Icon Left Overzicht
  • Hitte
  • Droogte

Zo blijf je koel tijdens hitte

Blijf koel tijdens de hitte! Hier zijn een paar handige tips om jezelf te beschermen op hete dagen.

Warm zomerweer kan heerlijk zijn, maar langdurige hoge temperaturen kunnen ook voor gezondheidsklachten zorgen. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen tijdens hete dagen en extra aandacht te besteden aan ouderen, kinderen en mensen met gezondheidsproblemen. Ook huisdieren hebben je hulp hierbij nodig. Hier zijn een paar tips om koel te blijven tijdens hitte.

Zoek de schaduw op

Bomen zijn je beste vrienden tijdens hitte! Ze geven natuurlijke schaduw en zorgen voor verkoeling. Gebruik de Koele Kaart om groene plekken in de stad op te vinden, zoals parken of tuinen, waar je kunt ontspannen en ontsnappen aan de hitte. Als je last hebt van hooikoorts, houd de pollenverwachting in de gaten en probeer zoveel mogelijk binnen te blijven.

Houd je huis koel

Als je vrij bent en kunt genieten van het strand of zwembad, valt de hitte misschien wel mee. Maar als je de hele dag thuis zit en je huis verandert in een sauna, kan het behoorlijk onaangenaam worden. Vooral als je moeite hebt met slapen of gezondheidsproblemen hebt, kan de hitte erg vervelend zijn. Daarom delen we in dit filmpje vijf handige tips om je huis koeler te maken.

Audiodescriptie in MP3 beschikbaar

Creëer je eigen oase

Wil je je tuin, balkon of dakterras koel en gezellig maken? Plant bomen, struiken of klimplanten om schaduw te creëren. Vervang zoveel mogelijk tegels door groen, en maak je dak groen als dat kan. Groen zorgt niet alleen voor verkoeling, maar ook voor een ontspannen sfeer. Woon je in een huurwoning van een woningcorporatie? Vraag dan aan je verhuurder of zij maatregelen kunnen nemen om meer groen aan te brengen. Voor een snelle oplossing kun je ook een schaduwdoek ophangen. Je kunt er een kopen of zelf een maken van een oud laken. Zo creëer je snel extra schaduw en verkoeling. Sinds dit jaar kun je zelfs geld krijgen van de gemeente als je een schaduwdoek koopt. Check alle voorwaarden op deze website of neem contact op met het Duurzaamheidsloket .

Een vrouw geniet van een boek onder een schaduwdoek op een zonnige dag.
Gebruik een schaduwdoek of parasol om snel extra schaduw en verkoeling te creëren.

Bescherm jezelf tegen de zon

Draag dunne kleding met lichte kleuren en vergeet niet om zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken. Een hoed of pet kan ook helpen om je gezicht en hoofd te beschermen tegen de zon. Kies een zonnebril met UV 400-bescherming. Bescherm jezelf vooral tijdens de warmste uren van de dag.

Drink voldoende

Drink voldoende water of kruidenthee. Doordat je veel zweet, verlies je veel vocht, maar veel mensen merken dat niet. Daarom is het belangrijk om ieder uur te drinken, ook als je geen dorst hebt. Combineer je (mineraal)water eens met wat citroensap of kruiden zoals munt voor een verfrissende smaak. Vermijd alcohol, omdat alcohol uitdroging kan veroorzaken. Zorg ervoor dat je altijd een fles water bij je hebt, vooral als je buiten bent. Hier vind je de watertappunten in Rotterdam waar je je fles gratis kunt bijvullen.

Een meisje drinkt water uit een watertappunt in een park in Rotterdam.
Zorg ervoor dat je voldoende drinkt en maak gebruik van de watertappunten in Rotterdam. Foto: Eefje Peddemors.

Eet licht en verkoelend voedsel

Geniet van lekker verkoelend eten tijdens warme dagen! Watermeloen, komkommer en salades met veel groenten en fruit zijn niet alleen superlekker, maar ze helpen ook je lichaam koel te houden en goed gehydrateerd te blijven. Probeer eens zelfgemaakte fruitijsjes voor een heerlijke traktatie. Snack lekker op wat rauwkost en geniet van een koude soep of een verfrissende smoothie bowl.

Pas je activiteiten aan

Vermijd zware lichamelijke activiteiten tijdens de heetste uren van de dag. Dit is belangrijk, vooral wanneer het warmer is dan 30 graden. Doe je buitenactiviteiten vroeg in de ochtend (voor 12:00 uur) of laat in de avond (na 18:00 uur) als het koeler is. Zo kun je nog steeds van buiten genieten zonder oververhit te raken.

Mensen zoeken verkoeling onder de bomen in een park in Rotterdam.
Doe rustig aan en zoek verkoeling in de schaduw.

Houd een oogje in het zeil

Houd goed in de gaten of je tekenen van oververhitting ervaart, zoals Let goed op tekenen van oververhitting, zoals duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid of vermoeidheid. Stop direct met wat je aan het doen bent en zoek een koele plek op als je je niet goed voelt. Luister naar je lichaam en rust uit als dat nodig is. Het kan ook helpen om jezelf koel te houden door je voeten in een voetenbad te laten rusten, een natte doek op je nek te leggen of een douche te nemen met lauw water.

Let ook op elkaar

Zorg voor elkaar tijdens de hitte. Controleer regelmatig of zieken, oudere mensen, kinderen en huisdieren het ook koel hebben en genoeg water drinken. Ga langs bij iemand die jouw hulp kan gebruiken, en als je zelf niet kunt, zorg ervoor dat iemand anders bij die persoon langs kan gaan. Een beetje extra zorg en aandacht maken een groot verschil. Voor ouderen of hun (professionele) verzorgers, hier vind je de hittetips van de Ouwe Rotten.

Een kind in een opgeblazen badje wordt ingesmeerd met zonnebrandcrème.
Let op elkaar, vooral op ouderen, kinderen en mensen met gezondheidsproblemen. Foto: Irene Hoekstra.

Hittelabel voor jouw huis

Wil je weten of jouw huis goed beschermd is tegen hitte? Het hittelabel is een handige tool om dit te checken! Met dit formulier kun je zelf zien of jouw woning snel te warm wordt. Het hittelabel helpt je te ontdekken welke acties kunnen helpen om je huis koeler te houden. Bij het bepalen van het hittelabel wordt gekeken naar verschillende kenmerken, zoals isolatie, ventilatie, zonwering en het type huis. Op basis hiervan krijgt je huis een beoordeling van A (weinig kans op oververhitting) tot E (grote kans op oververhitting). Je kunt het hittelabel downloaden als een Excel-bestand op de website van klimaatadaptatienederland.nl. Zo kun je zelf aan de slag om te zien hoe goed je huis beschermd is tegen hitte en wat je kunt verbeteren.

Vergeet niet om deze tips met je vrienden en familie te delen, zodat iedereen veilig en gezond kan blijven tijdens de zomerhitte. Voor meer tips, bezoek dan de website van de GGD.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden