Icon Left Overzicht
 • Overstroming
 • Hitte
 • Grondwater

Groene parkeerplaatsen

Een parkeerplaats kan meer zijn dan alleen een plek om je auto te parkeren. Een groene parkeerplaats kan helpen bij het aanpakken van problemen zoals wateroverlast en hitte in steden. Tegelijkertijd draagt het bij aan het behoud van planten en dieren in de stad.

In Nederland zijn er ongeveer 14 tot 18 miljoen parkeerplaatsen, zoals op straten, parkeerterreinen bij bedrijven, openbare parkeerplaatsen en garages. Hier is veel ruimte om meer groen toe te voegen, bijvoorbeeld door groene parkeerplaatsen te maken.

Groen parkeren

Bij een groene parkeerplaats kan regenwater de grond in trekken in plaats van direct naar het riool te stromen. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken, zoals het gebruik van gras(beton)tegels of grasroosters. Deze tegels hebben een holle structuur waarin gras kan groeien. Het gras kan al gezaaid zijn of ter plaatse worden geplant. Voor het onderhoud is het belangrijk om sterke grassoorten te kiezen die niet snel omhoog groeien en stevige wortels hebben. Zo’n parkeerplaats kan eenvoudig zijn, maar ook uitgebreid worden met bijvoorbeeld groene daken, zonnepanelen en oplaadpunten voor elektrische auto’s.

De voordelen

Er zijn meerdere redenen om te kiezen voor een groene parkeerplaats:

 • Betere uitstraling: een groene parkeerplaats maakt je huis, bedrijf, winkelstraten of nieuwbouwprojecten mooier, vooral als je deze gebieden verder groener maakt.
 • Minder hitte: door stenen te vervangen door groen, neemt de hitte op de parkeerplaats en in de omgeving af.
 • Minder waterproblemen: groene parkeerplaatsen verminderen wateroverlast. Dit betekent dat de kans kleiner is dat je schoenen na een zware regenbui onder water staan wanneer je uit de auto stapt.
 • Ontlasting van het riool: het regenwater wordt niet direct naar het riool afgevoerd, waardoor het rioleringssysteem minder belast wordt.
 • Biodiversiteit: een groene parkeerplaats draagt bij aan biodiversiteit. Er is meer water in de grond en minder stenen aan de oppervlakte, wat goed is voor het bodemleven en de planten en dieren die daarbij horen.
  • Tips voor een groene parkeerplaats

   Zorg voor een helling op de parkeerplaats zodat regenwater kan wegstromen bij hevige buien. Zorg ook voor greppels, perken of groenstroken waar het water naartoe kan gaan. Voor grote parkeerplaatsen kun je afwateringsgootjes of wadi’s aanleggen om veel regenwater op te vangen en naar sloten af te voeren. Als je laadpalen wilt plaatsen, overweeg dan het gebruik van zonne-energie door zonnepanelen boven parkeerplaatsen te installeren. De opgewekte energie kan worden gebruikt om elektrische voertuigen op te laden. Een combinatie van een groen dak met zonnepanelen is nog effectiever. Gebruik LED-verlichting met sensoren voor verlichting op de parkeerplaats. Denk aan hergebruik van materialen bij het maken van de parkeerplaats. Gebruik heggen en bomen als afscheiding, in plaats van harde paaltjes en beton. Kies voor inheemse planten en bomen die van nature in Nederland groeien. Zorg voor veel variatie in groen om de diversiteit aan planten en dieren te vergroten. Plaats nestkasten voor vogels en vleermuizen, en insectenhotels voor kleine beestjes.

   Groene parkeerplaatsen zijn goed voor de omgeving, mooi om te zien en praktisch in gebruik. Ze helpen steden bij het omgaan met extreme klimaatveranderingen. Met een paar slimme keuzes zijn ze makkelijk aan te leggen en te onderhouden.

   Schrijf je in voor onze nieuwsbrief WeerWoorden & Daden