Icon Left Overzicht
  • vandaag

De Tegeltaxi rijdt weer

De Tegeltaxi is terug en staat klaar om jouw tegels én eventueel zand op te halen. Weg met die grijze tegels, het is tijd voor een groenere en gezondere tuin!

Tijd om je tuin en gevel lenteklaar te maken en wat is beter dan een flinke dosis groen toe te voegen en sportief tegel te wippen? Tot eind oktober komt de Tegeltaxi weer door de straten van Rotterdam om jouw gewipte tegels op te halen.

Ophaalservice voor tegels

Het vervangen van tegels door planten en bomen helpt niet alleen om wateroverlast te verminderen, maar geeft ook meer ruimte aan verschillende dieren om te leven. Bovendien zorgt groen voor verkoeling tijdens warme dagen én is het goed voor onze gezondheid. Kun je de tegels niet (her)gebruiken om iets moois van te maken? De gemeente biedt een gratis ophaalservice aan voor jouw gewipte tegels. Met de Tegeltaxi worden ze zo voor je weggehaald. Vorig jaar heeft onze Tegeltaxi-held meer dan 100.000 tegels opgehaald, en dat deels elektrisch! Dit jaar rijden we ook weer elektrisch in Noord-West (Centrum, Delfshaven, Kralingen en Noord).

Hoe werkt het?

Heel simpel! Ga naar www.tegel.taxi en maak een afspraak met het online formulier ‘Regel een Tegeltaxi’. De Tegeltaxi komt een keer per vier weken langs in elke wijk van Rotterdam. Houd er rekening mee dat de Tegeltaxi alleen tegels ophaalt die zijn vervangen door groen. De Tegeltaxi komt op maandag (en soms op dinsdag) langs, dus zorg ervoor dat je tegels klaarliggen tussen zondag 16:00 uur en maandag 7:00 uur. Vergeet niet om een afspraak te maken, want de Tegeltaxi komt niet automatisch langs bij jouw huis. Zorg ervoor dat de tegels op een goed bereikbare plek liggen voor onze vrachtwagen met knijper, zoals aan de openbare weg, op de stoep, op de hoek van een straat of in een parkeervak. En controleer of er geen andere objecten in de weg liggen, zoals auto’s, bomen, hekken of lantaarnpalen.

Instructies over hoe de tegels het zand kunnen worden ingezameld met de Tegeltaxi.

Zand?

Oh, en vergeet niet, we halen ook zand op! Zorg ervoor dat de tegels en het zand in aparte stapels liggen, los van elkaar, zodat we ze gescheiden kunnen inzamelen. Het kan zijn dat het zand een dag later wordt meegenomen. Hier zijn de spelregels: De Tegeltaxi haalt alleen zand op, geen grond. Er mogen geen plantresten of puin in het zand liggen. Zand in zakken wordt niet meegenomen. We nemen zand alleen mee als er ook tegels worden aangeboden. Heb je per ongeluk geen zand aangemeld, maar moet er wel zand worden meegenomen? Maak dan gewoon een nieuwe afspraak via www.tegel.taxi.

Nationaal Kampioenschap Tegelwippen

Rotterdam doet dit jaar weer mee aan het NK Tegelwippen! Een Nationaal Kampioenschap tussen gemeentes in Nederland om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groene (gevel)tuinen: tegelwippen! Alle tegels die worden opgehaald door de Tegeltaxi tellen automatisch mee voor het NK. Als je geen gebruik maakt van de Tegeltaxi, meld dan je gewipte tegels aan op de website van het NK Tegelwippen. Samen kunnen we misschien wel het tegelwip-record van vorig jaar verbreken. Je wilt toch ook dat we weer van onze tegelwip-rivaal Amsterdam winnen? Iedere tegel telt!

Een man en een vrouw werken samen om aarde in een kruiwagen te scheppen op een zonnige dag. Op de achtergrond zijn andere vrijwilligers bezig met het vergroenen van de gevel.
Tegels eruit, groen erin in Slinge, foto Jan de Groen

Je kunt subsidie krijgen!

Heb je nog geen groen aangelegd, maar heb je wel grote plannen of ga je samen met je buren vergroenen? Met de Subsidie Klimaatadaptatie van de gemeente Rotterdam kun je geld krijgen voor elke vierkante meter groen die je toevoegt als je minstens 20 m² groen aanlegt op eigen terrein. Vraag de subsidie samen met je buren aan, dan wordt het nog makkelijker om die 20 m² te halen. Vierkante meters… hoe bereken je dat nou?

Vierkante meters (m²) = Lengte × Breedte

Ben je een huurder? Vraag dan eerst toestemming aan de verhuurder voordat je aan de slag gaat. Voor elke vierkante meter groen die je aanlegt, kun je €10 subsidie krijgen. Dus bij 20 m² groen zou je €200 kunnen ontvangen. Als je inheemse planten uit deze lijst gebruikt, krijg je nog extra subsidie. En als je bijvoorbeeld minimaal 2 m² verticaal groen plant, zoals klimplanten, kun je het aantal vierkante meters bij elkaar optellen. Vraag minimaal 8 weken voor de start van de activiteiten de subsidie aan. Meer informatie over de subsidie lees je hier.

Bijdrage via Opzoomer Mee

Ook via Opzoomer Mee kun je een bijdrage krijgen als je samen met je buren wilt vergroenen in de straat. Opzoomer Mee biedt tot €500 om jullie plannen uit te voeren. Hoe meer buren meedoen en hoe meer groen je aanlegt, hoe hoger de bijdrage.

Dus weg met die grijze tegels en tijd voor meer groen! Met de gratis Tegeltaxi hoef je jouw tegels niet zelf weg te brengen. Kijk voor meer informatie op www.tegel.taxi.