Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 08/11/2022

De Gouden Tegel gaat dit jaar naar …*tromgeroffel*

Op 21 maart ging het NK Tegelwippen weer van start. Dit groene initiatief, met als doel om zoveel mogelijk tegels te vervangen voor groen, begon twee jaar geleden in Rotterdam en Amsterdam en is door het daverende succes uitgegroeid tot een Nationaal Kampioenschap. Na 6 maanden tuinieren zijn de resultaten eindelijk binnen!

Alle lof voor alle rotterdammers die ervoor hebben gezorgd dat we zoveel mogelijk tegels hebben vervangen voor groen! Minder tegels zorgt voor een groenere en daardoor gezondere stad met minder hitte, minder wateroverlast en meer verblijfplaatsen en voedsel voor de dieren in onze stad. Alle tegels die zijn opgehaald door de Tegeltaxi zijn hergebruikt. Ze zijn vergruisd en gebruikt bij de aanleg van wegen!

Nieuw record

Dit jaar zijn er in totaal meer dan 2,8 miljoen tegels (2.818.011 om precies te zijn) gewipt in heel Nederland! Samen met 134 andere gemeentes ging Rotterdam de strijd aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen. Vorig jaar zijn er in Rotterdam maar liefst 119.000 tegels uit gehaald. Ondanks dat we dit jaar niet gewonnen hebben, heeft de stad opnieuw een record aan tegels vervangen: 135.597 tegels!! (bijna 2 keer de grasmat van de kuip!). Wat een geweldig resultaat!

Fotograaf Jan de Groen

Winnaars

De Gemeente Den Haag sleept dit jaar de prestigieuze Gouden Tegel binnen met het allerhoogste aantal TPI: Tegels Per Inwoners. Per 1000 inwoners heeft Den Haag bijna evenveel tegels gewipt, wat wil zeggen dat er voor iedere inwoner één tegel is vervangen door groen. De inwoners van Den Haag hebben zich dit jaar flink ingezet om hun wijken, buurten, stoepen en pleinen te vergroenen. Ook de gemeenten Breda, Almelo en Hollands Kroon die het meeste aantal tegels hebben gewipt vallen in de prijzen en winnen de Gouden Schep. Bekijk de tegelstand hier .

Fotograaf Jan de Groen

Rotterdam feliciteert de gemeenten Den Haag, Breda, Almelo en Hollands Kroon van harte met de prachtige overwinning en gaat in 2023 met plezier opnieuw de strijd aan om de stad en de rest van ons land om te toveren in een gezond en groen landschap! Alle deelnemers hebben een geweldige inspanning geleverd om de 2,8 miljoen tegels om te wippen in groene ruimte. Het is voor ons allemaal een prachtige beloning dat ons land stukje bij beetje steeds groener wordt, laten we dit samen vieren!

Wat kun je nog steeds doen?

Ook in de wintermaanden kun je nog steeds je gevel opfleuren met een geveltuintje. Voor het aanleggen van een geveltuin heb je geen toestemming van de gemeente nodig. Zolang je je aan de voorwaarden houdt, kun je meteen aan de slag! Vind alle tips en voorwaarden hier.