Icon Left Overzicht
  • Nieuws
  • vandaag

Weer subsidie voor groenblauwe schoolpleinen in Rotterdam!

Nóg meer basisscholen in Rotterdam kunnen hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk maken! Vanaf 15 maart is er weer geld beschikbaar om een grijs schoolplein te veranderen in een groenblauw plein.

Vanaf 15 maart kunnen meer basisscholen in Rotterdam hun schoolplein groenblauw maken met subsidie. Dit zorgt voor een groenere en klimaatbestendigere omgeving en biedt voordelen voor kinderen, omdat ze meer buiten kunnen spelen en meer beweging krijgen. Dit zorgt ervoor dat ze beter kunnen concentreren en rustiger zijn, wat weer helpt bij het leren op school.

Tot 1 mei 2023 kunnen basisscholen subsidie aanvragen.

Groener en klimaatbestendiger

Groenblauwe schoolpleinen zijn niet alleen goed voor kinderen, maar ook voor de stad. Een groenblauw schoolplein is een schoolplein dat is voorzien van meer groen, zoals bomen, struiken en andere beplanting. Tijdens warme dagen geeft het groen verkoeling en schaduw. Bovendien zorgt een groenblauw schoolplein voor betere opvang en afvoer van regenwater, waardoor er minder waterplassen ontstaan bij school en in de buurt bij hevige regenval. De basisscholen die inmiddels een groenblauw plein hebben, zijn er enthousiast over. In dit filmpje zijn een aantal voorbeelden te zien.

De subsidie

De subsidie van maximaal €80.000 per school is bedoeld voor het ontwerpen, aanleggen en beheren van het groenblauwe plein. Ook is er geld voor activiteiten voor buurtkinderen. Het is namelijk de bedoeling dat het plein na schooltijd open is voor kinderen uit de buurt. Zo profiteren zij ook van een fijne speelplek in de buurt. Tot 1 mei 2023 kunnen basisscholen subsidie aanvragen. De aanvragen worden beoordeeld op motivatie en ligging, waarbij scholen in een buurt met weinig groen en/of met overgewicht onder kinderen meer kans maken op subsidie. In de afgelopen jaren hebben 18 scholen al subsidie gekregen voor groenblauwe schoolpleinen en met de regeling van 2023 kunnen nog eens minimaal vijf schoolpleinen subsidie krijgen om het plein aan te pakken.

Rotterdam gaat voor groen

Deze subsidie maakt onderdeel uit van ‘Rotterdam gaat voor groen’ en ‘Rotterdams WeerWoord’. Vanuit het actieprogramma ‘Rotterdam gaat voor groen’ heeft de gemeente – samen met o.a. bewoners en bedrijven – 21,5 hectare groen toegevoegd aan de stad. Het Rotterdams WeerWoord heeft als doel de stad klimaatbestendig te maken.