Icon Left Overzicht
  • vandaag

Subsidie voor groenblauw schoolplein ook bij nieuwbouw of renovatie

Leuk nieuws voor basisscholen in Rotterdam! Er is weer subsidie beschikbaar om jullie schoolplein om te toveren tot een groenblauw paradijsje. En het beste is, je kunt nu ook subsidie aanvragen voor een schoolplein bij nieuwbouw of als je school een flinke renovatie krijgt!

Wordt jouw basisschool helemaal vernieuwd? Of wordt het oude gebouw grondig opgeknapt? Als je meteen een groenblauw schoolplein laat aanleggen, kan de gemeente je ondersteunen met subsidie. Eerst was er alleen subsidie voor het verduurzamen van bestaande schoolpleinen, maar nu kun je dus ook een steuntje in de rug krijgen bij nieuwbouw of grote renovaties. Het is slim om bij nieuwbouw gelijk een groenblauw schoolplein aan te leggen. Op die manier is het nieuwe plein meteen onderdeel van het bouwproject en bespaar je geld vergeleken met aparte aanpak.

Bedragen en voorwaarden nieuwbouw

Er is jaarlijks in totaal € 500.000 beschikbaar. Een school kan maximaal € 55.000 aan subsidie krijgen. Maximaal € 5.000 daarvan is voor het ontwerp van het schoolplein, en maximaal € 50.000 voor de aanleg. Je school kan alleen subsidie krijgen als je opgenomen bent in het Integraal Huisvestingsplan. Na je aanvraag hoor je binnen 8 weken of je de subsidie krijgt. Er zijn wel een paar voorwaarden: de school en/of het bestuur moet ook een bijdrage leveren aan het groenblauwe schoolplein. Het plein moet voor 1 december 2026 klaar zijn en een derde deel moet op een natuurlijke manier worden ingericht. Na schooltijd moet het plein ook toegankelijk zijn voor buurtkinderen, want vaak zijn schoolpleinen de enige grote speelplekken in de buurt.

Subsidieregeling bestaande scholen

En vergeet niet, ook voor bestaande scholen is er weer subsidie beschikbaar voor groenblauwe schoolpleinen. Dus als jouw school een opfrisbeurt nodig heeft, is dit je kans! Eerdere jaren hebben al 24 scholen deze subsidie ontvangen. En met de regeling van 2024 kunnen minimaal vijf nieuwe scholen weer steun krijgen. Tot uiterlijk 1 juni 2024 kunnen basisscholen via deze link subsidie aanvragen.

Waarom een groenblauw schoolplein?

Een groenblauw schoolplein is een avontuurlijke plek met veel groen. Het is een natuurlijk
schoolplein, waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en buitenlessen kunnen volgen.
Bovendien is er aandacht voor opvang en afvoer van regenwater. Het is lekker koel in de
zomer en regenwater kan hier goed in de grond zakken. Buiten spelen in de natuur stimuleert de creativiteit en maakt kinderen vertrouwd met de natuur. Samen zorgen we voor meer groen en maken we de stad klaar voor de toekomst!

Klinkt dit als iets voor jouw school? Meer informatie lees je hier. Het aanvragen van subsidie kan via de pagina Subsidie groenblauwe schoolpleinen nieuwbouw. Voor bestaande schoolgebouwen ga je naar Subsidie groenblauwe schoolpleinen aanvragen. Dus waar wacht je nog op? Maak van je schoolplein een groenblauw paradijs en help mee om Rotterdam mooier, gezonder en klimaatbestendiger te maken!