Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • 18/09/2023

Winnaar EO Weijersprijs

Hoe kunnen we over 100 jaar nog steeds fijn wonen en werken in de regio Rijn-Maasmonding? Dat was de grote vraag voor de ontwerpteams die deelnamen aan de twaalfde Eo Wijers Prijsvraag.

Dit jaar draait de 12e Eo Wijers Prijsvraag om het thema “Waar we willen wonen.” De wedstrijd vindt plaats in de regio’s Rijn-Maasmonding, Midden-Zeeland, de Achterhoek en Oostelijk Flevoland. We krijgen in de toekomst te maken met verschillende uitdagingen: stijgende zeespiegel, steden die steeds meer groeien, een groeiend tekort aan zoet water, veranderende haveneconomie en de behoefte aan ruimte voor de natuur. De teams worden uitgedaagd om de natuur in deze gebieden te verbeteren, zodat Nederland ook in de toekomst een fijne plek blijft om te wonen en te werken. Van de drie finalisten in de regio Rijn-Maasmonding is het ontwerp Tweestromenland als winnaar gekozen.

Uit het juryrapport: β€œDe Nieuwe Waterweg is het symbool van een economie die 150 jaar het karakter van Rotterdam heeft bepaald. Daar een einde aan maken als startpunt voor een nieuwe fossielvrije economie in een landschap dat door natuur en techniek gevormd wordt – het is iets wat de jury de Rotterdammers graag toewenst.”

Het winnende ontwerp

Het winnende ontwerp regio Rijn-Maasmonding

Benieuwd naar het winnende ontwerp? De jury was enthousiast over de manier waarop de ontwerpers van Tweestromenland de natuur haar gang laten gaan. De kern van dit voorstel is om te stoppen met het baggeren van de Nieuwe Waterweg. Er wordt geen modder, zand of slib (bagger) meer uit deze rivier verwijderd. De rivier kan hierdoor meer natuurlijk worden. Als er stormvloeden zijn of als de zeespiegel stijgt, kan het zoute water minder ver de rivier en het land binnendringen. Dit is goed, want zo hebben we minder kans op overstromingen. Het zand en de modder die achterblijven, zorgen ervoor dat er natuurlijke oevers ontstaan. Dit zorgt voor een veilig landschap vol leven langs de rivier. Dit maakt Rotterdam een fijnere plek om te wonen en te werken. Grote schepen kunnen nog steeds de havens van Rotterdam bereiken. In het ontwerp wordt voorgesteld om het Calandkanaal te verbinden met de Botlek via een oude waterweg. Ook kunnen de Rotterdamse havens nu schoner en kleinschaliger worden. Dit is beter voor het klimaat. Hoewel de Nieuwe Waterweg altijd symbool heeft gestaan voor de Rotterdamse economie, is het nu tijd om over te stappen naar een schonere economie die samenwerkt met de natuur.

De samenwerking

Het ontwerp Tweestromenland werd gemaakt door H+N+S Landschapsarchitecten, Palmbout Urban Landscapes, Deltastad/TU-Delft, Erasmus Universiteit, ARK Natuurontwikkeling en WWF. Op 8 september 2023 ontving het team de Regionale Eo Wijers Prijs 2022-2023. Deze prijs werd uitgereikt door wethouder Chantal Zeegers van de gemeente Rotterdam, dijkgraaf Jan Bonjer van waterschap Hollandse Delta en gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland.

Wil je uitgebreide informatie over de drie ontwerpen? Kijk dan op:
Tweestromenland – zelfrijzende deltastad
Zoals het Getij het land vormt, bouwen wij samen aan stad, land en haven
Rotterdam Waterstad 2100

Fotografie: Hans Tak