater rioolstelsel afgevoerd, maar kan het rechtstreeks naar de bodem en/of open water stromen. Dit helpt om overlast bij hevige regenval te verminderen.
En er is nog meer goed nieuws! In de subsidieregelingen zijn nu ook maatregelen tegen hittestress opgenomen. Dus als je last hebt van de hitte in huis, kun je ook subsidie krijgen voor zonneschermen en zonwerende folie. Het plaatsen van niet-mechanische ventilatie en het creëren van schaduw helpen namelijk om je huis lekker koel te houden.
Nieuw dit jaar is ook de aparte regeling voor Rotterdamse woningcorporaties. Ze kunnen nu subsidie aanvragen om hun panden klimaatadaptief te renoveren. Op die manier kunnen woningcorporaties hun panden nog beter voorbereiden op het veranderende klimaat.
Waar vraag ik subsidie aan?
Wil jij jouw buurt mooier, gezelliger en groener met klimaatadaptieve maatregelen? En kun je daar financiële steun bij gebruiken? Kijk dan op rotterdam.nl/subsidie-klimaatadaptatie voor alle voorwaarden en dien jouw aanvraag in. Vergeet niet om je aanvraag voor deze subsidie uiterlijk acht weken voor de uitvoering in te dienen, samen met eventuele aanvullingen. Het leuke is dat je de Subsidie Klimaatadaptatie ook samen met je buren kunt aanvragen. Goed om te weten: deze subsidie geldt niet voor het toevoegen van groenoppervlak, waterberging of het afkoppelen van regenwater van het riool bij nieuwbouwprojecten of braakliggende terreinen. Dus richt je vooral op bestaande panden en buurten om ze klimaatbestendiger te maken!
Extra vergoeding voor inheemse planten
Maak je tuin, balkon of dak biodiverser! Op de pagina inheemse planten vind je een overzicht van planten die geschikt zijn om de biodiversiteit te vergroten. Deze lijst bevat ook een aantal plantensoorten die niet inheems zijn, zoals lavendel en vlinderstruik. Maar omdat deze planten wel een (zeer) positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit, kun je ook voor deze planten subsidie aanvragen. Zij ondersteunen dieren zoals bijen, vlinders en vogels.
Looptijd
De regelingen zijn gestart op 1 juli 2023 en lopen tot en met 31 december 2026. Voor meer informatie over de specifieke maatregelen en bijbehorende subsidiebedragen kun je terecht op rotterdam.nl/subsidie-klimaatadaptatie. Daar vind je alle details die je nodig hebt. En als je de subsidie wilt aanvragen, kun je dat ook doen via deze website.
Meer informatie
Vragen over deze subsidieregeling? Neem contact op met het Duurzaamheidsloket of telefonisch via 14010.
De subsidieregeling Klimaatadaptatie is een onderdeel van het Rotterdams WeerWoord in samenwerking met het actieprogramma “Rotterdam gaat voor groen” en de Uitvoeringsagenda Biodiversiteit.