Icon Left Overzicht
  • Weerwoord in de stad
  • vandaag

Doe je mee met de Nationale Klimaatweek?

Van 30 oktober tot en met 5 november is het de Nationale Klimaatweek. Een week om iets positiefs te doen voor het klimaat. Of je nu een gewone burger, een scholier, een bedrijf of de overheid bent, iedereen kan meehelpen.

Dit is hét moment om nog bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer energie te besparen. Niet alleen tijdens deze week, maar ook de rest van het jaar. Het klimaat heeft je het hele jaar door nodig.

Meedoen? Hier aanmelden

Wat is er allemaal te doen?

Heb je vragen over het plaatsen van zonnepanelen op je dak of ben je benieuwd hoe je een groendak kunt maken? Wil je inspiratie opdoen tijdens een groene wandeling? Of ben je geïnteresseerd in het repareren en hergebruiken van spullen? Tijdens de Nationale Klimaatweek zijn er in Rotterdam allerlei activiteiten en workshops waar je aan kunt deelnemen. Check de agenda van Duurzaam010 om te zien wat er te doen is. Activiteiten die gekoppeld zijn aan de Nationale Klimaatweek herken je aan het label “NKW”.

Waarom meedoen?

Veel Nederlanders zijn al goed bezig. Ze vergroenen hun straat, gebruiken minder energie en leven op een manier die beter is voor het klimaat. Dat is top, maar we zijn er nog niet. Er moet nog veel gebeuren. Samen maken we de stad gezonder, leefbaarder en mooier. Dat doen we voor onze geliefden, onze kinderen en onszelf.

Wat doet Rotterdam zelf?

Rotterdam heeft de grootste haven van Europa. Dat is goed voor de economie maar zorgt ook voor CO2-uitstoot. Daarom wil Rotterdam de uitstoot met meer dan de helft verminderen in 2030. Tegen 2050 wil de stad helemaal klimaatneutraal zijn. Wat doet Rotterdam om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen?

  • Groener maken van bedrijven: De gemeente Rotterdam werkt samen met bedrijven in de haven om de uitstoot van de industrie te verminderen. Ze helpen bedrijven overstappen naar groene energie en geven tips om energie te besparen.
  • Meer groene energie: Rotterdam wil meer zonne- en windenergie gebruiken. Ze zijn ook bezig met een warmtenet, een netwerk dat warmte levert aan de stad. Deze warmte komt van restwarmte van huizen en bedrijven die anders verloren zou gaan.
  • Schoner vervoer: Rotterdam stimuleert mensen om de bus, tram of fiets te pakken en investeert in elektrische auto’s en bussen. We moedigen je natuurlijk ook aan om te wandelen, wat niet alleen goed is voor het klimaat maar ook voor je gezondheid.
  • Duurzamere huizen: Rotterdam wil nieuwe, energiezuinige huizen bouwen en bestaande huizen groener maken. Dit doen ze bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen of door subsidies aan te bieden voor groene initiatieven.
    • De stad is volop bezig om een verschil te maken. Nu is het jouw beurt, doe je mee?

      Hier aanmelden

      *Het programma kan nog wijzigen, dus houd de website goed in de gaten!

      Foto: Jan de Groen