Geveltuinen

Impact

1 uit 3

Schaal

geen data

S M L XL

Investering

1 uit 3

Bijdrage

Biodiversiteit Duurzame mobiliteit

De ‘geveltuin’ wordt steeds populairder. Een geveltuin is leuk om aan te leggen, het is goed voor de natuur en een verrijking voor de buurt.
1. Breek de stoep open
Het voelt misschien wat rebels, maar het mag. Ga op zoek naar een brede voeg en wip de tegel er voorzichtig uit. Je kunt hiervoor een koevoet, breekijzer, schep of lange schroevendraaier gebruiken. Liggen er leidingen of kabels onder de stoep? Leg de tuin dan verhoogd aan met behulp van stapelblokken. Let er op dat je ventilatieroosters open houdt en laat straatnaamborden zichtbaar.

Haal ongeveer anderhalf of twee stoeptegels weg langs de gevel. Je kunt de halve tegels gebruiken om de gaten tussen het randje en de stoep op te vullen. Diep je tuintje voldoende uit; planten houden niet van zand, wel van aarde. Bovendien houdt aarde water beter vast.

2. Creëer een rechte lijn
Steek de rand van je tuintje recht af en zet de stoeptegels rechtop langs de rand. Laat de bovenkant van de randtegel aansluiten bij de hoogte van de stoep. Door de rand te laten aansluiten kan het regenwater makkelijker van de stoep de aarde in lopen en kunnen dieren gemakkelijk van geveltuin naar geveltuin oversteken. Tik de randtegels stevig in het zand. Zorg ervoor dat er geen loze ruimte zit tussen je randtegel en de stoeptegels, want dan kan de stoep inzakken.

3. Vul je tuintje met tuinaarde
Zodra de tegels eruit zijn, vermeng of vervang je de bovenste laag van de bodem door vruchtbare aarde. Vaak ligt hier namelijk nog bouwgrond. Als je een geveltuin van 45 cm breed hebt, heb je ongeveer 60 liter tuinaarde per meter geveltuin nodig.

4. Planten
Tijd voor het leukste klusje: het planten! Denk goed na over het soort plant dat je wilt gebruiken, niet iedere plant is geschikt voor een geveltuin. Zorg ervoor dat je plantjes voldoende nat zijn, alvorens je ze in je geveltuin plaatst. Gebruik geen planten die uitgroeien tot bomen of grote struiken. De wortels van deze planten zijn namelijk te groot en ze kunnen problemen veroorzaken aan de leidingen.

Extra tips voor het aanleggen van een geveltuin
Houd rekening met het klimaat rondom jouw tuintje. Ligt jouw tuintje op het zuiden? Dan geniet je de hele dag van zon en dus zal je op zoek moeten gaan naar planten die van de zon houden. Doordat geveltuintjes dicht tegen de gevel aan liggen, valt er niet altijd regen in deze tuintjes.

Google eens op ‘tuin op het westen’ of ‘planten in de zon’ en bekijk de afbeeldingen die tevoorschijn komen. Klik op de plaatjes die je mooi vindt en bekijk wat voor soort grond deze planten nodig hebben, hoeveel water ze lusten, hoe groot ze worden en wanneer ze bloeien. Maak een lijstje met je favorieten en sla de afbeeldingen op. Houd ook rekening met de seizoenen; sommige planten bloeien enkel in de zomer, anderen komen in het voor- of najaar tevoorschijn.

Planten in de volle grond hoef je minder vaak water te geven dan planten in een pot. Door klimplanten in de geveltuin te plaatsen, blijft het begroeide deel van de gevel in de zomer koel. Als er vruchtdragende soorten, zoals wijnranken of rode bessen worden geplant, bieden de vruchten niet alleen voedsel voor jezelf, maar ook voor bijvoorbeeld vogels. Daarnaast biedt de beplanting ruimte voor bijen en vlinders om te schuilen.

Verzorging van je geveltuin
Vaak houden je dakgoot en de gevel veel regenwater tegen, waardoor je geveltuintje droog blijft. Vooral tijdens de droge, hete zomermaanden is het dus van belang dat je je planten voldoende water blijft geven. Naast water hebben sommige plantensoorten ook voeding nodig.

Haal regelmatig uitgebloeide bloemen weg, op deze manier bevorder je de bloei van andere bloemen. Snoei alleen als dit echt nodig is. Vogels houden van dicht struikgewas en insecten overwinteren tussen takken en dode bladeren.

Wat te doen met de tegels?
De tegels die je verwijdert, kun je hergebruiken. Bijvoorbeeld om een tafeltje voor in je tuin, een rand langs een bloemperk of een insectenhotel mee te maken. Kun je de tegels zelf niet gebruiken, dan kan je ze vanaf april meegeven met de Tegeltaxi, de gemeentelijk ophaalservice voor gewipte straattegels.

Rotterdam doet ook dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen en elke tegel telt. Maak je gebruik maakt van de tegeltaxi, dan hoef je zelf niet door te geven hoeveel tegels je gewipt hebt. Dit doen wij voor je.

Zin om aan de slag te gaan? Rotterdammers kunnen voor inheemse planten en het vergroenen van de woonomgeving subsidie krijgen.

Maar wat is nu precies een geveltuin? En hoe leg je er een aan? Hieronder helpen we je op weg bij de aanleg van je eigen minituin.

Wat is een geveltuin?
Een geveltuin is een strook met planten tegen de voorgevel van je woning aan. Je vindt ze vooral terug bij huizen zonder voortuin. Je kunt ze met van alles vullen: bloemen, kruiden, planten of klimop.

Het verwijderen van een rij tegels langs de gevel aan de straatkant mag van de gemeente. Zo kun je een klein tuintje aanleggen, waardoor regenwater kan infiltreren, vogels een schuilplek kunnen vinden en je huis en straat er leuker uitzien.

Voordelen van een geveltuin
Een geveltuin ziet er niet alleen ontzettend gezellig uit, er zijn nog veel meer voordelen:

Groen zorgt voor een gezondere leefomgeving. Planten vangen fijnstof op en houden dit vast.
Een geveltuintje draagt bij aan de biodiversiteit in de buurt.
Een geveltuintje houdt minder warmte vast dan beton of tegels. Extra verkoeling is in de zomer erg aangenaam.
Regenwater verdwijnt gemakkelijker in de grond, waardoor de kans op wateroverlast wordt teruggedrongen.
Meer groen is goed voor vogels en insecten.
Groen maakt de stad beter bestand tegen klimaatveranderingen.
Kleine dieren (zoals egels) gebruiken de geveltuintjes om van geveltuintje naar geveltuintje te gaan en zich zo ‘beschermd’ te kunnen bewegen door de straat. Alle kleine beetjes groen helpen hierbij. De groene stukjes vormen samen een soort ‘infrastructuur’ voor dieren.

Waar moet je rekening mee houden?
Er zijn enkele punten waar je rekening mee dient te houden voordat je begint met graven:

Je mag niet dieper graven dan 30 cm.
De breedte mag maximaal 45 cm bedragen (gemeten vanaf je voorgevel).
Het is belangrijk dat de vrije doorloop minimaal 1.80 meter bedraagt, zodat de stoep goed bereikbaar blijft.
Over een lengte van maximaal 10 meter is een versmalling tot 1.20 meter mogelijk. Na die versmalling is over minimaal 2 meter de normale breedte van 1.80 meter nodig, zodat voetgangers elkaar kunnen blijven passeren.
Je dient het tuintje zelf te onderhouden.
Je mag alleen een geveltuintje aanleggen bij gewone stoeptegels, niet bij speciale sierbestratingen.
Ook mag je geen afrastering aanleggen rondom je geveltuin.

Hoe leg je een geveltuin aan?
Wil je je eigen minituintje aanleggen? Leuk! In het onderstaande filmpje zijn de stappen te zien om zelf een geveltuin aan te leggen: