Icon Left Overzicht
  • vandaag

Weerbaren-column: “Een alternatief plan voor Feyenoord City”

Interview tussen Jonas Martens en Ivan Hesse (student Watermanagement, vak ‘Multidisciplinary Challenge’).

Wat komt er uit de koker van jonge wereldburgers die zijn opgegroeid met de acute dreiging van klimaatverandering? Jonas Martens geeft les over stedelijke klimaatadaptatie bij de opleiding Watermanagement op de Hogeschool Rotterdam. Daar ziet hij dat klimaatverandering de volgende generatie flink bezig houdt. Lees hun ideeën voor de toekomst in de ‘Weerbaren’-column van het Rotterdams WeerWoord. 

Voor deze column spreek ik een betrokken en gemotiveerde student Ivan Hesse. Hij is het afgelopen jaar gegroeid als student, iemand die probeert te begrijpen wat er in zijn groep speelt en die uit interesse regelmatig even gaat buurten bij andere projectgroepen. Ivan heeft een fikse transformatie doorgemaakt, met als belangrijkste verbetering dat hij open staat voor de mening van anderen. 

Spontaan praat hij met belanghebbenden of met buitenstaanders over de inhoud. “De echte zoektocht is het beter maken, zo veel mogelijk onbevooroordeeld in gesprek blijven”, zegt Ivan tijdens ons gesprek. Eindelijk voelt hij zich beter op zijn pad, hij doet het niet meer alleen voor de punten, maar voor de uitdaging. Als je ergens zelf hard voor wilt lopen, voelt het allemaal niet meer zo verdomde schools. 

“Hoe dichter we bij de realiteit komen, hoe harder de leerschool misschien wel, maar hoe leuker het wordt” – Ivan

Een nieuw plan voor Feyenoord City 

Ivan doet mee aan het schoolbrede vak “Multidisciplinary Challenge”. Het is een snelkookpan waarin we studenten bewust in het diepe gooien. In twee weken tijd worden vier multidisciplinaire groepen uitgedaagd om een nieuw en sterk onderbouwd concept op te leveren voor een flink stuk Maasoever op Rotterdam Zuid: een alternatief plan voor Feyenoord City. In opdracht van de gemeente Rotterdam worden studenten uit alle hoeken van de Hogeschool bij elkaar gezet. Ivan komt van Watermanagement, maar in zijn team zitten ook studenten van Bouwkunde, Vastgoedkunde, Civiele Techniek, Logistiek Management en Ruimtelijke Ontwikkeling.

Afbeelding: twee watermanagementstudenten die met verschillende teams deelnamen aan MDC, links Ivan Hesse, rechts Ismael Mos, beide met eigen concept op poster.

SPOILER ALERT: de groep van Ivan heeft  met hun concept genaamd “Maasoeverpark” de challenge gewonnen:  de gemeente prijst het in zo’n korte tijd opgeleverde ontwerp. Maar ook de gerenommeerde bureaus LOLA, OMA en het Deense EFFEKT zagen de samenhang met hun eigen concepten voor het gebied.

Prettig wonen met bescherming tegen water en zon

De groep stelt in hun concept voor om aan de Maasoever meer dan 2.000 nieuwe appartementen te bouwen, waarvan een groot deel sociale huurwoningen zodat ook veel studenten kunnen worden gehuisvest. De plek kan op deze langdurig verblijf stimuleren, dezelfde plek die anno nu onveilig en guur voelt.

Het concept omarmt in alles de ruimte: bedrijven met een maatschappelijke doelstelling krijgen een centrale rol in het nieuwe plan. In dit buitendijkse gebied zal de rivier vaker buiten zijn oevers treden, maar het water wordt tegengehouden door een groot getijdenpark dat de gebouwen beschermt. Als het water toch hoger komt te staan dan het getijdenpark kan tegenhouden, dan zijn de plinten van de gebouwen waterkerend – oftewel waterafstotend – ter bescherming van wat er binnen zit. 

Het overtollige water door extreme neerslag wordt opgeslagen onder sportvelden. Daar omheen kunnen de bewoners rondjes rennen van 5, 10 of 20 kilometer langs de rivieroever, terwijl ze beschermd zijn tegen hitte in schaduwrijk gebied. 

Maar de klap op de vuurpijl moet toch de groep haar voorstel zijn voor mobiliteit: de 3e oeververbinding.

Million Dollar View vanaf de LeeTower Bridge

Het concept van de groep kijkt namelijk buiten de context van het gebied zelf en doet een gooi naar de nieuwe brug die de Noord- en Zuidoevers van Rotterdam dichter bij elkaar moet brengen: de Lee Towerbridge. In de winnende plannen van deze groep wordt het een dubbeldekker à la San Francisco’s Bay Bridge, met het grote verschil dat de meeste ruimte gegeven wordt aan de voetganger, de fietser en de tram. De bovenste verdieping is een park die een rivier overspant. De auto? Die kan op de onderste verdieping lekker in de file staan, “uit de zon, uit het zicht”. 

Ruimte

De tijden zijn voorbij dat Ivan dacht dat hij het antwoord eigenlijk al wel wist, de tijden zijn voorbij dat hij dacht dat het wel prima was. Ik zie een gedreven iemand opleven en toegeven aan zichzelf dat hij door de echte uitdaging aan te gaan ook zichzelf ruimte heeft gegeven: hij heeft zichzelf opnieuw uitgevonden en transformeerde in korte tijd van techneut naar ontwerper van de toekomst. 

Met dank aan de MDC groep: 
Amber Hokke / Bouwkunde
Eren Gürbüz / Ruimtelijke Ontwikkeling
Ivan Hesse / Watermanagement
Patrick van der Tas / Logistics Management
Ronan van Seeters / Civiele Techniek
Sebastiaan Nienhuis / Vastgoedkunde

Jonas Martens (j.r.j.martens@hr.nl) geeft les over stedelijke klimaatadaptatie bij de opleiding Watermanagement op de Hogeschool Rotterdam. Daar ziet hij dat klimaatverandering de toekomstige generatie flink bezig houdt. De oplossingsgerichte ideeën waar zij mee komen, blijven verbazen en verrassen. Elke maand schrijft hij in zijn column ‘Weerbaren‘ over sterke concepten en inspirerende verhalen uit zijn klas.