- Hitte
- Droogte
Zo blijf je koel tijdens hitte
Blijf koel tijdens de hitte! Hier zijn een paar handige tips om jezelf te beschermen tijdens hete dagen. Van het opzoeken van schaduwrijke plekken tot het creëren van je eigen groene oase, deze tips helpen je om comfortabel te blijven tijdens warme dagen.
Warm zomerweer kan heerlijk zijn, maar langdurige hoge temperaturen kunnen ook zorgen voor gezondheidsklachten. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens hete dagen en extra aandacht te besteden aan kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met gezondheidsproblemen. Hier zijn een paar handige tips om koel te blijven tijdens hitte.
Zoek de schaduw op
Bomen zijn je beste vrienden tijdens hitte! Ze bieden natuurlijke schaduw en verkoeling. Gebruik de Koele Kaart om groene plekken in de stad op te zoeken, zoals parken of tuinen, waar je kunt ontspannen en ontsnappen aan de hitte. Als je last hebt van hooikoorts, houd de pollenverwachting in de gaten en probeer zoveel mogelijk binnen te blijven.
Houd je huis koel
Als je vrij bent en kunt genieten van het strand of het zwembad, valt de hitte misschien wel mee. Maar wanneer je de hele dag binnenshuis zit en je huis verandert in een sauna, kan het behoorlijk onaangenaam worden. Vooral als je moeite hebt met slapen of gezondheidsproblemen hebt, kan de hitte erg vervelend zijn. Daarom delen we in dit filmpje vijf handige tips om je huis koeler te maken.
Audiodescriptie in MP3 beschikbaar
Creëer je eigen oase
Maak je tuin, balkon of dakterras groen! Plant bomen, struiken of klimplanten om schaduw te creëren. Vervang zoveel mogelijk tegels door groen en maak, indien mogelijk, je dak groen. Groen vermindert niet alleen de hitte, maar zorgt ook voor een ontspannen sfeer. Huur je een woning van een woningcorporatie? Vraag dan aan je corporatie of zij maatregelen kunnen nemen. Voor een snellere oplossing kun je een schaduwdoek ophangen. Je kunt er een kopen of er zelf een maken van een oud laken. Zo creëer je snel extra schaduw en verkoeling.

Bescherm jezelf tegen de zon
Draag dunne kleding met lichte kleuren en vergeet niet om zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken. Een hoed of pet kan ook helpen om je gezicht en hoofd te beschermen tegen de zon. Kies een zonnebril met UV 400-bescherming. Bescherm jezelf vooral tijdens de warmste uren van de dag.
Drink voldoende
Drink voldoende water. Doordat je veel zweet, verlies je veel vocht, maar veel mensen merken dat niet. Daarom is het belangrijk om ieder uur te drinken, ook als je geen dorst hebt. Combineer je (mineraal)water eens met wat citroensap of kruiden zoals munt voor een verfrissende smaak. Vermijd alcohol, omdat alcohol uitdroging kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt, vooral als je buiten bent. Hier vind je de watertappunten in Rotterdam waar je je fles gratis kunt bijvullen.

Eet licht en verkoelend voedsel
Geniet van lekker verkoelend eten tijdens de warme dagen! Watermeloen, komkommer en salades met veel groenten en fruit zijn niet alleen superlekker, maar ze helpen ook je lichaamstemperatuur te reguleren en je gehydrateerd te houden.Probeer eens zelfgemaakte fruitijsjes voor een heerlijke traktatie, snack lekker op wat rauwkost en geniet van een koude soep of een verfrissende smoothie bowl.
Pas je activiteiten aan
Vermijd intensieve lichamelijke activiteiten tijdens de heetste uren van de dag. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn, vooral wanneer de temperatuur boven de 30 graden komt. Plan je buitenactiviteiten vroeg in de ochtend (voor 12:00 uur) of laat in de avond (na 18:00 uur), wanneer het koeler is. Op deze manier kun je nog steeds van de buitenlucht genieten zonder oververhit te raken.

Houd een oogje in het zeil
Houd goed in de gaten of je tekenen van oververhitting ervaart, zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid of vermoeidheid. Stop direct met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek op als je je niet goed voelt. Luister naar je lichaam en neem de rust die je nodig hebt. Het kan ook helpen om jezelf koel te houden door je voeten in een voetenbad te laten rusten, een natte doek op je nek te leggen of een douche te nemen met lauw water.
Let ook op elkaar
Zorg voor elkaar tijdens de hitte. Controleer regelmatig op zieken, oudere mensen, kinderen en huisdieren om ervoor te zorgen dat ze ook koel blijven en voldoende water drinken. Ga langs bij iemand die jouw hulp kan gebruiken, en als je zelf niet kunt, zorg ervoor dat iemand anders bij die persoon langs kan gaan. Een beetje extra zorg en aandacht kunnen een groot verschil maken.

Hittelabel voor jouw huis
Wil je weten of jouw huis goed beschermd is tegen hitte? Het hittelabel is een handige tool hiervoor! Met dit formulier kun je zelf controleren of jouw woning het risico loopt om te warm te worden. Het hittelabel helpt je om te kijken of bepaalde verkoelende acties het risico op oververhitting in je huis verminderen. Bij het bepalen van het hittelabel wordt gekeken naar verschillende kenmerken, zoals isolatie, ventilatie, zonwering en het type huis. Op basis hiervan krijgt je woning een beoordeling van A (weinig risico op oververhitting) tot E (groot risico op oververhitting). Je kunt het hittelabel downloaden als een Excel-bestand op de website van klimaatadaptatienederland.nl. Zo kun je zelf aan de slag gaan om te beoordelen hoe goed je huis bestand is tegen warmte en om te kijken welke verbeteringen je kunt doen.
Vergeet niet om deze tips met je vrienden en familie te delen, zodat iedereen veilig en gezond kan blijven tijdens de zomerhitte. Voor meer tips, bezoek dan de website van de GGD.