Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 25/09/2023

za 30 sep: Festival ‘Storm op komst’

‘Zo houd je je voeten droog’, is de ondertitel van de eerste editie van het ‘Storm op Komst’ festival op Noordereiland. Op zaterdag 30 september worden buurtbewoners maar ook zeker geïnteresseerden uit alle wijken eromheen uitgenodigd voor dit gratis evenement voor jong en oud. Leer alles over het ‘buitendijks’ gebied én wat je moet doen in geval van hoogwater of een overstroming!

Op zaterdag 30 september zijn er tussen 11:00 en 15:00 uur op meerdere plekken activiteiten, lezingen en games te vinden. Je hoeft je niet aan te melden voor de activiteiten, en alles is gratis. Bij één van de informatiepunten op de locaties krijg je een routekaart. Verzamel op elk punt een officiële stempel en krijg op het einde een leuk en handig cadeautje!

Programma

Opening door burgemeester Aboutaleb (11:00 – 15:00 u)

Locatie: Noordereiland, van der Takstraat/Burgemeester Hoffmanplein

Twee brugklasleerlingen uit de wijk zullen een aantal vragen stellen aan burgemeester Aboutaleb over het belang van deze dag en waterveiligheid. Daarna zal de burgemeester de dag openen en als eerste gast meewandelen met de waterverhalenwandeling over het eiland.

Het hoogste punt (diverse lezingen)

Locatie: Noordereiland, van der Takstraat 102b/Burgemeester Hoffmanplein

11:30 tot 12.00 uur: Lezing ‘Hoogwater in Rotterdam’ door Corjan Gebraad en Dook Ligthart, gemeente Rotterdam
In Rotterdam zijn er meerdere buitendijkse gebieden. Deze gebieden lopen een hoger risico op overstromingen bij hoogwater. Deze lezing gaat over het ontstaan van hoogwater, het buitendijkse gebied en waterveiligheid in Rotterdam. Hoe gaan we er als gemeente mee om en wat moet je zelf weten en doen in bepaalde situaties?

12:30 tot 13:00 uur: Lezing ‘Rotterdam Waterstad’ door Marit Janse, de Urbanisten
Water is onlosmakelijk verbonden met Rotterdam. De stad is ontstaan bij de bouw van de dam in de Rotte. Vandaag de dag is Rotterdam nog steeds een echte waterstad. Hoe zie je dit in de stad? Welke veranderingen van de stad komen er nog aan?

13:30 tot 14:00 uur: Lezing ‘Weer Verandert Alles: klimaatverandering en de toekomst van Rotterdam’ door Emiel Arends, gemeente Rotterdam
De gemeente Rotterdam heeft een boek uitgebracht genaamd ‘Weer Verandert Alles’. Klimaatverandering is vandaag de dag niet meer te missen, maar hoe gaan we hiermee om? Wat doen we als stad en gemeente nu en wat gaat er precies veranderen? Tijdens deze lezing nemen we je mee in het verhaal van de stad en klimaatverandering.

14:30 tot 15:00 uur: BrainStormen met Iedereen aan Boord door Ellen van Bodegom, Stichting Iedereen aan Boord
Wat kunnen we doen als bewoner bij hoogwater? Deel je tip als buur, bedrijf of bezoeker. Samen brainstormen over nieuwe oplossingen. Die voegen we toe aan de ideekaart van Iedereen aan boord. Een praatplaat én actielijst om met elkaar naar een duurzame toekomst te varen. Denk en doe je mee?

Waterverhalenwandelingen

Elk uur! Van 12:00 tot 13.00 uur | 13:00 tot 14:00 uur | 14:00 tot 15:00 uur.
Locatie: op het plein voor Koozie
Start de waterverhalenwandeling over het Noordereiland naar de Entrepothaven. Langs de route zijn tal van verhalen over hoe bewoners omgaan met het hoogwater en hoe ze het beleven. Op vaste tijden start er een wandeling samen met een verhalenverteller. U kunt de route ook zelf lopen. Bij de verschillende locaties zijn de routekaarten verkrijgbaar.

Het laagste punt (games en quiz)

Locatie: Noordereiland, Prinsenhoofd

Zandzakken leggen
Zandzakken zijn erg belangrijk als er hoogwater dreigt. Je kunt namelijk het water tegenhouden voor de deur. Tijdens deze activiteit leer je hoe je een zandzak moet vullen én hoe je deze goed moet neerleggen. Deze activiteit wordt gegeven door Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

HoogwaterQuiz
Onze HoogwaterChef is op deze dag ook aanwezig om meer informatie te geven en verhalen te vertellen over hoogwater. Beantwoord de vragen die de HoogwaterChef voor u heeft neergezet en test uw kennis.

Pret voor kinderen
Ook voor de jongste deelnemers hebben we leuke activiteiten, zoals de Watertafel en de RegenRace.

Aan wal

Locatie: Entrepothaven, Handelsplein

Het Zolderspel
Als er een overstroming dreigt, dan is het slim om je waardevolle spullen naar zolder te brengen. Maar wat is voor jou nou waardevol en wat moet je wel of niet meenemen? Test je kennis tijdens dit leuke en actieve spel en leer meer over wat je zelf moet doen. Deze activiteit wordt gegeven door Waterschap Hollandse Delta.

Bos op Poten-Tour

Elk uur: 12:30 tot 13.00 uur | 13:30 tot 14:00 uur | 14:30 tot 15:00 uur.
Bomen in de stad zijn belangrijk voor onze biodiversiteit én verkoeling van de stad. Maar er is niet overal genoeg ruimte in de grond om bomen te plaatsen. Welke boom plaats je eigenlijk waar en hoe beleef je de bomen? Dit ‘wandelende’ bos test dat uit. Het Roffa Lab Project, met partners als universiteiten, Stadskwekerij De Kas en Erasmus Mc, vertelt je meer. Wandel mee tijdens een interessante tour en leer meer over het belang van bomen en de rol die ze hebben tijdens een storm.

Dit evenement worden medegeorganiseerd door: Iedereen aan Boord, Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard, Waterschap Hollandse Delta, Bos op Poten en SOL.

Meer informatie over buitendijks gebied kunt u vinden op de pagina Buitendijks.