Icon Left Overzicht
 • Weerwoord in de stad
 • 01/11/2023

Maand van de Ondergrond 2023

Ben jij ook zo benieuwd naar wat er allemaal onder de straten van Rotterdam gebeurt? November is dé maand om daarachter te komen, want dan is het weer tijd voor de Maand van de Ondergrond.

Misschien is het je nooit opgevallen, maar onder die straten ligt echt van alles: kabels, leidingen, tunnels, vuilcontainers en zelfs plekken om water op te slaan. Allemaal voorzieningen die onmisbaar zijn voor ons leven in de stad. En het wordt er steeds drukker, want er moet ook plek zijn voor nieuwe woningen, groen en voorbereidingen op het veranderende klimaat. Dus, hoe zorgen we dat Rotterdam leefbaar en makkelijk te bereiken blijft, terwijl er ondergronds van alles gebeurt? Dat laten we je zien tijdens de Maand van de Ondergrond.

De Maand van de Ondergrond

In november nemen we je mee op een tripje onder de grond van Rotterdam. Superveel te doen: lezingen, uitjes, workshops en films. Je leert hoe belangrijk die ondergrondse wereld is voor onze stad. Elke week zoomen we in op een ander onderwerp:

 • Groene Energie: we moeten aan de bak als we straks allemaal duurzaam willen leven. Daarbij speelt wat onder de grond ligt een grote rol. Er moet ruimte zijn voor nieuwe leidingen voor warmte en elektriciteit. Of we gebruiken de grond om warm en koud water op te slaan. Diep in de grond is zelfs heet water dat je huis kan verwarmen. We vertellen je er alles over!
 • Bodem, ondergrond en geschiedenis: vroeger was er alleen Rotta bij de Rotte. Nu is dat uitgegroeid tot de stad die we allemaal kennen. Onze grond zit vol met historische schatten en verhalen van vroeger. Die verhalen krijg je te horen.
 • Klimaatadaptatie: het weer wordt extremer. Heftige regenbuien, maar ook droge hete zomers. Daar moet de stad klaar voor zijn. Hoe zorgen we ervoor dat onze stad tegen een stootje kan? Dat hoor je tijdens onze lezing op 20 november. En op 23 november kun je met ons meewandelen naar verschillende groene projecten in onze stad.
 • Biodiversiteit: onze bodem zit vol leven. Hoe belangrijk is dat voor ons en voor de natuur? Je komt het allemaal te weten.
  • Meer info vind je op de website van Maand van de Ondergrond. Je kunt je daar ook inschrijven voor allerlei activiteiten. Wees er snel bij, want vol=vol. Het is trouwens helemaal gratis!

   Hier aanmelden

   Heb je nog vragen? Stuur dan even een mailtje naar maandvandeondergrond@rotterdam.nl.