Icon Left Overzicht
  • vandaag

Wethouder Kasmi opent groenblauw Schelfplein

Met het hijsen van de schoolvlag op het nieuwe klimtoestel opende wethouder Saïd Kasmi van Onderwijs, Cultuur en Evenementen op 15 maart het vernieuwde – nu groenblauwe – Schelfplein. Hij werd daarbij geholpen door leerlingen van de Emmausschool en een vertegenwoordiger van Buurt Bestuurt van de Essenburgbuurt.

Het was die dag volop genieten voor de kinderen van de school en uit de buurt, want er was sport- en spel, een heuse kunstschaatsbaan en natuurlijk een echte koek-en-zopie om te vieren dat het Schelfplein veranderd is in een groenblauw speelparadijs.

Het vernieuwde plein

Het Schelfplein is compleet veranderd in een levendig speelparadijs! Wat ooit een simpel plein was met enkel gras, steen, en een paar speeltoestellen, is nu een avontuurlijk speelparadijs. Dankzij een samenwerking tussen de school, de omwonenden, en Buurt Bestuurt (Essenburgbuurt), is het plein omgetoverd in een prachtige tuin met kronkelpaden, plantvakken en speelmogelijkheden. Er is zo’n 400m² extra groen geplant, met vooral inheemse planten die ook nog eens goed zijn voor de lokale insecten. Plus, er zijn twee nieuwe bomen voor extra schaduw, twee speelheuvels met een stap- en balanceerparcours, een nieuw klimtoestel, mandschommel, en zelfs een ‘natuurlijk’ voetbalveld op verzoek van de kinderen. Ook de bestrating is vernieuwd en ligt er piekfijn bij. 

Het vernieuwde plein vol kronkelpaden, bloeiende plantvakken en speelmogelijkheden. 400 m² extra groen met inheemse planten voor lokale insecten. Twee nieuwe bomen voor schaduw, speelheuvels, klimtoestel, mandschommel en 'natuurlijk' voetbalveld. Vernieuwde bestrating.
Het groenblauwe Schelfplein, foto Arnoud Verhey.

Waarom een groenblauw plein?

Groenblauwe pleinen zorgen ervoor dat kinderen meer buiten zijn en meer bewegen. Dit is goed voor de concentratie en rust en zo verbeteren de leerprestaties. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. Een groenblauw plein zorgt ook voor meer plant- en diersoorten. En als het erg hard regent, wordt het water beter afgevoerd. Dat betekent minder waterplassen op het plein én in de wijk. Op deze manier wordt de stad nog groener en klimaatbestendiger!

Ambassadeurgemeente

Al jarenlang zet Rotterdam zich in voor groenblauwe schoolpleinen. Vanaf 2019 kregen in totaal 26 scholen subsidie van de gemeente voor de aanleg van groenblauwe pleinen. En goed nieuws: tot eind mei kun je nog subsidie aanvragen! Zelfs voor nieuwbouwscholen is er een subsidieregeling. De aanpak van groenblauwe schoolpleinen in Rotterdam is zo succesvol dat de stad in 2023 een van de 5 ambassadeurgemeenten van Jantje Beton en IVN. Ook maakte de gemeente geld vrij om een aantal openbare pleinen op te knappen. Dat zijn pleinen waar ook scholen gebruik van maken, zoals het Schelfplein. Dit plein is samen met de school aangepakt en is volledig door de gemeente gefinancierd.

De festiviteiten op 15 maart zijn mogelijk gemaakt door Woonstad Rotterdam.