Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • 08/04/2022

Rotterdams WeerWoord en Rotterdam Ahoy realiseren duurzame urban waterbuffer

Rotterdams WeerWoord en Rotterdam Ahoy slaan de handen ineen: er wordt gestart met de realisatie van een urban waterbuffer (UWB). Een systeem waarbij regenwater wordt opgevangen en duurzaam zal worden hergebruikt.

Door klimaatverandering hebben we steeds vaker last van hitte en hevige buien met overstromingen. Om de stad voor te bereiden op het steeds extremere klimaat, zetten wij ons in als initiatiefnemer en hoofd financierder voor de nieuwe urban waterbuffer in het Hart van Zuid.

Als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid wordt de Gooilandsingel opnieuw ingericht. De straat verandert in een groene stadsboulevard speciaal voor voetgangers en fietsers. Onder de Gooilandsingel wordt een zogenaamde krattenberging gemaakt. Hierin wordt het water van het dak van Winkelcentrum Zuidplein en de Gooilandsingel opgevangen. Het water wordt gezuiverd met planten. De kratten dienen daarna als opslag, zodat het water later kan worden hergebruikt.

Impressie van de urban waterbuffer.

Ahoy wil al dat schone regenwater uit de buffer gaan gebruiken voor glasbewassing en de schoonmaak van vloeren en dit zal worden uitgevoerd door schoonmaakpartner Hago Nederland. Bij de nieuwe Pathé bioscoop, die in 2024 zal worden opgeleverd, zal het regenwater worden gebruikt voor de toiletspoeling.

Met de nieuwe waterbuffer kan er jaarlijks zo’n 20.000 kuub schoon drinkwater worden bespaard en als het genoeg regent kan het water zelfs worden gebruikt om het Zuiderpark gezond te houden in de droge zomermaanden.

Op www.ahoy.nl/duurzaamheid staan alle duurzaamheidsinitiatieven van de evenementenaccommodatie genoemd.